LEZERSBRIEVENwoensdag 15 januari

Laat politieke kleur van burgemeesters onvermeld

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 15 januari.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tijdens de herdenking van de 8-decembermoorden in 1982 door het regime Bouterse in Suriname.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tijdens de herdenking van de 8-decembermoorden in 1982 door het regime Bouterse in Suriname.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Bij vermelding van namen van burgemeesters is het gewoonte geworden de afkorting van hun politieke partij daarbij tussen haakjes te vermelden. Waarom eigenlijk nog? Hij of zij wordt al weer jaren door de gemeenteraad in een aanbeveling voorgedragen ter benoeming door de Kroon. Daarbij blijkt de politieke kleur vaak niet meer van doorslaggevende betekenis.

Het persoonlijk karakter, de bestuurskwaliteit en de levenservaring van de kandidaat zijn van veel groter belang geworden. Eenmaal aan de slag als voorzitter van de gemeenteraad verdwijnt die politieke kleur nog meer naar de achtergrond. Dan geldt juist een ‘boven partijen’ staande gezagspositie. Het functioneren van de gemeenteraad als geheel is met zo’n voorzitter zonder meer gediend.

In zijn of haar zo onderschatte rol van burgervader of burgermoeder is het vertrouwen van alle inwoners essentieel, dus ook van hen die een andere politieke kleur voorstaan. In hun eigen gemeente willen burgemeesters over het algemeen dan ook niet in een partijhokje worden gestopt. Veel hangt uiteraard van het eigen optreden af. Daarbuiten kan het een slag anders liggen. Ik geef graag in overweging de partijvermelding voor burgemeesters voortaan weg te laten.

Paul Scholten, oud-burgemeester, Arnhem

Niets geleerd

ABN Amro verlaagt per 1 april de spaarrente voor kleine spaarders naar 0 procent. Het stallen van spaargeld bij de Europese Centrale Bank zou ABN Amro wel 100 miljoen per jaar kosten. Om de boel in perspectief te plaatsen: dit is slechts 1,1 procent van de omzet in 2018. 100 miljoen is een fractie van het geld dat ‘gestolen’ is van bankklanten door de woekerpolissen, de bankencrisis en de aan de klanten doorberekende megaboetes. Intussen berekent ABN Amro meer dan 10 procent rente per jaar aan klanten die de bank af willen helpen van het ‘dure’ spaargeld door rood te staan op hun betaalrekening. De grootbanken hebben niets geleerd van alle affaires en zullen ook nooit iets leren.

Peter Gijsen, Houten

Parkeergeld

Nu het niet meer loont om geld op de spaarrekening te zetten, kan de term ‘spaarrente’ het museum in. Beter is voortaan te spreken van ‘parkeergeld’. Want je parkeert je geld bij de bank, dat voelt nog net iets veiliger dan in een oude sok onder het matras. Maar van een aardig spaarcentje opbouwen is geen sprake meer.

Martin Sikkens, Haren

Veiligheid?

Het blijft wonderlijk dat banken hun geld bij de Europese Centrale Bank parkeren als ze daarvoor moeten betalen. Dat geld is allemaal elektronisch, dus of de ECB dat nu in de cloud zet of een Nederlandse bank, dat maakt voor de veiligheid van dat geld niet echt uit. Waarom betalen voor een dienst waar je niets aan hebt? En waarom dat dan doorrekenen aan de klant?

Ben Ale, Delft

Restitutie

Nog even en we zullen niet alleen de banken moeten betalen voor het feit dat ze je spaargeld ‘beheren’. Ook de verzekeringsmaatschappijen zullen mogelijkerwijs voor een forse restitutie bij ons aankloppen als de door hen uitgekeerde schadevergoeding hoger dan de kosten van je maandelijkse premie blijkt te zijn.

Wim van der Horst, Den Haag

Belastingtelefoon

Minister Hoekstra gaat een externe partij advies vragen hoe de belastingtelefoon burgers en bedrijven beter en effectiever te woord kan staan. Tijdverspilling. Ook de belastingtelefoon moet in drie delen worden gesplitst: de toeslagentelefoon, de douanetelefoon en de belastingtelefoon. Met medewerkers die het gehele werkterrein van hun deel als hun broekzak kennen. En de samenhang daarvan met alle andere diensten. Dus geen schoolverlaters maar ervaren seniormedewerkers.

Gerrit van der Meij, Den Haag

Naakt

Een groep modellen en sekswerkers zijn uit de kleren gegaan om geld op te halen voor Australië. Het blijft een treurige reflectie dat vrouwen denken dat ze naakt op handen en knieën moeten zitten om een goed doel te steunen. En nog treuriger dat een dergelijke actie massaal wordt gedeeld. Het enige wat ze hiermee laten zien is hun eigen gebrek aan eigenwaarde en eigenliefde. Hoe zou het zijn als we als vrouwen de volgende generatie meisjes laten zien wat het werkelijk betekent om vrouw te zijn en dat je hiervoor niet uit de kleren hoeft?

Mariette Reineke, Amsterdam

Datumprikkers

Dat de wereldgeschiedenis cyclisch kan zijn, zoals Ingo Piepers beweert, wil ik best geloven. Dat is het uitgangspunt van James Joyce’s Finnegans Wake. Dat de economie ook een boom and bust-cyclus kan volgen is de strekking van de financial instability hypothesis van Hyman Minsky. Maar ik twijfel of zo’n theorie een vaste datum van de volgende crisis kan voorspellen. De laatste overtuigde datumprikkers waren de vele gelovigen die het tijdstip van de Wederkomst van Jezus wisten te voorspellen. Die mensen zijn tot nu toe allemaal over datum.

Raymond Broersma, Utrecht

Weerbericht

Het is heel fijn voor Piet Paulusma dat hij, na er bij SBS te zijn uitgeknikkerd, weer op de buis aan de slag kan. Maar vindt nou niemand het raar dat hij bij Omroep MAX pal voor het Zes Uur Journaal zit, dat eindigt met het weerbericht: Twee weersberichten in twintig minuten? Vreemd gebruik van publieksgelden.

Eduard van Tol, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden