ColumnMax Pam

Laat die aanhangers van de zogenaamde Nashville-verklaring toch, ze sterven langzaam uit, net als hun schuldig geloof

null Beeld
Max Pam

Kort voor de jaarwisseling werd bekend dat Hans Heres, de laatste communistische ­bestuurder van ons land, op 72-jarige leeftijd was gestorven. ‘Hij heeft zijn strijd verloren’, schreef zijn broer. Heres was grondwerker in Oost-Groningen, werd net als zijn vader aangeraakt door de leer van Karl Marx en zou later wethouder worden in Beerta, een functie die hij tot 2001 heeft bekleed. In dat jaar werd zijn Nieuwe Communistische Partij (NCPN) weggevaagd in de gemeenteraad, maar ook daarna bleef Heres volhouden dat het ­arbeidersparadijs ooit zou uitbreken.

Dit necrologietje uit het Dagblad van het Noorden zou Karel van het Reve (1921-1999) zeer hebben verdroten. Hij heeft er eens voor gepleit om in Groningen, eventueel met subsidie, een kleine communistische enclave in stand te houden. Een openluchtmuseum, waar je met eigen ogen de communistische folklore kunt bestuderen.

Hetzelfde wil ik voorstellen voor de Nederlandse aanhangers van de zogenaamde Nashville-verklaring, in het bijzonder voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Ze zijn tegen abortus, homoseksualiteit en evolutieleer, zoals de communisten dat waren tegen ­kapitalisme, elitaire kunst en de CIA. Ik zie er daarom niets in dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of die Nashville-verklaring strafbare elementen bevat.

Voltaire, weet u nog wel?

Weliswaar heeft Voltaire helemaal niet gezegd dat hij zou willen sterven voor het recht op het uiten van verachtelijke meningen – je moet er toch niet aan denken dat je dood moet vanwege Kees van der Staaij – maar de onderliggende vrijheid van meningsuiting en die van godsdienst zijn belangrijker dan die paar tientjes die je vangt als iemand met een onwrikbaar geloof wordt veroordeeld.

Laat die mensen toch, ze sterven langzaam uit, net als hun schuldig geloof.

Minister Van Engelshoven wil nog ‘in gesprek’ met de mannenbroeders, zinloos natuurlijk, want het staat gewoon in de Bijbel. Op tien plekken, maar het duidelijkst in Leviticus 20:13, waar is geschreven: ‘Een man die de mannelijke soort beslaapt zoals een vrouw ­beslapen wordt, een gruwel hebben ze gedaan, zij twee; ze moeten ter dood gebracht, hun bloed komt door henzelf!’ Wie al die ­dominees juridisch wil aanpakken, zou eigenlijk ook de Bijbel moeten aanpakken. Veel succes.

De SGP is wel een raar partijtje, in 1918 opgericht en daarmee veruit de oudste nog bestaande politieke partij. De oprichter was ­dominee en antipapist Gerrit ­Hendrik Kersten, die ervoor zorgde dat in de Tweede Kamer een amendement werd aangenomen om de pauselijk gezant weg te sturen.

Omdat de SGP de overheid ziet als door God gegeven, moest in 1940 ook aan de Duitse bezetters worden gehoorzaamd. Dat het ­Koninklijk Huis op een zondag, nota bene op de dag des Heeren, naar Engeland was gevlucht, maakte de buiging voor de bezetters dragelijker. Na de oorlog werd Kersten uit het parlement gezet en kreeg hij een schrijfverbod van tien jaar. Dat is dus de geestelijke grootvader van Kees van der Staaij.

Acht jaar geleden heb ik de 144 pagina’s tellende toelichting op het beginselprogramma van de SGP bestudeerd. Uitgangspunt vormen de Drie Formulieren van Enigheid: de Heidelbergse Catechismus (1563), De Nederlandse Geloofsbelijdenis (1561) en de Dordtse Leefregels (1618-19). Het zijn jaartallen die je in het openbare leven alleen nog tegenkomt bij de introductie van een nieuw biermerk.

Volgens de SGP dienen wetgeving en bestuur de prediking van het Evangelie te bevorderen, waarbij ‘ongeloofspropaganda, valse religies en antichristelijke ideologieën door de overheid uit het openbare leven worden geweerd’. Met andere woorden: verbieden. Ook verboden moeten worden ‘film- en toneelvoorstellingen waarin Godslastering vrijuit spreekt’. De doodstraf moet terug. Klap op de vuurpijl is het goedpraten van Calvijns gewoonte om ketters en andersdenkenden met de dood te bestraffen, omdat wij ‘de omstandigheden en het bestel uit die tijd in het oog moeten houden’.

Acht jaar geleden schreef ik hier al over, toen Heleen Dupuis geen voorzitter van de Senaat mocht worden vanwege haar opvattingen over de vrijwillige euthanasie. De VVD wilde toen de SGP te vriend houden, omdat die ene SGP-zetel nodig was voor een meerderheid. Het grote raadsel is dat Van der Staaij zo lang de indruk heeft kunnen wekken een fatsoenlijk mens te zijn. Hij is een slecht mens, en niet alleen volgens zijn eigen ­geloof – dat is nog het ergste. Misschien slaagde Van der Staaij in zijn maskerade, omdat hij een keurig pak met das draagt en in de ­Kamer net doet alsof hij een democraat is.

In het nieuws zei minister Van Engelshoven bijna met tranen in haar ogen: ‘Stel, je bent 16, gelovig en homoseksueel...’ Zij pleitte voor een dialoog. Verspilde energie. Een realitycheck op je 16de lijkt heilzamer. Voordat je je hele leven in die flauwekul blijft hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden