Laat vrouwen niet alleen bevallen

Bij een zwangerschap zonder complicaties is een thuisbevalling ideaal Maar dan moet je de vroedvrouw wel dag en nacht kunnen bellen.

Gynaecologen en verloskundigen maken de laatste jaren steeds luider ruzie via de krant. Gynaecologen beweren dat de thuisbevalling haar beste tijd heeft gehad; vrouwen zijn veel beter af in een ziekenhuis. Het is veiliger voor de baby en veiliger voor de vrouw. Verloskundigen vinden juist dat in Nederland de bevalling aan het medicaliseren is, dat vrouwen door gynaecologen de mogelijkheid wordt ontnomen op natuurlijke wijze te bevallen.
Beide partijen hebben natuurlijk gelijk. Het onderliggende probleem is alleen dat verloskundigen in Nederland hun werk niet doen.

Model
Een vrouw met een zwangerschap zonder complicaties moet, samen met haar verloskundige thuis kunnen bevallen, daar heeft met name verloskundige Beatrijs Smulders zich de afgelopen decennia hard voor gemaakt. Dat is het Nederlandse model geworden. Prachtig. Alleen: de verloskundige is er niet!

Nederlandse vrouwen worden hun hele zwangerschap tijdens het spreekuur gedrild door de verloskundige: als de vliezen breken, hoef je ons niet te bellen. Van de website van zomaar een verloskundige: ‘Hoewel in de meeste boekjes staat vermeld dat bij regelmatige weeën, om de 5 minuten, die al een uur aanhouden, de bevalling is begonnen en je de verloskundige moet bellen, adviseer ik om dit nog niet te doen. Het bespaart je een mogelijke teleurstelling. Niets is zo frustrerend als wanneer jij denkt dat er al heel wat is gebeurd en de verloskundige komt en die moet vertellen dat er nog geen ontsluiting is.’

Ploeteren

Niet bellen dus, vooral niet ’s nachts! ‘Pas als je echt pijnlijke weeën hebt, die 1 tot 1,5 minuut duren en om de 3 minuten terugkomen, dan begint de ontsluiting goed op gang te komen. Ik adviseer dan ook om tot dit moment te wachten met het bellen van je verloskundige.’ Een vrouw die voor het eerst bevalt, is dan al meer dan een werkdag aan ploeteren.

Beste verloskundigen, mag ik jullie er dan aan helpen herinneren hoe eng het is, voor de eerste keer bevallen? Bij die primitieve volken waar jullie zo mee dwepen, is volgens jullie ook altijd een wijze oude vrouw aanwezig – een doela, een moeder, weet ik het. Toen mijn moeder van mij beviel in de jaren zeventig, was er inderdaad de hele bevalling een verloskundige bij. Van het middaguur tot vroeg in de ochtend. Na afloop rookte ze met mijn vader een sigaar.

Nu moet nota bene een onervaren man die rol van de moeder overnemen. En jullie komen pas kijken als het echt spannend begint te worden – in jullie ogen. Die man en vrouw zijn dan allang over hun toeren. En als er dan een minimale afwijking is, – help! – moet de vrouw alsnog naar het ziekenhuis. ‘Nergens in de wereld wordt zo met barende vrouwen gesleept als in Nederland,’ zei een gynaecoloog ooit tegen mij tijdens het maken van een reportage voor deze krant.

De vrouwen die nu het ziekenhuis binnenkomen, liggen vaak al uren te ploeteren met een bevalling die de verkeerde kant op gaat. ‘Wij kunnen dan weinig meer dan meteen naar een kunstverlossing grijpen’, aldus de gynaecoloog.

Natuurlijk is het lastig plannen, zo’n bevalling. Verloskundige zijn, is ongetwijfeld een hondenbaan, moeilijk te combineren met een gezin. Daarom kunnen ze pas komen als je 4 cm ontsluiting hebt. Ja, want weten zij anders veel hoe lang jouw bevalling duurt. Ze kunnen toch niet 24 uur aan de rand van je bed gaan zitten!

Leuke baan
Nederlandse verloskundigen willen een leuke baan die ze kunnen combineren met een gezin, ze werken in duobanen, 24 uur per week. Ja, als de bevalling begint als ze net op het schoolplein moeten staan, is dat natuurlijk heel onhandig. Ze moeten wel een beetje kunnen plannen. En daarom worden Nederlandse barende vrouwen aan hun lot over gelaten.

Houd dus op met ruzie maken, gynaecologen en verloskundigen, en zorg ervoor dat er weer iemand aanwezig is bij vrouwen die bevallen, zeker wanneer het de eerste keer is. Het kan mij niet schelen of dat in het ziekenhuis is of thuis. Desnoods vragen we onze moeders er weer bij. Maar dit systeem slaat nergens op.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden