LezersbrievenDonderdag 7 januari

Laat gerust ouder kiezen tussen vmbo en gymnasium voor eigen kind

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 7 januari.

Redactie
Leerlingen zijn bezig met de Cito-toets. Beeld Arie Kievit
Leerlingen zijn bezig met de Cito-toets.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

Kate Lupson eindigt haar uitstekende brief over ons onderwijssysteem met een oproep na te denken over een eerlijker systeem. Ik doe hierbij een voorzet: schaf het bindende schooladvies in groep 8 af en laat ouders zelf bepalen op welk niveau hun kind les krijgt in het voortgezet onderwijs.

Ik hoor u roepen dat dan iedere ouder zijn kind naar het gymnasium zal sturen. Op grond van mijn jarenlange ervaring denk ik at dit zal meevallen. De meeste ouders zijn content met het schooladvies. Zij weten op welke plek hun kind staat en hebben geen zin hun aankomende puber een ‘hoger’ onderwijs op te dringen.

Wat gaat er fout als ouders toch opteren voor een hoger onderwijstype? Niets. Scholen houden het recht deze leerlingen te plaatsen in een groep die qua heterogeniteit werkbaar is. Aan het eind van ieder leerjaar houden ze het recht leerlingen te laten doubleren of ze door te verwijzen naar een ander schooltype.

Bedenk de enorme voordelen van deze paradigma-switch: de ouders en leerling zijn verantwoordelijk voor de schoolcarrière en de leerkracht van groep 8 kan onbevangen een advies geven. De kansenongelijkheid zal afnemen en het betekent bovendien een aanzienlijke verlichting van de werkdruk voor leraren.

Het huidige selectiesysteem dateert uit een tijd dat veel ouders de weg niet wisten in het voortgezet onderwijs. Dat is al lang niet meer zo. Bijna alle ouders zijn immers inmiddels ervaringsdeskundige en kunnen bedenken welk onderwijs hun kroost kan volgen.

Ruud Lucas, Huizen

Mantelzorgers

Het is zover: de eerste dosis vaccins is geprikt. Daarna volgen er hopelijk veel meer voor verzorgenden in verpleeghuizen, (huis)artsen, politieagenten, verpleegkundigen en andere werkers in de frontlinie. Ik mis echter een groep: mantelzorgers van thuiswonende kwetsbaren. Zij zijn de schakel tussen degene die hun zorg ontvangt en de besmettelijke buitenwereld en lopen vaak risico. Zij zijn het die zich in de super- markt en de apotheek wagen. Als ze besmet raken en uitvallen, is het leed niet te overzien. Toch draaien ze mee in het vaccinatiecircuit alsof er niets bijzonders aan de hand is.

Constance Scholten, Voorburg

Smartphone

Als oplossing voor de kelderende leesvaardigheid bij jongeren pleiten Alexander Rinnooy Kan en Ingrid Schouten voor een smartphoneverbod op scholen.

Dat gaat het probleem niet oplossen. Al in 2016 vroeg vakdidacticus Nederlands Helge Bonset zich af of scholen de ontlezing konden stoppen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de aandacht voor leesbevordering op scholen al jaren toeneemt, maar de leesvaardigheid steeds verder afneemt. Dit komt doordat kinderen in hun vrije tijd minder zijn gaan lezen, inderdaad precies vanaf de leeftijd dat ze een smartphone krijgen, terwijl juist dat vrijetijdslezen een positieve invloed heeft op de leesontwikkeling. Tussen schermlezen en leesvaardigheid blijkt daarentegen een negatief verband te be- staan.

Het is inderdaad verbazingwekkend dat we onze kinderen aan een harddrug als de smartphone blootstellen. Als we de telefoon op school verbieden, wordt die buiten school alleen maar aantrekkelijker en lezen kinderen nog minder in hun vrije tijd. Bij ons op school hebben we daarom eReaders verstrekt in de hoop dat die gaan helpen. Beter is nog om smartphones helemaal te verbieden voor kinderen onder de achttien, net als alcohol.

Auke Abma, Rijswijk

NSB

Niemand is schuldig voor de daden van zijn ouders, ook Theo Hiddema niet. Maar het is opmerkelijk hem ter verdediging van zijn ouders te horen stellen dat zij hun NSB-lidmaatschap ‘nog in de oorlog’ opzegden. Wanneer anders?

Frank Hartmann, Heilig Landstichting

Natuur

Het voorstel van Rudy Rabbingeom meer te gaan produceren op een kleinere oppervlakte en de rest van de landbouwgrond om te zetten in natuur klinkt aardig maar zou in de praktijk desastreus uitpakken voor landschap en natuur in Nederland. Het getuigt ook van onbegrip van wat natuur in Nederland feitelijk is.

Juist de marginale landbouwgronden hebben (hadden) de rijkste natuur, met de hoogste biodiversiteit. Weidevogels zijn goede indicatoren voor deze typisch Nederlandse vorm van natuur. Door marginale landbouwgronden om te zetten in nieuwe natuur, verdwijnt de rijke associatie van vogels, insecten en bodemleven vrijwel onmiddellijk. Daarvoor in de plaats komen meestal uitgestrekte onlanden met een beperkte biodiversiteit. Ook het typisch Nederlandse polderlandschap verdwijnt daarmee.

Op de overblijvende landbouwgrond wil Rabbinge de bedrijfsvoering juist intensiveren, onder meer door grootschalige herverkaveling. Dat betekent voor deze gebieden de doodslag voor wat er nog rest aan natuur en landschap. Voor het behoud van de Nederlandse natuur is het van het grootste belang dat men zich op bestuurdersniveau realiseert wat natuur in Nederland eigenlijk betekent, voordat er plannen worden gemaakt voor nog meer ‘nieuwe natuur’. Kijk maar naar de teloorgang van de Grutto.

Wytse Sikkema, Eldersloo

Poolnacht

De poolnacht wordt niet veroorzaakt door de rotatie van de aarde om de zon, maar door de schuine stand van de aardas ten opzichte van die rotatie van de aarde om de zon, oftewel de aardbaan.

Bert Groen, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden