OpinieZorg

Laat ons verpleegkundigen en verzorgenden ons werk doen, en heb vertrouwen

Onder verzorgenden en verpleegkundigen heerst veel onvrede over alle obstakels die hen verhinderen hun vak uit te oefenen zoals ze willen. Het is tijd dat zij de positie krijgen die ze verdienen, betoogt Sonja Kersten, directeur Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Een verpleegkundige verplaatst zich tijdens haar nachtdienst per step. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
Een verpleegkundige verplaatst zich tijdens haar nachtdienst per step.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

We willen allemaal dat in een welvarend en beschaafd land als Nederland de zorg van een hoog niveau is. En dat is die gelukkig ook en daar mogen we trots op zijn. Dat is voor een groot deel te danken aan de 350 duizend verpleegkundigen en verzorgenden die voor dit prachtige vak kiezen. Maar hun toewijding en inzet worden zwaar op de proef gesteld. En niet alleen door de personeelstekorten en hoge werkdruk waar niemand anders dan zij de prijs voor betalen.

Te vaak krijgen verpleegkundigen en verzorgenden niet de ruimte en het vertrouwen om hun beroep uit te oefenen. Terwijl ze dat wel verdienen! En zij niet alleen. Ook in het onderwijs, bij de politie en bij defensie, lopen de mensen die het echte werk doen tegen dezelfde muren van wantrouwen op. Verzorgenden en verpleegkundigen rennen de barricades niet snel op. Ze willen de mensen voor wie ze zorgen niet in de steek laten. Hun werk maakt letterlijk het verschil tussen iemands leven en dood. Maar toch, het zit ze hoog. De onvrede is groot. En niet alleen over het salaris.

Doorgeslagen administratie

De onvrede gaat ook over alle obstakels die hen verhinderen hun vak uit te oefenen zoals ze zouden willen. Obstakels zoals de oneigenlijke taken waarmee leidinggevenden hen opzadelen. Wificodes regelen, voorraden aanvullen, recepties bemannen, schoonmaken – allemaal heel belangrijk, maar het is niet hun werk.

Obstakels als een doorgeslagen administratie, waarbij ze worden gedwongen per minuut bij te houden wat ze voor hun cliënt hebben gedaan. Keer op keer is de boodschap: vertrouwen is goed, controle is beter. Die onnodige extra administratie kost gemiddeld een uur per dag. Je zou voor de tijd die dat kost zo’n 40 duizend verpleegkundigen een jaar kunnen laten werken. En, erger nog, tienduizenden collega’s stemmen elk jaar met de voeten en verlaten – helaas – hun mooie vak.

Flinke vinger in de pap

Onze leden geven keer op keer aan dat ze hun vak geweldig vinden, maar dat ze meer waardering willen, betere roosters en contracten en, ja, ook salaris. Maar vooral willen ze serieus worden genomen als de goed opgeleide professionals die ze zijn. Met een flinke vinger in de pap als het gaat om het beleid, de organisatie van hun werk en de kwaliteit van de zorg. Met voldoende mogelijkheden om hun kennis te vergroten. Het lijken me geen overspannen eisen. Want eigenlijk zeggen ze gewoon: Nederland, vertrouw ons. Laat ons ons werk doen. Geef ons ons vak terug.

Als beroepsverenging zitten we niet aan tafel bij de cao-gesprekken. Dat is aan de vakbonden. Wij knokken dag in dag uit om de obstakels uit de weg te ruimen die de beroepsbeoefening van verpleegkundigen en verzorgenden onnodig in de weg staan. Zodat zij de positie krijgen die ze verdienen, en u de beste zorg. Dus als u het mij vraagt: het is elke dag 2 oktober. Het wordt tijd dat verpleegkundigen en verzorgenden gaan merken dat het beter wordt.

En snel ook.

Sonja Kersten is directeur Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden