ColumnKatinka Polderman

Laat het stoppen: passie als synoniem voor doodsaaie liefhebberijen, hobby’s of interesses

null Beeld

Deze week keert Katinka Polderman zich tegen ­de overal opduikende passie. Want we hoeven toch niet mee te gaan met álle ­moderne verschijnselen? Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten.

Katinka Polderman

Vermoedelijk begon het in het bovenzaaltje van laten we zeggen buurthuis De Stulp, waar natuurlijk elke dinsdagavond een groep vrouwen net uit de maat stond te hompelen onder het mom van powersalsa of cardio-zumba. En dan was er een dansleraar tegen wie ze allemaal een beetje opkeken, een man van de wereld in een gebatikte nylonbroek die nogal afstak tegen het beige marmoleum en de prijzenkast van de postduivenvereniging, en die dansleraar zei op een dag tegen zijn klasje: ‘Dans is echt mijn passie.’ En daar keek hij nogal begeesterd bij.

En die vrouwen zuchtten eens diep en dachten: Passie. Wauw. Ik ga ook een keer zeggen dat ik passie heb. Zo hoopten ze natuurlijk een sprankje van die Ramses Shaffy-achtige joie de vivre in hun eigen leven te implementeren.

Dus toen een van die vrouwen, laten we haar Ans noemen, de volgende dag aan haar receptiebalie zat bij laten we zeggen Gerritsen Veevoeders, en Henk van crediteuren een babbeltje kwam maken, zei Ans: ‘Ik zit hier prima achter mijn balie, maar dans is echt mijn pássie.’

En Henk dacht natuurlijk: wauw, passie, dat ga ik ook eens zeggen.

Dus de zondag erop zat Henk bij een verjaardag en daar zei hij tegen de buurman van de jarige: ‘Ik zit in het crediteurengebeuren. Crediteuren zijn mijn passie.’ En die buurman keek hem vol ontzag aan en dacht: mijn fuchsia’s zijn mijn passie, en dat ga ik morgen aan iemand vertellen. En dat deed hij.

Passie, ooit voorbehouden aan verrichtingen waarbij op de korte of langere termijn zweet, speeksel en geslachtsdelen kwamen kijken, werd op deze manier synoniem voor doodsaaie liefhebberijen, hobby’s of interesses.

Zo zijn er mensen met een passie voor koikarpers, voor de uitvaartbranche of voor consumentenbewustzijn bij 50-plussers.

Op YouTube vertellen honderden begeesterd gebarende coaches (ook zoiets) dat iedereen passies heeft, meerdere zelfs, en hoe belangrijk het is dat je de jouwe vindt. De moderne mens is een surprise-ei met vanbinnen een coconnetje vol passies die we ruim baan moeten geven.

Ook voorwerpen kunnen passie hebben. Vooral brood heeft vaak passie, er is geen supermarkt meer die alleen brood zónder passie verkoopt. Het brood met passie komt gewoon uit dezelfde fabriek als het andere brood, maar door in de korst wat pitten mee te bakken en er een kartonkleurige zak omheen te schuiven, krijgt dat brood passie. Meestal wordt dat brood er als bij toverslag ook robuust en ambachtelijk van.

Ik vermoed dat die te pas-en-te-onpassie iets te maken heeft met de superlativering van de samenleving. Wat ooit ‘leuk’ was is nu ‘waanzinnig’, ‘prachtig’ is het nieuwe ‘mooi’ en ‘opmerkelijk’ is gemuteerd tot ‘bizar’. Als ons leven niet groots en meeslepend is, moeten we het maar groots en meeslepend kleuren met woorden. ‘Ja, ik woon in een huis vol lelijke crèmekleurige neerzetspulletjes van de Action. Ja, ik heb een middelmatige baan die me niet boeit. Ja, mijn kinderen vallen me een beetje tegen. Maar weet je, zumba is mijn passie.’

Zie wat hier gebeurt: al die sneue elementen worden gecompenseerd door die passie. De dagen zijn flets en eentonig, maar het hart is bij zumba. Want een passie doe je er niet bij, zoals een hobby, een passie bén je. Een passie is er altijd.

Maar hoe aanstellerig die overal opduikende passie ook is, laten we er vooral niet al te moeilijk over doen. Er zijn wel ergere dingen die via een dansleraar een weg hebben gevonden naar de rest van de maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden