Opinie

Laat kinderen hun middelbare school niet online kiezen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 8 februari.

Redactie
Kinderen en hun ouders nemen een kijkje tijdens een open dag op een middelbare school (voor de coronapandemie).  Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Kinderen en hun ouders nemen een kijkje tijdens een open dag op een middelbare school (voor de coronapandemie).Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Brief van de dag

Stel je voor. Je moet verhuizen, naar een ander dorp. Deze verhuizing is voor lange tijd, je gaat er een nieuw leven opbouwen. Je moet nu een keuze maken, ook al heerst er corona. Je hebt nog een maand. En nee, je kunt het dorp niet even bezoeken, het is nu onbereikbaar. Gelukkig wil de burgemeester je wel helpen. Hij vraagt aan leuke bewoners hoe zij het vinden in het dorp en maakt er een mooi filmpje van. De bakker laat je zien hoe hij een lekker brood bakt. Als je wilt, kun je ook nog even chatten met een bewoner. Wacht, je kunt ook nog een rondleiding krijgen. Ook online, en helaas; je ziet een leuk steegje maar de camera loopt er aan voorbij.

Op deze manier kun je nog een paar andere dorpen bekijken, alles online en elk met een mooi verhaal. Maar, je hebt niet écht in het dorp gestaan, niet even geluisterd en geroken. Niet omhoog gekeken om te zien hoe hoog de gebouwen nou écht zijn en hoe lang de straten. Er was geen onverwachte ontmoeting, daarvoor was geen tijd en ruimte.

Maar nu wordt je toch gevraagd een keuze te maken, wordt het dorp A of dorp B? Zou je kiezen? Of geef je aan dat dat niet oké is en vraag je of het kan wachten tot je er naar toe kunt reizen om het eerst met eigen ogen te zien?

Elke leerling uit groep 8 moet komende maand een vergelijkbare keuze maken. Een middelbare school kiezen, dit jaar enkel op basis van online ontmoetingen. Mijn jongste dochter zit in groep 8. Dat betekent dat ik -wat een geluk!- met haar broer en zus wél heb rondgelopen op scholen, de sfeer heb geproefd. Maar daarom weet ik ook hoe moeilijk het maken van die keuze was. En dat die keuze uiteindelijk vooral gebaseerd was op gevoel. Een fijn gebouw, een kleurrijke hal, een warme uitstraling. Ik wil dat mijn jongste die keuze ook kan maken, niet met mijn maar háár gevoel.

Er zijn heel veel regelingen m.b.t. corona. Waarom kan er niet wat geregeld worden voor al die kinderen in groep 8? Zo zou de schoolkeuze met een of twee maanden uitgesteld kunnen worden. De middelbare scholen hebben dan wat meer tijd. Ze zijn creatief, dat kan ik in de online-presentaties zien. De lagere scholen gaan 8 februari weer open, de middelbare scholen blijven nog gesloten. Daar moet toch ruimte zijn voor een korte rondleiding in kleine groepjes?

Als 12-jarige even rondlopen door de gangen. Je verbazen over de grote kantine, luisteren naar je voetstappen en even ruiken in de gymzaal. En dan de spannende keuze maken, die misschien niet helemaal uit te leggen is, maar je een goed gevoel geeft. Want na de zomer zet jij een hele bijzondere stap.

Irene van Oosterhout, Houten

Statiegeld

Om de ‘mondkapjes in zwerfafval’ ­tegen te gaan, gelijk statiegeld invoeren en niet jaren wachten zoals bij plastic flesjes en blik.

Paul Verhaagen, Hasselt

Nooit getest

Na een coronabesmetting in hun klas moeten mijn kinderen op de basisschool, (7, 7 en 9 jaar) in quarantaine. Vijf dagen later moeten zij – ook als ze geen enkele klacht hebben – een ­coronatest doen, anders mogen ze nog eens vijf dagen niet naar school. Onze minister-president is nog nooit getest, onthulde hij vorige week op de wekelijkse persconferentie. De ­reden, aldus de premier: als je geen klachten hebt heeft testen geen enkele zin.

Tanja Copal, Bussum

Spelen

Het Catshuisoverleg tussen RIVM en politiek is uitgesteld vanwege de weersvoorspelling van winters weer. Omdat ik ervan uitga dat ook Den Haag inmiddels bekend is met de mogelijkheid van online overleggen, kan het volgens mij niet anders dan dat de dames en heren een dagje ­ijsvrij willen om in de sneeuw te ­spelen. Sympathiek, wel.

Justine Zuidgeest, Heemstede

Kwijtschelden

Als die politici nu echt alle studenten willen helpen, moeten ze het collegegeld voor dit jaar kwijtschelden. Dan help je namelijk ook de studenten die het dit jaar ondanks alle problemen en stress wél redden, zoals bijvoorbeeld onze dochter die er ondanks corona alles aan doet twee masters af te ronden.

Rene Wijne, Rijswijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden