Laat het laatstewilmiddel verboden blijven

null Beeld anp
Beeld anp

Mijn wensen voor 2018 hebben met geluk en gezondheid te maken en met mijn eerstgeboren kleinkind. In de eerste krant van dit jaar las ik de wens van de Coöperatie Laatste Wil: Het Middel X op de markt brengen. 2 gram van het blauwe poeder is voldoende voor een betrouwbare dood.

Dat zet mij na de warmte van de feestdagen terug in de kille werkelijkheid: er zijn ook mensen die lijden, die angst hebben voor 2018 en wanhopig een uitweg zoeken.

Blauw poeder als humane daad en dood? Wel voor de achterblijvers, ze zien geen gebungel aan een touw of resten op de rails. Maar voor de mens-die-lijdt?

Als artsen, en andere professionals, proberen we elke klacht en vraag van een hulpvrager te verhelderen: Wat is je werkelijke wens? Die is er bijna altijd, ook bij de doodswens. De coöperatie gaat het blauwe poeder verstrekken per inkoopgroep van vijftig leden, die allemaal een verplichte bedenktijd van een half jaar doorgemaakt hebben. Hoe ziet die doodswens eruit bij deze leden?

Ik voer geregeld gesprekken met mensen over de dood. Er is angst voor pijn en voor ontluistering, de omgeving tot last zijn. Alsof ouderdom en aftakeling niet bij het leven horen.

En dat zakje poeder? Dat zal in een la verdwijnen. Wordt waarschijnlijk nooit gebruikt, want bij ziekte wil je eerst een dokter en bij klaar met leven eerst nog een gesprek met je dierbaren, ook al heb je er maar één. Als je het poeder wél gebruikt, kan het op vier manieren fout aflopen:

1. Je krijgt de helft binnen, want je gaat plots spugen, of morst wat poeder in het toilet. Wat dan volgt, is het gevolg van een net niet dodelijke gifaanval op je lijf. Je komt op de spoedeisende hulp en hopelijk kennen de artsen dan inmiddels de toxische samenstelling van Middel X, zodat ze wellicht enkele orgaansystemen kunnen redden.

2. Je geeft de helft aan je partner of je kind, de coöperatie noemde zelf het voorbeeld van de wanhopige man die eind 2017 met zijn zoontje voor de trein sprong. Als je te weinig poeder tot je neemt, blijf je dus leven, maar vraag niet hoe.

3. Je maskeert het blauwe poeder in een maaltijd en brengt je 'schoonmoeder' om.

4. Je (klein-)kind vindt per ongeluk het blauwe poeder in die la.

Ik wens een jaar van medemenselijkheid en elkaar blijven bevragen, de tijd nemen om je liefste wens helder te krijgen, juist ook bij mensen die geen uitweg meer zien.

Als huisarts heb ik prachtige mensen mogen begeleiden die aan het eind van hun leven ervoor kozen te stoppen met eten en drinken. Euthanasie was slechts een enkele keer nodig in mijn praktijk.

Ik wens dat elk laatstewilmiddel verboden blijft en dat het klaar-met-leven wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra ook in de la blijft van het kabinet. In onze samenleving anno 2018 staan waarden als omzien naar elkaar en onderling vertrouwen boven het zelfbeschikkingsrecht van de mens, want die is geen individu maar een sociaal wezen.

Sjoerd Zwart, huisarts te Kampen

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) lanceert in januari haar nieuwste project 'Middel X'. In het nieuwe jaar worden informatiebijeenkomsten gehouden, waarop wordt geïnventariseerd hoeveel mensen gezamenlijk een 'betrouwbaar laatste wilmiddel' zouden willen aanschaffen. Bij voldoende belangstelling wordt het middel vervolgens collectief, middels 'inkoopgroepen', besteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden