Laat ouderen doorwerken na hun 65ste

De gelauwerde Abram de Swaan moest zijn baan opgeven omdat hij 65 werd. Dat past niet meer in deze tijd. Versoepel de pensioenleeftijd, op naar minder Dreestrekkers!

Iris Koppe

Vandaag krijgt Abram de Swaan de PC Hooftprijs. Vorig jaar moest hij gedwongen afscheid nemen van de Universiteit van Amsterdam waar hij jarenlang werkte als hoogleraar Sociologie.

In vakkringen werd en wordt hij aangewezen als de meest vooraanstaande Nederlandse socioloog. Nu heeft hij slechts een 'ere-baantje' op de Universiteit van Amsterdam, want volgens de richtlijnen mag men niet langer doorwerken dan het 65ste levensjaar. De Swaan vindt dit erg jammer, zijn verplichte pensionering kwam zeker vijf jaar te vroeg.

In de jaren zestig mocht een hoogleraar zeker tot zijn 70ste doorwerken. Tien jaar geleden bedacht men dat jonge werklozen óók een kans moesten krijgen op een baan en dat er een betere doorstroom moest komen op de arbeidsmarkt. De zestigplussers moesten het veld ruimen en de VUT deed haar intrede.

Babyboomers

Het is een starre maatregel die in veranderde economische omstandigheden niet meer bijgesteld kan worden. De babyboomers gaan nu massaal met pensioen. Niet echt handig voor mijn generatie die deze zestigers moet gaan onderhouden. De grijze golf mag natuurlijk wel met pensioen, maar het hóeft uiteraard niet.

De gelauwerde Abram de Swaan moet zijn baan opgeven aan de Universiteit van Amsterdam en gaat vervolgens in het buitenland aan de slag.

De Nederlandse overheid zou er goed aan doen om de pensioenregeling zo te versoepelen dat mensen die aan de slag willen blijven dat ook kunnen. Als ik daar aan denk valt er direct een last van m'n schouders; minder bejaarden die niet weten wat ze met hun vrije tijd moeten doen, minder Dreestrekkers om geld voor op te hoesten.

Karateka

Iemand verplichten te stoppen met werken past niet meer in deze tijd waar de grijze golf zo groot is geworden. Abram de Swaan is niet de eerste die tegen de onwrikbare regelgeving van de pensioen aanloopt. Wel iemand van wie je het het minst verwacht dat hij wordt verplicht te stoppen.

Want hoe durft de Nederlandse overheid een karateka die op z'n 65ste de eerste dan in kyokushinkai karate behaalt met pensioen te sturen?

Bekijk ook op literatuurplein.nl de video die Iris Koppe maakte met Abram de Swaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden