OpinieParlementaire Barbecue

Laat die saté maar staan op de Binnenhof barbecue

De jaarlijkse afsluiting van het parlementaire seizoen met een barbecue op het Binnenhof schuurt met het integriteitsbeleid voor politici, betoogt Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Marianne Thieme
Vlees op de barbecue tijdens de jaarlijkse parlementaire barbecue in 2016.  Beeld anp
Vlees op de barbecue tijdens de jaarlijkse parlementaire barbecue in 2016.Beeld anp

De Binnenhof barbecue staat donderdag weer op het programma als ‘traditionele afsluiting van het parlementaire jaar’. Toegankelijk voor Kamerleden, bewindslieden, parlementair journalisten en ‘vertegenwoordigers van de vlees- en pluimveesector’. Betaald en georganiseerd door de vleeslobby, met steun van ander bedrijfsleven, zoals bierbrouwers en wijnhandelaren.

Dit schuurt met het integriteitsbeleid voor politici, en exact op dit punt heeft de Group of States Against Corruption (Greco) bij herhaling kritiek geleverd op het Nederlandse integriteitsbeleid: het ontbreken van toezicht en handhaving en het ontbreken van een beleid ten aanzien van (contacten) met lobbyisten. Wie kan uitleggen waarom politici zich jaarlijks laten fêteren tijdens een commercieel feestje bedoeld voor beleidsbeïnvloeding, terwijl ze tegelijk vinden dat ze integer handelen? Waarom laten politici zich portretteren met satéstokjes tussen de tanden als uithangbord voor de vlees- en pluimveesector? Of met formatiespiezen waaraan vier verschillende diersoorten geregen zijn, als olijke knipoog naar de polderpolitiek?

Het is onbegrijpelijk dat ministers, staatssecretarissen en Kamerleden deelnemen aan een etentje dat een specifieke tak het bedrijfsleven exclusief voor hen organiseert. De vee- en vleesindustrie ligt maatschappelijk ook nog eens zeer onder vuur, door de wijze waarop die sector jaarlijks 600 miljoen dieren doodt na een kort en ellendig leven, terwijl de Nederlandse wet de ‘intrinsieke waarde’ van die dieren erkent, dat wil zeggen hun eigenwaarde, los van eventueel nut voor de mens. Een industrie waarin volgens onderzoek van Dier & Recht 2,7 miljard wetsovertredingen per jaar worden begaan.

Het zou ondenkbaar zijn als bij voorbeeld de Nederlandse Kermisbond, de plasticverwerkende industrie, de Koninklijke Horeca Nederland of een andere bedrijfssector een jaarlijkse kermis of een Tupperwareparty zouden organiseren op het Binnenhof of een motorrace voor de deur van perscentrum Nieuwspoort, voor een select gezelschap dat zich op hun kosten zou laten fêteren.

Bij het aannemen van de wet Dualisering heeft de Kamer al in 2005 besloten dat er een gedragscode moet zijn voor lokale en regionale politici. Gericht op het waarborgen van de integriteit. Diners, excursies en evenementen worden expliciet genoemd als beïnvloedingsmiddelen waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan.

Bij de Binnenhof Barbecue ligt er een kans om dit ook te regelen voor Kamerleden en kabinetsleden zelf, conform aanbevelingen van Greco en vastgelegd in het reglement van orde.

De fractievoorzitters in Eerste en Tweede Kamer kunnen morgen laten zien dat het integriteitsbeleid ze ernst is. Het ligt voor de hand hun fractieleden op te roepen de Binnenhof Barbecue te mijden. Ook de premier, de voorzitters van de Staten Generaal én het bestuur van perscentrum Nieuwspoort hebben een taak in het bewaken van de publieke moraal en het voorkomen van de indruk dat beleid via de maag van politici te beïnvloeden is.

Marianne Thieme is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden