CommentaarHandel en Hulp

Laat rijke landen juist nu trouwe bondgenoten blijken

Rijke landen kunnen catastrofe in arme landen voorkomen door handel en hulp niet te stoppen.

Kristalina Georgieva, directrice van het IMF, woont het welkomstdiner bij in het Murabba Palace in Saoedie-Arabië tijdens de G20.  Beeld REUTERS
Kristalina Georgieva, directrice van het IMF, woont het welkomstdiner bij in het Murabba Palace in Saoedie-Arabië tijdens de G20.Beeld REUTERS

Door de coronacrisis dreigen wereldwijd 130 miljoen burgers extra in hongersnood te komen. Voedselhulp in oorlogslanden als Jemen, Syrië en Afghanistan komt tot stilstand als donoren de hand op de knip houden en landen handelsbelemmeringen opwerpen. Maar ook elders in de wereld wordt de voedselzekerheid nu al bedreigd door protectionistische maatregelen en het rap dalende koopkrachtverlies als gevolg van de lockdowns.

De VN-voedselorganisaties waarschuwden afgelopen week dat een honger-pandemie mogelijk meer dodelijke slachtoffers zal maken dan covid-19. Om een dergelijke catastrofe te voorkomen, moeten rijke landen nu internationale solidariteit tonen en nationalistische reflexen zien te bedwingen die averechts uitpakken voor kwetsbare burgers aan de andere kant van de wereld.

Het grootste gevaar lopen burgers in landen die sterk afhankelijk zijn van geïmporteerd voedsel zoals in Afrika. Wanneer China, Vietnam en Rusland hun dreigementen uitvoeren om de export van graan of rijst aan banden te leggen om de eigen bevolking te kunnen voeden, heeft dit desastreuze gevolgen elders. Voedseltekorten drijven immers direct de prijzen op in landen waar burgers nu ook al met miljoenen tegelijk hun daginkomsten verliezen.

Om dit koopkrachtverlies te beperken, moeten arme landen zo snel mogelijk de financiële ruimte krijgen om hun burgers te compenseren, zoals dat ook in het westen gebeurt. Dat kan niet zonder grootschalige schuldenverlichting, zoals ook het IMF en de G20 al hebben bepleit. Van het internationale bedrijfsleven mag worden verwacht dat ze de last niet volledig afwentelen op het armste eind in de productieketen.

Zo worden nu al dagloners in de textielfabrieken in Bangladesh van hun inkomens beroofd, omdat modehuizen hun bestellingen massaal afzeggen. Wie pech heeft, is ook nog het inkomen kwijt dat ze kregen van familieleden die als arbeidsmigrant naar het buitenland vertrokken. Ook zij zijn nu immers hun werk kwijt. Juist nu kunnen rijke landen zich trouwe bondgenoten tonen als het gaat om het veilig stellen van investeringen, werkgelegenheid en humanitaire hulpfondsen voor de korte én de lange termijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden