Laat Geert Wilders niet los!

Een nieuw kabinet zonder de PVV-leider is een achterhaald kabinet

De kabinetsformatie is gestrand, Geert Wilders heeft geen vertrouwen meer in het CDA. Hij heeft de stekker uit de onderhandelingen getrokken. Zijn handen komen weer vrij, zo ook zijn mond.
De krachten die tegen een rechts kabinet waren, kwamen meteen opgelucht in actie: zet de PVV aan de kant en laten we met de overige partijen een kabinet vormen. Ik begrijp hun intentie en ik deel hun zorg, maar we kunnen de werkelijkheid niet verdoezelen. Het Nederland van nu is het Holland van toen niet meer.

'Wij'
Ooit was Nederland een land waarin alleen ‘wij’ woonden, maar sinds ongeveer 25 jaar zijn ‘zij’ geleidelijk naast ‘ons’ komen wonen. Ooit straalde Nederland een blanke eenheid uit, maar die eendracht bestaat niet meer. Alleen in Den Haag al wonen er 150 verschillende zij-culturen.
Het gebruiken van wij-zij-termen was vroeger een taboe, maar de realiteit duidt aan dat deze twee benamingen bestaan. Deze scheiding zal nooit verdwijnen want het gaat niet om zuilen van de katholieke en protestantse kerken, de grondslag ligt bij de islam en het christendom.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gaan deze twee op sommige punten grondig verschillende godsdiensten naast elkaar, tegen elkaar of samen met elkaar werken. Deze nieuwe spannende verhouding zal in de toekomst gunsten baren en het land sterk maken. Ik uit geen profetische visies, het is een feit waarover zelfs Geert Wilders vaak gesproken heeft. Hij heeft gelijk als hij zegt dat wij anders zijn dan zij.

Verzetsbeweging
Gebaseerd op deze nieuwe samenstelling, is de PVV als verzetsbeweging een noodzakelijke factor in de nog komende veranderingen in het land. Ik forceer mezelf om het volgende te zeggen: wie Geert Wilders negeert, is ouderwets.
Nederland zou een zwakke samenleving zijn als ze de PVV niet had geproduceerd. Het is een reactie, die historisch te verklaren is, op de schokkende immigratiegolf die voorlopig een miljoen zwarte koppen telt.

De eisen van deze beweging mogen we niet negeren. Daar moeten we een toepasselijk, eigenlijk een modern, antwoord op geven. Als het CDA door Wilders uit elkaar valt, dan heeft dat zo moeten zijn. Met andere woorden: een nieuw kabinet zonder Geert Wilders is een achterhaald kabinet. We moeten wat er komt durven meemaken.

Haatzaaiend
Het zal niet zo zijn dat Geert Wilders als haatzaaiende spreekbuis de immigranten zal demotiveren. Hoe harder hij roept, hoe fitter, gezonder, actiever en creatiever ik me voel. Dit geldt ook voor de duizenden andere immigranten.

Overal, op de universiteiten, in de bedrijven, op de scholen, in de kunstwereld, in ziekenhuizen, in de bejaardentehuizen, in de Eerste Kamer en Tweede werken ze tien keer harder dan de oorspronkelijke bewoners van dit land.

De koningin spreekt vandaag opnieuw met haar vaste adviseurs over de kabinetsformatie. Het zou verstandig zijn als ze nog een poging zou doen om Geert Wilders aan boord te houden. Laat Geert Wilders niet los, bindt hem in een fatsoenlijk kabinet en plaats de eisen van de PVV-aanhangers in een legitiem concept.

De geschiedenis heeft geleerd dat de immigranten de nodige capaciteit hebben om zware tegenslagen op te kunnen vangen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden