OPINIESubsidie scapino ballet

Laat podia opstaan voor Scapino ballet Rotterdam

Schrappen in de subsidie voor Scapino brengt het dansbestel én tientallen theaters grote schade toe, betoogt Rob van Steen namens ten minste 65 theaters.

Rob van Steen
Het Scapino Ballet tijdens een voorstelling. Het dansgezelschap moet volgens de Raad van Cultuur worden uitgesloten van de rijkssubsidie.  Beeld Jostijn Ligtvoet
Het Scapino Ballet tijdens een voorstelling. Het dansgezelschap moet volgens de Raad van Cultuur worden uitgesloten van de rijkssubsidie.Beeld Jostijn Ligtvoet

Natuurlijk: niemand is onmisbaar. Maar sommigen zijn wel onvervangbaar. Dat geldt zeker voor Scapino Ballet Rotterdam, Nederlands oudste dansgezelschap, dat bijna overal in Nederland volle zalen trekt. Van Heerlen tot Zaandam, Tilburg tot Enschede, Alkmaar tot Zwolle, Haarlem tot Drachten. De Raad voor Cultuur maakt volgens ons, directies en programmeurs van meer dan de helft van de theaters in Nederland, een kapitale fout met zijn advies om Scapino uit de Basisinfrastructuur (BIS) te weren en het succesvolle gezelschap onder leiding van Ed Wubbe de komende vier jaar geen structurele landelijke subsidie toe te kennen.

Wie Scapino wegsnijdt, vernietigt de ruggegraat van de dansprogrammering in de grote zaal. Opvolging van het Raadsadvies brengt onherstelbare schade toe aan onze programmering, onze jarenlange, zorgvuldige publieksopbouw voor dans en het hele dansbestel. ‘Scapino trekt in de grote zaal heel veel publiek’, benadrukt Simone Kratz, artistiek manager in Enschede. ‘Uit die vijver van toeschouwers kan ik weer mensen verleiden naar iets experimenteels te gaan, zoals Club Guy & Roni. Voor die niches heb ik wel eerst het brede profiel van Scapino nodig.’

Geen ander gezelschap genereert met enerverende dans van hoge kwaliteit in zo veel zalen zo veel publiek: 80.000 bezoekers in 75 theaters. Scapino’s multidisciplinaire aanpak, zoals met circus en livemuziek, is bewezen succesvol en zorgt voor grotere toegankelijkheid en verbreding en verjonging van doelgroepen.

Wij weten: ‘de dansbezoeker’ bestaat niet. Iemand begint bijvoorbeeld bij Introdans, bij ISH of bezoekt een romantisch ballet rond Kerst. Vervolgens prikkel je hem of haar om naar Pablo van Scapino te gaan, van de Spaanse choreograaf Marcos Morau. Dat legt weer een voedingsbodem voor de kwetsbare dans van Conny Janssen Danst en de experimenten van Ann Van den Broek en Arno Schuitemaker. Zo bouwen wij consequent aan ons programma en ons publiek voor dans.

‘Er zijn sowieso te weinig dansgezelschappen in Nederland die reizen met een sterk dansaanbod voor de grote zaal en toeschouwers trekken uit jong, oud, dansliefhebbers en nieuwsgierigen’, aldus Laura Marcus, schouwburgprogrammeur in Haarlem. ‘Zonder Scapino mist ons publiek een kwart van de dansavonden. Een enorme verschraling.’

Scapino bespeelt niet alleen Rotterdam, Randstad en grote steden. Het gezelschap heeft een sterke positie in kleine en middelgrote steden waar hedendaagse dans vaak een minder vanzelfsprekende plek heeft. Expressieve Scapino-dansers zoals Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen spreken een groot en jong publiek aan. De educatieprojecten vergroten het begrip en de waardering. Dat wordt versterkt met bijdragen aan allerlei initiatieven, variërend van opera in Enschede, masterclasses in Heerlen tot amateurdansprojecten in Alkmaar.

Vernieuwing

De dansexperts van de Raad voor Cultuur gaan voorbij aan wat ons publiek als vernieuwing ziet en accepteert. Bij Scapino gaat innovatie hand in hand met kwaliteit en publieksverwachting. De groep introduceert in onze zalen al jarenlang succesvol nieuwe namen, nieuwe vormen en nieuwe cross-overs. Het mag niet zo zijn dat het ondernemende Scapino wordt afgestraft omdat de groep het in samenwerking met onze theaters zo goed doet. De signatuur is eigen, aanvullend op die van Nederlands Dans Theater en Introdans. Het Nationale Ballet reist slechts beperkt.

We begrijpen de hang naar vernieuwing in het Raadsadvies en zien de enerverende en opzienbarende Club Guy & Roni óók graag in onze zalen. Maar voor meer experiment en innovatie in de dans is extra financiële ruimte nodig, zoals een vijfde dansgezelschap in de BIS. Het zou een onherstelbare fout zijn hier een succesvol en belangrijk gezelschap voor te slachtofferen.

Angelique Finkers benadrukt dat Scapino ‘onmisbaar is voor het Zaantheater’. En Anna Bouwman van Zwolse Theaters gunt iedere nieuwe generatie een voorstelling van dit gezelschap, want ‘Scapino gaat al generaties mee en blijft modern’.

Dus beste minister, beste leden van de Tweede Kamer, namens podia en al hun publiek heb ik een dringend verzoek: denk buiten de door uzelf bedachte kaders en kies voor een sterk dansveld. Luister naar het publiek en podia en behoud Scapino.

Rob van Steen is directeur Theaters Tilburg, voorzitter van de VSCD dansjury en redactielid van de Nederlandse Dansdagen.

Alkmaar TAQA

Theater de Vest

Amstelveen Schouwburg Amstelveen

Amsterdam ITA Internationaal Theater Amsterdam

Amsterdam Meervaart Theater

Apeldoorn Theater & Concert Orpheus

Assen De Nieuwe Kolk

Bergen op Zoom Theater de Maagd

Breda Chassé Theater

Bussum Spant!

Capelle a/d Ijssel Isala Theater

Cuyk Schouwburg Cuijk

Den Bosch Theater de Parade

Den Haag Zuiderstrandtheater

Den Helder Theater de Kampanje

Deventer Deventer Schouwburg

Dordrecht Theater de Kunstmin

Drachten Schouwburg de Lawei

Eindhoven Parktheater Eindhoven

Emmen Atlas Theater

Enschede Wilmink Theater

Goes - Zeeland theaters

Theater de Mythe

Gouda de Goudse Schouwburg

Haarlem Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

Heerenveen Posthuis Theater

Heerlen - PLT Parkstad Limburg Theaters

Helmond Theater Speelhuis

Hoofddorp De Meerse

Hoogeveen Theater de Tamboer

Hoorn Het Park

Houten Aan de Slinger

Kampen Stadsgehoorzaal Kampen

Kerkrade - PLT Parkstad Limburg Theaters

Laren Theater Singer Laren

Leeuwarden Stadsschouwburg de Harmonie

Leiden Leidse Schouwburg

Lelystad AGORA

Maastricht Theater aan het Vrijthof

Meppel Schouwburg Ogterop

Middelburg Schouwburg Middelburg

Nieuwegein De Kom

Nijmegen Stadsschouwburg Nijmegen

Oosterhout Theater de Bussel

Oss Theater de Lievekamp

Purmerend Theater de Purmaryn

Roosendaal Theater de Kring

Rotterdam - Nieuwe Luxor

Luxor Theater Rotterdam

Rotterdam - TR Theater Rotterdam

Schiedam Theater aan de Schie

Sittard Schouwburg de Domeinen

Sneek Theater Sneek

Stadskanaal Theater Geert Teis

Tilburg Theaters Tilburg

Utrecht Theater Utrecht

Veenendaal Theater de Lievekamp

Veghel Theater de Blauwe Kei

Venlo De Maaspoort

Venray Schouwburg Venray

Waalwijk Theater de Leest

Wageningen Theater Junushoff

Weert Munttheater Weert

Zaandam Zaantheater

Zeist FIGI

Zoetermeer Stadstheater Zoetermeer

Zutphen Theater Hanzenhof

Zwolle Zwolse Theaters

Lees ook

Scapino Ballet grootste slachtoffer van verjonging kunstsubsidies
Om het kunstbestel te moderniseren moeten meer dan vijftig, veelal jonge culturele instellingen rechtstreeks subsidie krijgen van het Rijk. Het in 1945 opgerichte Scapino Ballet zou deze subsidie juist niet langer moeten krijgen. Dat adviseert de Raad voor Cultuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden