Opinie

Laat iedereen vakantie vieren op eigen manier

Karel Hollink en Haarlem
Winkel van reisorganisatie JoHo in Leiden. Beeld anp
Winkel van reisorganisatie JoHo in Leiden.Beeld anp

Suzanne van den Eynden schrijft dat er geen hiërarchisch onderscheid mag worden gemaakt tussen vormen van reizen. Alle soorten reizen zijn even goed. Mensen die avontuurlijke reizen maken naar Patagonië of Mongolië moeten niet denken dat ze beter zijn dan Henk en Ingrid, die al twintig jaar naar dezelfde camping in de Dordogne gaan. We zijn allemaal massatoeristen, vindt ze.

Geldt dit egalitaire standpunt alleen voor reizen of vindt Van den Eynden ook dat topsporters zich niet beter mogen voelen dan beginnelingen? Mogen mensen die zich jarenlang serieus hebben verdiept in muziek niet denken dat ze een betere smaak hebben ontwikkeld dan liefhebbers van André Rieu?

Ontwikkeling

Net als in sport of muziek kun je in reizen een ontwikkeling doormaken. Je kunt steeds verder weg gaan, steeds minder van tevoren organiseren, steeds meer je eigen weg kiezen en je kunt fysiek zwaardere tochten maken. Voor mensen die de risico's en ontberingen voor lief nemen, die bereid zijn door bergen en dalen te gaan, kunnen reizen unieke ervaringen zijn die een dimensie toevoegen aan hun leven.

En dan heb ik het niet over de Inca-trail waar 90 procent van de toeristen in Peru, backpacker of niet, naartoe gaat, maar over stadjes en dorpjes in het noorden. Ik heb het over het noordoosten van Cambodja of het zuidoosten van Senegal. Er zijn in de wereld nog zoveel plekken waar geen massatoerisme bestaat. Als je daar al een incidentele medereiziger tegenkomt, is dat alleen maar een mooie kans ervaringen uit te wisselen.

Ongeorganiseerde verre reizen

De ontwikkeling in reiscultuur verschilt per individu maar ook per nationaliteit. Omdat Nederlanders van oudsher veel reizen, maken relatief veel Nederlanders ongeorganiseerde verre reizen, maar zij blijven een minderheid. Dertig jaar geleden kwamen Japanners veelal in georganiseerd verband naar Europa, busladingen vol. Tegenwoordig kom je overal ter wereld steeds vaker individuele Japanse reizigers tegen.

Nu zijn het de Chinezen die in groepsverband op reis gaan, voorlopig vooral in eigen land en in Azië. Binnenkort zullen ze massaal het oude Europa met al die schattige landjes aandoen en op een gegeven moment zullen steeds meer Chinezen zelfstandig de wereld afstropen. Maar gelukkig niet allemaal. Want de meeste mensen hebben al die moeite, tijd en geld er niet voor over. Net zoals de meeste mensen geen topsporter willen worden of zich serieus willen verdiepen in moderne klassieke muziek. Dat hoeft ook niet, maar waarom boos worden op mensen die het interessanter vinden om exotische reizen ver van de gebaande wegen te maken dan een bezoek aan de standaard toeristische trekpleisters.

Overigens heeft Van den Eynden gelijk dat het niets met een backpack te maken heeft. Mijn eerste reis was met een rugzak naar de Costa Brava. Massatoeristischer kan het niet. Vijftig jaar later reisde ik op eigen houtje met een keurig koffertje door het westen van China. De enige toeristen die ik daar tegenkwam, waren Chinezen uit de steden aan de Oostkust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden