Column
Laat oude omroepen gewoon goede tv maken voor oude mensen
In een vraaggesprek met de Volkskrant, afgelopen donderdag, waarin hij zich beklaagde over zijn ontslag bij het consumentenprogramma Kanniewaarzijn - een soort Radar met slapstick - debiteerde de acteur Martin van Waardenberg de ene na de andere waarheid over de televisie.
Over de obsessie met jonge kijkers bijvoorbeeld, die zich vertaalt in het dumpen van presentatoren en acteurs die volgens mensen met verstand van die dingen niet lekker liggen bij jonge kijkers: 'Jongeren kijken YouTube-filmpjes op hun telefoon, die kijken geen televisie. Als jij denkt dat televisie de toekomst is, dan loop je heel erg achter.' En: 'Tuurlijk kijken bejaarden televisie, maar so what? Dat is het enige wat ze nog hebben.'
Inderdaad: so what? Het land vergrijst als een dolle en lineaire gezelligheids-tv is in toenemende mate een aangelegenheid voor kleuters en voor bejaarden. Het resterende deel van de bevolking heeft geen tijd en zin om naar verstrooiend bedoelde bewegende beelden te kijken en als het dat wel heeft, kijkt het naar Netflix en naar illegaal gedownloade films, of laat het zich op het YouTubekanaal van Michelle Phan uitleggen hoe je het perfecte lijntje langs je ogen trekt. Met haar instructiefilmpjes verdient de 29-jarige Phan minstens tien keer zoveel als Matthijs van Nieuwkerk - ze heeft dan ook meer dan 8 miljoen abonnees.
Van Waardenberg heeft gelijk. Laat de oude omroepen gewoon goede, mooie tv maken voor oude mensen. En houd in godsnaam op met dat wanhopige vertalen van trending topics naar radio en tv, en met denken dat 'jonge mensen' vrijwillig op de oudemensensoos van Pauw gaan afstemmen als ze daar lollige internetfilmpjes en YouTubefragmentjes gaan recycleren die de gemiddelde Facebooker al zesentwintig keer heeft zien langskomen.