ColumnSander Schimmelpenninck

Laat het tot u doordringen voordat u binnenkort in het stemhokje staat: wie VVD stemt, oogst Dave Roelvink

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Sander Schimmelpenninck

‘Wajo ouwe, helemaal leip hiero.’ Dave Roelvink, opgegroeid in de duurste straat van Nederland, rent voorbij een bekende biefstukkentent in Amsterdam-Zuid. Zijn hagelwitte tanden, net zo nep als zijn gribusdialect, worden verhuld door een mondkapje, dat een zwart meer lijkt, waarin de rivieren van zijn nektatoeage uitkomen. Het verwende kind van 26 doet vandaag via Instagram verslag van de rellen op het Amsterdamse Museumplein.

De verder irrelevante figuur van Dave Roelvink is interessant, omdat hij zo duidelijk laat zien dat verheffing structureel uit de mode is in Nederland. Vader Dries, vrolijke volkszanger, werkte snoeihard en werd een gewaardeerde cultheld. Als de lang niet onredelijke stem des volks had hij zelfs jarenlang een column bij NPO Radio 1. Dat zijn zoon niet de volgende stap wil zetten in de vooruitgang van het geslacht Roelvink, maar vooral op een drugsdealer wil lijken, is alleszeggend.

In wat niet voor niets de Lage Landen heet, worden jongeren van alle gezindten namelijk vakkundig geïntegreerd in de universele laagcultuur van Instagram. Jonge jongens spreken allemaal vloeiend voetbalbargoens, een taal waarvan Ajax-trainer Erik ten Hag zich als een hedendaagse Dante Alighieri de vader mag noemen. In een ander hoekje van die vervloekte social media vervallen hoogopgeleide vrouwen massaal in verwend yoganihilisme, waarin het omarmen van je vrouwelijkheid prima samengaat met ranzige QAnon-waanzin. En wat moeten ze ook anders?

Alternatieve inspiratie lijkt niet voorhanden in een land waar politiek en media constant bezig zijn de lat lager te leggen. Terwijl het weldenkende deel der natie zich lafjes afzijdig houdt, onder het mom van fatsoen, regeert de angst voor de stupide massa. Dumbing down is een nationale sport geworden, met onze minister-president als kampioen.

Deze column liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Want het was wederom Rutte die geen zin had zich te verdiepen in het waarom van de rellen en repte over ‘losgeslagen tuig waarvan de ouders niet ingrijpen’. We kennen het riedeltje inmiddels, maar het Nederlandse volk vreet dit soort platitudes: uit enquêtes bleek dat de meeste VVD-stemmers graag het leger hadden ingezet. Überpatatliberaal Frits Huffnagel zei bij Shownieuws zelfs dat relschoppers wat hem betreft in hun hoofd geschoten mochten worden, en hij was niet eens dronken.

Het mag duidelijk zijn: verheffing, of zelfs maar het goede voorbeeld geven, is volstrekt uit de mode. Dat onze jeugd niets beters kan verzinnen dan dingen slopen en vuurwerk afsteken is een direct gevolg van de weigering van onze elite om leiding te geven, consistent beleid te voeren en klasse te tonen. De bovenkant moet de onderkant de weg wijzen, maar hoe het goede voorbeeld te geven als je het zelf zo overduidelijk verleerd bent?

Want laten we wel wezen, de protesten van jongeren zijn an sich volkomen begrijpelijk; we zijn in minder dan een jaar tijd van verstandig-liberaal naar de politiestaat van West-Europa gegaan, met een avondklok, coronanationalistische inreisvoorwaarden en een schandalige schoolsluiting. De Nederlandse regering heeft elke vorm van debat geëlimineerd, door telkens een schijnbaar acute noodsituatie te creëren en te verwijzen naar het ongekozen OMT. Het tegengeluid wordt uitsluitend geventileerd door incompetente populisten, die soms ronduit gelijk hebben, maar met wie geen fatsoenlijk mens zich wil associëren.

Het krankzinnige resultaat van dit alles is dat juist de VVD door de avondklokrellen op flinke winst in de peilingen staat. Je zou het met wat fantasie een briljante strategie van de VVD kunnen noemen, ware het niet dat dat een baarlijke overschatting zou zijn. Van Machiavelli hebben hardrijdende oranjedassendragers en partijideologen als Albert Verlinde immers nog nooit gehoord.

Wie gewoon doet, doet al gek genoeg, maar het lijkt me nu weleens genoeg met al die gewone gekte. Onze laagcultuur maakt namelijk ziek. Letterlijk, omdat meer dan 75 procent van de ic-bedden wordt bezet door veel te dikke mensen, en figuurlijk, omdat de normalisering van de laagcultuur niets minder dan de wegbereider van het populisme is. Laat het tot u doordringen voordat u binnenkort in het stemhokje staat: wie VVD stemt, oogst Dave Roelvink.

Sander Schimmelpenninck is journalist en ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden