LezersbrievenWoensdag 28 augustus

Laat ondernemers leraren-cv’s leveren

De ingezonden lezersbrieven voor woensdag 28 augustus

Redactie
Dirk Koops, links, directeur Mr. de Jonghschool in Amsterdam Nieuw-West, zocht een zomerlang nieuwe docenten.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Dirk Koops, links, directeur Mr. de Jonghschool in Amsterdam Nieuw-West, zocht een zomerlang nieuwe docenten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

De lezersbrieven voor woensdag 28 augustus ‘Hoe kunnen wij verspilling van belastinggeld tegengaan?’ Deze vraag stelt schoolleider Myra Keizer (Opinie & Debat, 27 augustus) in een relaas over het lerarentekort en de uitzend- en detacherings­bureaus die daar goed garen bij spinnen. Het gaat om onderwijsgeld dat onbedoeld in de zakken verdwijnt van handige ondernemers, en dat voelt slecht.

De ­handige ondernemers die nu schoolleiders een gevoel van opluchting bezorgen op het ­moment dat er een verse leraar binnenstapt, moeten door schoolbesturen niet aan de kant worden gezet, maar uitsluitend ingezet worden op wat zij goed kunnen. Dit is cv’s aanleveren van leraren. Daarvoor moeten zij de ondernemer een redelijk tarief betalen, geen no cure, ­no pay.

Schoolbesturen moeten verder alles zelf doen. Dat bespaart geld en vergroot paradoxaal ­genoeg tegelijk ook de kwaliteit van het sollicitatieproces.

De essentie van het sollicitatieproces valt immers niet uit te besteden, aan niemand. Dus schoolbesturen: maak zelf het profiel, doe zelf de selectie, bied een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden en regel de administratie bij indienst­treding van de nieuwe leraar.

Joost Seijsener, bijna dertig jaar ervaring met personeelswerving, Amersfoort

Uitnodiging

Ik heb gefascineerd, maar ook met ­gekromde tenen, een paar keer de ­column ‘Zwartmakerij van de ‘mens’ dient een geheime agenda’ van Erdal Balci gelezen (O&D, 27 augustus), zonder precies door te krijgen wat hij bedoelt. Verschillen zijn en mijn denk- en gevoelswereld te veel om elkaar te verstaan?

Ziet hij bijvoorbeeld het tot parkeerplaats ontginnen en bestraten van een biodivers stadstuintje als winst en vooruitgang, terwijl ik dat verafschuw en veel liever het omgekeerde zie gebeuren? Of anders gezegd, zit het in de mens om de Aarde en zijn ­eigen leven steeds beter en rijker te maken, door de natuur, inclusief akelige ziekten, steeds beter constructief onder controle te krijgen of zijn we met geld, bezit en groei als bepalende maat der dingen bezig onze planeet uit te wonen?

Ik nodig Erdal graag uit een flinke wandeling of autorit te maken en te praten om te zien wat ons en elkaar ondanks de ogenschijnlijk enorme kloof in referentiekader toch raakt.

Koos Dansen, Arnhem

Tunnelvisie

De rechtszaak tegen de verpleeghuisarts vind ik terecht (Ten eerste, 26 augustus). Zij heeft te veel op eigen koers gevaren, gericht op het doen overlijden van de demente vrouw. Bij de arts was een tunnelvisie ontstaan. De dementerende vrouw wilde nog uit eten met haar familie. Dat werd haar niet gegund. Ook dat de vrouw enig verzet pleegde werd genegeerd. Ze moest dood op een door de verpleeghuisarts gekozen moment. Mevrouw werd evenmin gevraagd of zij wel dood wilde, ze was immers niet meer wilsbekwaam. Even een euthanasie voordat de arts met pensioen ging! Wie op een dergelijk lichtzinnige manier met leven en dood omgaat, verdient niet anders dan zich voor de rechter te verantwoorden.

Aafke Klopman, Leeuwarden

Teleurstellend

Wat een schandalige en teleurstellende aanklacht tegen de verpleeghuisarts die ‘moord’ zou hebben gepleegd op een zwaar dementerende patiënt. Deze arts verdient ­morele ondersteuning in plaats van veroordeling. Morele ondersteuning omdat ze haar verantwoordelijkheid heeft genomen in een onduidelijke context in plaats van een makkelijke en afwachtende houding aan te nemen.

Als ik in zo’n situatie belandde als het ‘slachtoffer’, zou ik kiezen voor deze empathische en menselijke arts. Iedereen zou zich moeten afvragen, ‘wat voor een artsen zouden wij willen hebben en wat voor arts wil ik hebben?’.

A.C. Timmer, Den Haag

Pot, kan of ketel?

Wat is het verschil tussen een koffiepot, koffiekan en koffieketel? Die vraag legt het interview door Evelien van Veen met Klaas Gubbels en passant in de week (Volkskrant Magazine, 24 augustus). Toen mijn ouders gingen verhuizen, erfde ik bij het opruimen een groene, emaillen ketel waarin mijn oma op de boerderij in Vlagtwedde altijd koffiezette voor mijn opa en de arbeiders op het land. De vorm daarvan zegt mij dat Klaas Gubbels aan email denkt als hij het over zijn ketels heeft.

Ankie Lok, Amsterdam

Canadese cannabis

Vanmorgen las ik het artikel (Ten eerste, 27 augustus) over cannabis teelt in Canada en de conclusie van Nederlandse onderzoekers over de afname van criminaliteit.

Zo jammer dat dit een verkeerd beeld geeft. Canada is ook een slecht voorbeeld omdat legalisering nog maar sinds kort is ingevoerd.

Waarom geven jullie geen aandacht aan bijvoorbeeld Colorado (VS) waar cannabis al jaren legaal is en waar er wel degelijk een afname van criminaliteit is. Daarbij verdient de overheid ook nog eens veel geld aan legalisering door btw-heffing en minder kosten uitgeven aan de bestrijding van illegale cannabis kweek.

Het Trimbos Instituut heeft hier al vaker over gepubliceerd. Handig om die erbij te betrekken. Betrouwbare onderzoekers.

Han Barnat, Ermelo

Willem II

Maandag verwachtte ik in het sportkatern een uitgebreid verslag en ­analyse te lezen over Willem ll. Sinds zondag koploper in de eredivisie. Tot mijn verbijstering: twee schamele ­kolommetjes. Wél een groot ­artikel over Sparta en FC Utrecht. De eredivisie bestaat uit meer clubs dan alleen de Randstedelijke (of PSV).

Joost Vernooij, La Neuville-à-Maire, (Frankrijk)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden