Opinie

Laat technologie en markt hun werk doen

Trump kan een grote draai maken inzake klimaatverandering, zich beroepend op de vrije markt.

Zonnepanelen op het dak van een IKEA-vestiging in Miami, mei 2014. Beeld getty
Zonnepanelen op het dak van een IKEA-vestiging in Miami, mei 2014.Beeld getty

Beste heer Trump, nou, u heeft dus gewonnen. Niet mijn keus, maar weldra zult u mijn president zijn. Ik ben niet van plan de verfoeilijke dingen die u heeft gezegd te vergeten, maar ga mijn dagen niet doorbrengen in de hoop dat u faalt.

Niets zou de aandacht van uw opponenten meer trekken dan als u zich bereid zou verklaren een frisse blik op de klimaatkwestie te werpen. Uw kinderen runnen uw golfbanen. Ze hebben zeker opgemerkt dat 'Doral' uw eerste golfbaan zal worden die door mondiale opwarming wordt bedreigd, omdat delen van Miami nu al regelmatig onder water staan als gevolg van de hogere zeespiegel door smeltend ijs. Volgens The Real Deal, dat het vastgoednieuws volgt in Zuid-Florida, 'kunnen delen van Miami Beach binnen vijftien jaar onder water komen staan'. Dat zou uw golfbanen aan de oceaan tot golfbanen op de oceaanbodem maken.

Dat is geen bedrog. De Verenigde Staten beleefden zojuist hun derde warmste oktobermaand sinds deze statistieken worden bijgehouden. En, zoals The Washington Post opmerkte, 'de meest verbazingwekkende warmte in Noord-Amerika deed zich deze week vooral voor in Canada, waar de temperaturen tot 16 graden Celcius hoger waren dan normaal'. Dat is ongehoord.

Als u het Pentagon bezoekt, vraag de generaals dan naar klimaatverandering. Ze zullen u vertellen dat een meerderheid van de immigranten die vandaag in Europa aankomen niet uit Syrië of Irak komen. Driekwart van hen komt uit droge gebieden in Midden-Afrika, waar kleinschalige landbouw niet langer toereikend is door de combinatie van klimaatsverandering en een explosieve bevolkingsgroei.

Vorig jaar april volgde ik, in het kader van een documentaire voor National Geographic Channel, vluchtelingen die vanuit Senegal via Niger op weg waren naar Libië en Europa. Elke maand leggen duizenden mensen deze route af. Hetzelfde staat te gebeuren in ons halfrond - en geen muur zal ze tegenhouden. Je kunt niet klimaatbeleid negeren en denken dat je een immigratiebeleid hebt.

Tegelijkertijd moet u begrijpen dat als u een ontkenner van klimaatverandering benoemt tot hoofd van de EPA, het ministerie van Milieuzaken, en als u wegloopt van het akkoord van Parijs, waarin 190 landen zich hebben vastgelegd op het verlagen van de CO2-uitstoot die de aarde opwarmt, u zich de woede op de hals haalt van jonge mensen in Amerika en Europa. De terugslag in Europa zal de mogelijkheid voor u om de westerse alliantie te leiden volledig ondermijnen.

Zoals de natuurkundige Joe Romm zei: 'Wil je echt het risico lopen de geschiedenis in te gaan als de man die de laatste, beste kans van de wereld om catastrofale opwarming van de aarde tegen te gaan om zeep hielp?'

Thomas Friedman is columnist van The New York Times. Beeld mechel000
Thomas Friedman is columnist van The New York Times.Beeld mechel000

Er is een betere weg. U kunt uw hele verandering van standpunt verklaren met de vrijemarkteconomie.

Hal Harvey, die grote bedrijven adviseert over klimaat en energiebeleid, zegt dat door technologische ontwikkelingen sinds 2008 'de kosten van zonne-energie met ruim 80 procent zijn gedaald en die van windenergie met 50 procent, die van accu's voor elektrisch vervoer met 70 procent, en die van ledlampen met ruim 90 procent. Daardoor kost een schone toekomst nu minder dan een vuile.'

Vandaag kost zonne- en windenergie van Californië en Mexico tot aan het Midden-Oosten nog maar 3 dollarcent per kilowattuur. Harvey: 'Ter vergelijking: energie uit een nieuwe aardgascentrale komt op zo'n 6 cent, die uit een nieuwe kolencentrale op ongeveer het dubbele. En vergeet niet: de prijs van grondstoffen - kolen, gas, olie - fluctueert, maar die van technologie - wind, zon, led - daalt alleen maar, dus als een nieuwe technologie goedkoper wordt dan een oude grondstof, dan is het met die laatste definitief gedaan.'

Heeft u de recente beelden uit New Delhi en Peking gezien? Daar kunnen mensen amper ademen door de luchtvervuiling. Dus leggen ze het platbranden van akkers en het gebruik van diesel aan banden, en hebben ze net de Badarpur-kolencentrale gesloten. Ze móéten wel alternatieven vinden voor fossiele brandstoffen. Dus investeren ze zwaar in schone technologie.

Is het uw strategie om Amerika verslaafd te houden aan kolen en onze koppositie in schone energie te verkwanselen - ook al wordt dat straks de grote mondiale exportindustrie en is het nu al een banenmotor - zodat we straks schone energiesystemen uit India en China moeten importeren?

Meneer Trump, u hebt gewonnen in Florida, maar weet u wie daar de verliezers zijn, behalve Hillary? De ouderwetse energiemaatschappijen. Die trokken ruim twintig miljoen dollar uit voor een referendum dat de opmars van zonne-energie moest tegenhouden. Dus de kiezers van Florida zeiden Ja tegen Trump, Ja tegen zonne-energie en Nee tegen hen die beiden wilden stoppen. In die fles zit een boodschap voor u.

Thomas Friedman is columnist voor The New York Times.

© The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden