Label blijkt, volgens de brief, ook heel handig

Het energielabelBeeld anp

Daar is-ie dan. De brief met mijn energielabel. Niet onverwacht want al enkele dagen geleden in de Volkskrant over gelezen. Mijn ruim 85 jaar oude woning heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het 'voorlopige energielabel G' gekregen. Gevisualiseerd door middel van gekleurde vakjes van rood naar groen, waar in mijn geval een monopoliehuisje was getekend op het meest rode vakje. Met de waarschuwing dat mijn huis 'minder energiezuinig is dan gemiddeld, vergeleken met alle woningen in Nederland'.

Men was niet over één nacht ijs gegaan. Er was gebruik gemaakt van 'enkele openbare gegevens', zoals type en bouwjaar van mijn woning. Enorm onder de indruk! Wat een zorgvuldigheid! Het label blijkt, volgens de brief, ook heel handig, want het kan mij helpen 'om na te gaan welke maatregelen ik kan nemen om mijn woning energiezuiniger en comfortabeler te maken'.

Ik mis wel wat informatie in de brief. Welk gekleurd vakje is nu het gemiddelde van alle woningen in Nederland? En hoe kan ik het label inzetten om na te gaan welke maatregelen ik kan nemen? Zelf héb ik al het nodige gedaan, zoals dubbele ramen, isolatie en een 2HR-ketel. Ik ben er daarom van overtuigd dat mijn woning echt energiezuiniger is dan tachtig jaar geleden, toen de eerste eigenaar nog met een kolenkit naast zich de kachel heet stookte en dikke gordijnen de koude moesten buiten sluiten.

Misschien wist het ministerie dit allemaal nog niet, dus vandaar waarschijnlijk mijn rode voorlopige label. De verbeteringen eventjes doorbellen gaat echter niet op. Ik moet naar de site 'Energielabel voor woningen'. De mooie glimmende folder geeft de route verder aan. Ik dien in te loggen met een DigiD. Waarna ik oude rekeningen van mijn 2HR-ketel en foto's van mijn dubbele ramen als bewijs moet opsturen. Dat moet te doen zijn. Voor de zekerheid stuur ik ook even een foto op van de oude dikke gordijnen die nu nog op zolder liggen, maar die ik voor deze gelegenheid maar weer even ophang.

Wannéér ik mijn groene label krijg, blijkt af te hangen van de 'reactiesnelheid van de erkend deskundige', die mij 'enkele tientallen euro's' zal gaan kosten. In de folder staan voorbeelden van besparende maatregelen, waarbij vermeld staat dat gevelisolatie een 'kleine investering' is. Mwah, in mijn geval toch al snel 1.750 euro. Mét een financieringstip in de folder, zoals 'u kunt de maatregelen financieren met uw eigen spaargeld'. Dat dan weer wel.

Frits Homan, Hillegom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden