Laat je kind alle smartphones en tablets slopen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 13 december.

De meest gecompliceerde knutselactiviteit die ik jongeren nu zie doen, is het bedienen van twee smartphones tegelijk.Beeld thinkstock

Brief van de dag - Laat je kind die smartphones slopen

Met genoegen lees ik elke week de column van Ionica Smeets. Leuke gedachtenspelletjes met getallen of, zoals zaterdag (Sir Edmund, 10 december), een evenwichtige en wat relativerende kijk op wat ouders en onderwijs kunnen bereiken. Dit naar aanleiding van het PISA-rapport dat een daling van het niveau van 15-jarigen in Nederland laat zien.

Wat Ionica niet noemt, is dat die daling ook geldt voor de natuurwetenschappelijke vakken. Natuurlijk is er verband tussen beide. Maar misschien bestaat er ook wel een verband met het bericht dat enkele maanden geleden in de krant stond: het toekomstperspectief voor bouwmarkten is niet gunstig. Want, zo werd vermeld, jongeren verbouwen niet meer.

Natuurwetenschap en wiskunde leer je door te doen. Door te prutsen, door dingen te slopen of in elkaar te zetten. De meest gecompliceerde knutselactiviteit die ik jongeren nu zie doen, is het bedienen van twee smartphones tegelijk. Daarom een aanvullend advies aan alle ouders: laat je kind bouwen en slopen. En laat hem of haar beginnen met het demonteren van alle smartphones en tablets in huis.
Ameling Algra, Almere

Zwarte neurochirurg

Waarom krijgt Trumps toekomstig kabinetslid Ben Carson de vermelding 'is een zwarte neurochirurg'? (Ten eerste, 12 december) Bij de overige kabinetsleden wordt toch ook niet vermeld dat zij blank zijn?
Annelies Hartman

Daarom districten

Boeiend stuk van Roderik van Grieken (O&D, 12 december) over de voordelen van het districtenstelsel. Naast de grote voordelen van de binding van de gekozene met zijn of haar kiezers, zijn er nog twee: populisten hebben veel minder kans om in het parlement te komen, zoals zichtbaar in Engeland. UKIP, maar ook de racistische British National Party, hebben er nauwelijks zetels.

Logisch: wonen in een district veel (oorspronkelijk) allochtone kiezers, dan stemmen deze natuurlijk lang zo snel niet op dergelijke partijen. Tweede voordeel van het districtenstelsel is dat er ook geen kiesdrempel nodig is.
Dirk Scholten, Tytsjerk

Harde boodschap

Van Grieken wil dat politici weer echte volksvertegenwoordigers worden. Op de een of andere manier zien kiezers hun vertegenwoordigers steeds meer als belangenbehartigers. Daar zit nou net de oorzaak van de politieke crisis, bij het kortzichtige eigenbelang. 50Plus is het ultieme voorbeeld: de pensioenbelangen. Over de AOW en de bijstand hoor je ze niet. Welvaartsvastpensioen betekent minder inkomsten als het slechter gaat, beste Henk. Harde boodschap hè?

De VVD hanteert een flinterdunne agenda: een kleine overheid. Kiezers worden gepaaid met lage belastingen en hoge snelheid op de snelwegen. Veel ellende komt doordat politici de kwade boodschap niet meer durven brengen. Politici zijn bang voor hun kiezers. In een districtenstelsel zal dit nog erger worden. Niks mis met belangenbehartiging of lobbyen voor idealen. Maar een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt het volk. Ook als je daar geen applaus of stemmen voor krijgt. Zie de rolverwarring onder ogen en ga besturen in plaats van lobbyen.
Rinus Scheele, De Bilt

Slachtoffers voorkomen

De advocaten Gerritsen en Van der Sluijs schrijven dat ik, toen Srebrenica werd aangevallen, luchtsteun tegenhield op 11 juli 1995, en verklaarde geen risico's voor de blauwhelmen te willen nemen (O&D, 8 december). Zoals uiteengezet in het NIOD-onderzoek van 2002 en in de Parlementaire Enquête heb ik er vóór de aanval op 9 en 10 juli bij de VN, in Sarajevo en Zagreb, juist op aangedrongen luchtsteun aan Dutchbat te geven.

De enclave werd op 11 juli in de voormiddag door de Serviërs veroverd. De luchtsteun, die toen eindelijk kwam, was veel te zwak en te laat. Daarna dreigde de Servische leiding met mortiervuur op de bevolking en Dutchbat als NAVO-vliegtuigen hen opnieuw zouden aanvallen. In Den Haag had ik in de namiddag van 11 juli vernomen dat de enclave feitelijk al in handen was van de Serviërs, en hoorde ik daarna van het Servische dreigement.

Na kort beraad met premier Kok en minister Van Mierlo belde ik de VN in Zagreb en verzocht ik geen nieuwe vlucht te zenden. De VN-leiding was het er direct eens. Ik dacht een tweede vlucht te hebben afgeblazen. Het NIOD stelde echter vast dat niet ik, maar een VN-generaal in Sarajevo de luchtactie al 10 minuten vóór mijn verzoek had gestopt, omdat er te veel doden zouden vallen. De eer van dit goede besluit komt mij niet toe, maar die verstandige generaal, die veel slachtoffers heeft voorkomen.

Joris Voorhoeve, minister van Defensie (1994-1998), Den Haag

Wilders' ontzag

Tussen alle reacties op het vonnis inzake Wilders viel vooral die van Afshan Ellian op (O&D, 10 december). De hoogleraar rechtswetenschap vindt het niet opleggen van straf een parodie op de strafrechtspleging. De legitimiteit van de uitspraak zou hierdoor wankelen. Dat is krasse taal, de schuldigverklaring zonder straf behoort namelijk tot het dagelijks toegepaste reactiearsenaal van strafrechters in Nederland.

Vooralsnog blijkt dat het vonnis-Wilders voldoende waarschuwt en dus precies het strafrechtelijk beoogde effect heeft. Want ondanks zijn bewering dat hij 'gewoon doorgaat', heeft Wilders zijn 'minder'-uitspraak nimmer herhaald. Zijn 'miljoenen' medestanders kijken ook wel uit. Als het erop aankomt heeft Wilders dus wel degelijk het grootste ontzag voor zijn 'neprechters'.
Willem Jebbink, advocaat in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden