Commentaar

Laat Nederlands unieke 'gouden rand' intact

Stranden en duinen mogen niet in handen vallen van ambitieuze bestuurders en projectontwikkelaars.

Schiermonnikoog. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Schiermonnikoog.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Als het aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ligt, vervalt op 1 juli het algemeen bouwverbod aan de Nederlandse kust. Het Rijk moet de verantwoordelijkheid voor natuur, landschap en ruimtelijke kwaliteit wat haar betreft leggen bij de provincies en gemeenten. Dat is geen goed idee.

De minister erkent dat haar voornemen de mogelijkheid opent voor projectontwikkelaars om in de duinen en aan het strand te gaan bouwen, maar bezweert dat we niet bang hoeven te zijn voor Belgische toestanden. Beperkende wetgeving en alerte lokale en regionale bestuurders garanderen volgens haar dat de 'gouden rand van Nederland' geen klatergoud wordt, zoals tussen Knokke-Heist en De Panne.

Niettemin voeren Natuurmonumenten en vijf andere natuur- en landschapsorganisaties terecht actie tegen het afschaffen van het algemene bouwverbod. Zij hebben 35.000 handtekeningen opgehaald om hun verzet tegen het voornemen van Schultz van Haegen te ondersteunen. Die toont zich verrast over de ophef, maar zou beter moeten weten.

In de eerste plaats zijn er nu van de Wadden tot en met Zeeland plannen voor duizenden vakantiehuisjes en honderden appartementen, hotelkamers, campings en ligplaatsen. De druk van projectontwikkelaars op gemeenten en provincies om die plannen te realiseren is dus enorm.

Juist de afgelopen jaren hebben overheden - binnen de marges van de bestaande wetgeving - al ingestemd met tal van nieuwe vakantieparken, strandpaviljoens en andere bouwsels in de duinen en zelfs op de stranden. Tegelijkertijd worden vele vakantieparken achter de duinen door toeristen gemeden wegens verouderde accomodaties. Aangezien het aanbod aan toeristen stabiel blijft, ligt het meer voor de hand om bestaande parken op te knappen, dan om de natuur aan de kust op te offeren voor nieuwe bebouwing.

Handhaving van het algemene bouwverbod is dan ook geboden. Dat voorkomt ook juridische touwtrekkerij tussen lokale besturen en projectontwikkelaars. Nederland moet heel zuinig zijn op zijn unieke 'gouden rand', die dankzij een uitgekiend fietspadennet en het bestaande netwerk van parkeerplaatsen en strandpaviljoens toegankelijk genoeg is voor massa's badgasten en natuurliefhebbers.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden