Opinie

Laat flitslidmaatschap paniek bij PvdA niet camoufleren

Een flitslidmaatschap is een slecht idee, vindt oud-PvdA-Kamerlid Arie de Jong. 'De politiek leider van de PvdA moet door de partij worden gekozen, niet door buitenstaanders.'

PvdA-leider Diederik Samsom (4eL) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid tijdens het congres van de partij. Beeld anp

Het wordt voor iemand als ik die al heel lang lid is van de PvdA niet gemakkelijk gemaakt. Het jongste onzalige idee is om een zogenaamd flitslidmaatschap mogelijk te maken. Voor 2 euro kan iemand een maand lid zijn en meedoen aan de belangrijkste beslissingen in de partij: de keuze van de lijsttrekker en bij het congres meestemmen over het programma en de kandidatenlijst.

Tot 2014 was ik voorzitter van de commissie die de reglementen en statuten maakt van de PvdA. Een aantal jaren eerder vroeg Ruud Koole, toen partijvoorzitter, mij om betere regels te maken over de toelating. In sommige afdelingen waren er namelijk plotseling veel mensen lid geworden om bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaten hogerop de lijst te krijgen. Vaak betaalden die kandidaten ook het lidmaatschap van die nieuwe 'leden'. Het lukte op die manier misbruik van de open democratie in de PvdA te maken.

Spelregels

Wat staat er in het reglement van de PvdA: 'Indien door een lid van het partijbestuur of - binnen 30 dagen na toezending van de mededeling van aanmelding - door het bestuur van de afdeling bij welke degene die tot de partij wil toetreden zal worden ingedeeld bezwaar wordt aangetekend, neemt het partijbestuur binnen 60 dagen na aanmelding een beslissing. Indien geen bezwaar wordt aangetekend, is het lid vanaf het moment dat dit vaststaat toegelaten. Indien wel bezwaar is aangetekend, maar het partijbestuur neemt niet tijdig een beslissing, dan geldt de betrokkene als toegelaten.'

Op grond van de spelregels in de PvdA kan het idee van het partijbestuur helemaal niet! Het partijbestuur legt deze wachttijd nu blijkbaar naast zich neer. Kwalijk als een democratische partij zo met de eigen regels om gaat, en het verhaal er achter negeert.

Belangrijker misschien is: moet je het wel willen, zo'n flitslidmaatschap? Hans Spekman laat al vanaf zijn benoeming als voorzitter weten dat hij de vrijblijvendheid in de politiek wil bestrijden. Terecht. Als je er een flitslidmaatschap doorjaagt, dan ben je niet meer geloofwaardig over het bestrijden van de vrijblijvendheid.

Hans Spekman staat prominent op de website van de PvdA te glimmen dat mensen voor een maandje lid kunnen worden en dan over van alles en nog wat mogen meebeslissen. Als dat niet vrijblijvend is, weet ik het ook niet meer. En wat zeggen we tegen de mensen die al jaren lid zijn, elk jaar minstens 25 euro contributie betalen, maar vaak veel meer, en die gewoon meedoen aan van alles? Dat ze beter hun lidmaatschap kunnen opzeggen en eens in de vier jaar even wakker moeten worden? Want dan kunnen ze voor 2 euro, een glas bier is duurder, gewoon meedoen. Wat een minachting voor normale leden, als je met zo'n idee komt.

Partijvoorzitter Hans Spekman op het partijcongres van de PvdA in 2015. Beeld anp

Mislukking camoufleren

Anderen hebben het al gezegd: wat doe je eigenlijk als de verkiezing gekaapt wordt, bijvoorbeeld door GeenPeil? Het valt moeilijk te meten op welke manier het doorwerkt, stemmen gebeurt anoniem. Maar het gaat wel om de politiek leider van de PvdA. Bij uitstek een rol, die iemand namens de partij doet. En dan moet zo iemand door de partij worden gekozen, niet door buitenstaanders. De legitimiteit van de gekozen politiek leider wordt direct aangetast!

Blijkbaar is de partijtop in paniek. Hans Spekman had beloofd ervoor te zorgen dat de PvdA 100.000 leden zou krijgen. Sinds zijn aantreden heeft de PvdA per saldo 10.000 leden verloren. Dit is niet de weg om die mislukking te camoufleren. Kom tot bezinning!

Arie de Jong was lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, en tot 2014 voorzitter van de Commissie Statuten en Reglementen van de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden