opinie lezersbrieven

Laat je kinderen toch lekker gamen

Lezersbrieven van de dag

Deelnemers aan het Fortnite 010 Toernooi voor jongeren uit Bloemhof en Hillesluis. Beeld ANP

Met belangstelling las ik de brief van Joost Schaareman (‘Meisjes en Fortnite’, O&D, 22 januari). Schaareman slaat de plank een aantal keren op een ergerlijke manier mis.

In de eerste plaats is nog niet duidelijk of vooral jongens Fortnite spelen, en meisjes in mindere mate. Daar heb ik nog geen onderzoek over gezien. Bovendien is een ‘steekproef’ van een jongen en twee meisjes waar hij zich op beroept nooit representatief, niet betrouwbaar en niet valide, om maar eens wat statistische krachttermen te gebruiken.

Ten tweede wil ik als pedagoog het volgende kwijt. Als vader, respectievelijk oom Joost de gametijd wil beperken door de kinderen een krakkemikkige wifi-aansluiting te verschaffen, terwijl hij zelf een snelle kabelverbinding heeft, dan heeft dat met pedagogie en liefdevolle omgang met kinderen van 14, 15 en 15 niets te maken.

Het heeft wel met chantage te maken, of, ja, zelfs afpersing, want je ontneemt drie kinderen de mogelijkheid hun wensen te vervullen, terwijl de volwassene zichzelf in de watten legt.

Je kunt de kinderen ook aangebrande aardappelen aanbieden, terwijl de volwassene een mooie aardappelpuree gaat nuttigen. Ik wens Joost Schaareman een problematisch tweedehands autootje toe en mij zelf een slee. Bah!

Geert Hoornweg,

mediapedagoog, Voorschoten

Frenkie de Jong

Als Ajax verstandig is, kopen ze van de opbrengst van Frenkie de Jong het huidige team van PSV op. Maken ze volgend jaar een goede kans om landskampioen te worden.

Frits van het Hoofd, Arnhem

Tekort aan huizen

Hoe zit dat nu, met die prijsstijgingen in de woningmarkt? Volgens econoom Ryan-Collins (O&D, 17 januari) zijn die volledig het gevolg van de hypotheekaftrek.

Zijn vakgenoot Mersmann (O&D, 22 januari)ziet als belangrijkste oorzaken lage rente en de immigratie. Een derde econoom, Harko van der Ende (O&D, 24 januari) vindt de huidige woningproductie weliswaar te laag, maar verwacht niet dat een verhoging daarvan een effect heeft op de huizenprijs.

Hij baseert zich op het parlementair onderzoek Huizenprijzen (2013). Dat stelt dat de vraag naar woningen vooral bepaald wordt door het bedrag dat mensen kunnen besteden. Maar er speelt nog iets ander.

De afgelopen jaren groeide de bevolking, vooral door immigratie, met ongeveer 100.000 inwoners per jaar. De woningvoorraad groeide met ongeveer 50.000 woningen per jaar. Dat is meer dan genoeg om de bevolkingsgroei op te vangen. Toch is er volgens het CBS een woningtekort van ruim 100.000 woningen. Dat tekort neemt nog altijd toe.

De belangrijkste oorzaak daarvoor is de groei van het aantal huishoudens, dat nam sneller toe dan de woningvoorraad. Immigratie draagt wel wat bij aan de groei van het aantal huishoudens, maar is lang niet de belangrijkste oorzaak.

Van veel grotere invloed is de gezinsverdunning: de afname van het aantal mensen dat in een huis woont. Ruim een derde van alle huishoudens bestaat nu uit één persoon. Dit aandeel stijgt snel, vooral door de vergrijzing en de daarbij horende groei van het aantal alleenstaande ouderen. Ook bij meerpersoonshuishoudens nam de gezinsgrootte af doordat mensen minder of helemaal geen kinderen nemen.

Bovendien zorgen gestegen welvaart en bijpassende woonwensen voor ruimere huizen voor alle gezinstypen.

Huizen die voor de oorlog voor grote gezinnen werden gebouwd, vinden we nu nog maar nauwelijks groot genoeg voor samenwonende stellen. Er zijn dus veel meer woningen nodig om hetzelfde aantal mensen te huisvesten.

Mark van Heck,

economisch geograaf, Nijmegen

Lekker planken

De Nederlandse klimaatdoelen staan flink onder druk. De VVD peinst er echter niet over om de maximum snelheid terug te brengen van 130 naar 100 km per uur.

Maar het kost alleen wat borden en levert een verschil in uitstoot op van maar liefst 40 procent. Voor de reistijd in ons kleine land maakt het niet veel uit, het aantal files en ongelukken zal zelfs afnemen door de kleinere snelheidsverschillen.

Deze argumenten waren voor de VVD in het vorige kabinet niet voldoende om hun lang gekoesterde verlangen de snelheid te verhogen van 120 naar 130 opzij te zetten. De auto’s waren immers zuiniger geworden en dan kun je toch harder rijden met dezelfde uitstoot?

Beste VVD politici en kiezers, als uw kleinkinderen straks vragen waarom u te weinig heeft gedaan om hun klimaatprobleem te voorkomen, wat zegt u dan? Wij wilden zo graag doorrijden! (en doorvliegen en gewoon doorgaan).

W. Kuijpers, Eindhoven

Yes, mijn loonstrook!

Yes, hij is er: mijn loonstrook. Mijn ABP-pensioen is nog nooit verhoogd maar nu is het 2 euro minder! Mijn AOW is 32 euro omhoog gegaan. Mijn ziektekostenverzekering is 66 euro gestegen, mijn al jaren voorgeschreven paracetamol (artrose) en de medicijnen voor eiwittekort worden niet meer vergoed. In mijn geval minimaal 50 euro per maand. Alle prijzen van broodnodige dingen zijn behoorlijk gestegen.

Tijd voor een feestje?

José Albers, Hoorn

Gaaf land

‘We gaan er financieel vanaf januari 2019 op vooruit’, ronkt het Kabinet.

De hoogte van mijn pensioen is met ingang van januari 2019 gestegen met 2.13 euro.

Wim van den Haak, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden