Gesprek van de dagSportscholen

‘Laat het park geen sportschool worden’

Sportscholen zijn in overleg met minister Van Rijn (Medische Zorg)of ze toch niet eerder open mogen dan 1 september, maar intussen dient vanmiddag het kort geding tegen hun sluiting. Hoe kijken lezers hier tegenaan?

Sportschool Inspire2Move in Terschuur past de fitnessruimte alvast aan, in hoop op betere tijden.Beeld ANP

Rechter zal terughoudend zijn

Met coronaprotocollen in de hand stonden de sportscholen al klaar de deuren weer te openen vanaf 1 juni. Maar in plaats daarvan staat fitnessketen BigGym vandaag voor de rechter om de sluiting van tafel te krijgen.

De eis komt erop neer dat de rechter in kort geding de noodverordening voor een deel (sluiting van fitnessclubs) buiten werking moet stellen. Dat kan de rechter alleen doen als het voorschrift in strijd is met hogere regelgeving of in strijd komt met algemene rechtsbeginselen, zoals redelijkheid, billijkheid en gelijke behandeling.

De rechter, zeker die in kort geding, gaat niet snel op de stoel van (in dit geval) de burgemeester zitten en zal niet snel zo’n verstrekkend besluit nemen, blijkt uit jurisprudentie. Voor ingrijpen met een ‘voorlopige voorziening’ (een besluit voorlopig van tafel vegen met een spoedprocedure) is alleen plaats als de regel onmiskenbaar onverbindend is. Deze terughoudendheid (louter een toetsing op rechtmatigheid van de regels) heeft alles te maken met het uitgangspunt dat het in beginsel niet aan de rechter, maar aan de burgemeesters is om belangen af te wegen.

Hoewel er best wat te zeggen valt voor de argumenten van BigGym kan de fitnesstak beter de energie steken in slim onderhandelen om (eerder) open te kunnen dan in de stap naar de rechter.

Peter Corvers, juridisch journalist (en fervent gymmer), Helvoirt

Overgewicht speelt rol in coronacrisis

Dat de overheid sportscholen voorlopig gesloten houdt, is een gemiste kans. 50 procent van de Nederlanders heeft overgewicht, 15 procent ernstig overgewicht. Van de coronapatiënten op de ic was dat zelfs 80 procent. Tijdens de piek lagen er 1.400 corona patiënten op de ic, waarvan dus slechts 300 coronapatiënten zonder ernstig overgewicht. Zonder obesitas was de normale capaciteit van 1.150 bedden dus ruimschoots voldoende geweest.

De lockdown is dus indirect een gevolg van onze ongezonde leefstijl. 53 procent van de Nederlanders beweegt te weinig (minder dan 21 minuten matig intensief per dag). Een nog veel groter deel verkiest een ongezonde productkeuze boven een gezond voedingspatroon. Ziekte en overgewicht zijn geen keuze, een gezonde leefstijl is dat wel.

We accepteren de lockdown en de gevolgen ervan omdat die dient ter bescherming van onze gezondheid. Gezondheid rechtvaardigt blijkbaar strenge maatregelen. Wat mogen we dan van onszelf, van elkaar en van de overheid verwachten waar het keuzes en gedrag betreft om ons lichaam fit en gezond te houden? De overheid zou in ieder geval prioriteit kunnen geven aan het opheffen van alle maatregelen die lichaamsbeweging beperken.

Pauline Bos , sportdiëtist, Malden

Het park is geen sportschool

Dus als ik met een groep van twintig in het park sta te fitnessen met voldoende onderlinge afstand mag dat, maar als ik met drie vrienden afspreek en netjes 1,5 meter afstand houd, gaan we op de bon? Kom op: afspraak is afspraak en samenkomst is samenkomst. Het gaat de boa niet aan hoe hard er wel of niet wordt bewogen of gezweet.

Er kleeft  nog een belangrijk nadeel aan deze klassenjustitie. Sportscholen zien hun kans schoon om hun activiteiten in de buitenlucht voort te zetten, begrijpelijk, maar het betekent dat de door coronamaatregelen toch al verkleinde publieke ruimte wordt ingepikt door commerciële activiteiten. Ik gun eenieder zijn of haar sixpack, maar niet in grotere samenscholingen dan de minder-actieve klasse wordt toegestaan.

Harry van Dooren, Leiden

Pillen en poeders

Als alle abonnementhouders solidair zijn met de sportschool en gewoon door blijven betalen, dan kan het personeel worden betaald, de huur worden afgedragen en zijn er minder schoonmaakkosten. Of zijn ze voor hun inkomen tóch volledig afhankelijk van de sportdrankjes, pillen en poeders?

John Jacobs, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden