OPINIE

Laat ons Marokkanen eindelijk Nederlander onder de Nederlanders zijn

De Marokkaanse nationaliteit heeft een ontwrichtende werking op jonge Marokkaanse Nederlanders.

Een Marokkaans en Nederlands paspoort. Beeld anp
Een Marokkaans en Nederlands paspoort.Beeld anp

Op 15 september schreef ik in Het Parool dat wij Marokkaanse Nederlanders geen uitzonderingspositie hebben en eindelijk eens beschouwd moeten worden als Nederlander. Ik gaf de column dan ook als titel: 'Ik ben Nederlander, geen Marokkaan'.

Dat moet ik bij nader inzien terugnemen, want ik ontving een stroom aan kritiek. Marokkaanse Nederlanders hebben wel degelijk een uitzonderingspositie, aangezien wij bij geboorte automatisch de Marokkaanse nationaliteit verkrijgen, zo luidden de reacties.

Marokkaanse Nederlanders willen zelf vaak niet beschouwd worden als Nederlander en anderen beschouwen ons vaak niet als zodanig. Het is voer voor hen die kritiek hebben op de multiculturele samenleving en het is een effectief wapen voor hen die zich willen onttrekken aan Nederlandse verantwoordelijkheden en plichten. Een splijtzwam in de Nederlandse samenleving.

Nizar Mourabit pseudoniem van Nelle Boer

N.B.: Nizar Mourabit blijkt niet te bestaan, en een verzonnen idenditeit te zijn van beeldend kunstenaar Nelle Boer. Meer over Mourabit en Nelle Boer is te lezen bij De Correspondent. Hieronder het artikel dat op 13 oktober jl. in de Volkskrant en op Volkskrant.nl stond.

Dwangmaatregel

De Marokkaanse Nederlander heeft zelf geen keuze in het al of niet erven van de Marokkaanse nationaliteit, ook al is hij niet in Marokko, maar in Nederland geboren. Hierbij wordt voorbij gegaan aan een van de meest fundamentele rechten van de mens, het recht op zelfbeschikking. Het opdringen van de Marokkaanse nationaliteit aan hen die in Nederland geboren zijn moet nu, vijftig jaar na de komst van de eerste Marokkanen in Nederland, tot een einde komen. Dit erfrecht, dat nu nog een onvervreemdbaar geboorterecht is, moet afgeschaft worden. Het is een dwangmaatregel die een wig drijft tussen Marokkaanse Nederlanders en de rest van de Nederlandse bevolking.

Wanneer van jonge Nederlanders gevraagd wordt zich tegelijkertijd te wortelen in de progressieve Nederlandse samenleving en in de verre islamitische Marokkaanse, leidt dit tot allerlei problemen. Op deze wijze zadelen de Nederlandse en de Marokkaanse overheid onze jeugd op met conflicterende morele waarden. Dit heeft zelfs invloed op de radicalisering van moslims en het draagvlak voor de ideologie van terreurgroepen als IS.

Dat onder deze jongeren een gebrek aan verbondenheid met Nederland leeft en ook het gevoel weinig aansluiting te vinden bij andere Nederlandse jongeren, kan een katalyserende werking hebben op de jonge, radicaliserende moslim. Het erven van de Marokkaanse nationaliteit heeft slechts een ontwrichtende werking op de plaatsbepaling van de jonge Marokkaanse Nederlander in onze samenleving.

Volwaardige medeburgers

Ook de ongelijke behandeling van Nederlanders door de Nederlandse overheid wordt in dit probleem pijnlijk duidelijk. Het ontnemen van het Nederlanderschap aan jihadi's met een dubbele nationaliteit geldt wel voor de Marokkaanse Nederlander die hier geboren is en de Marokkaanse nationaliteit automatisch erft. Het geldt niet voor de evengoed hier geboren Nederlander zonder een tweede nationaliteit.

Aan de dubbele nationaliteit van Marokkaanse Nederlanders kleeft een financieel belang, wat de onderlinge verhoudingen in Nederland des te meer op scherp zet. Zo kunnen Marokkaanse Nederlanders altijd nog Nederland de rug toekeren en vertrekken naar Marokko, de uitkering wordt ook daar doorbetaald. De krachtige belofte van minister Asscher om verdragen met de Marokkaanse overheid te verbreken als de uitkeringen van Marokkaanse Nederlanders in Marokko niet verlaagd worden, beschouw ik als hoopvol. Maar ten diepste verlang ik dat het uitkeringsverdrag sowieso verbroken wordt, ongeacht geldelijke belangen.

Ik pleit er voor dat de kloof die de Marokkaanse en Nederlandse overheid in stand houden tussen geboren Nederlanders en andere geboren Nederlanders geslecht wordt. De Marokkaanse overheid is hiertoe in staat door het erven van de Marokkaanse nationaliteit af te schaffen, de Nederlandse overheid door te stoppen met het faciliteren hiervan. Het beneemt ons Marokkaanse Nederlanders de kans, het recht, om in de samenleving waar wij deel van uitmaken als volwaardige medeburgers beschouwd te worden. Laat ons eindelijk Nederlander onder de Nederlanders zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden