ColumnBert Wagendorp

Laat de kwaadaardige clown Trump lekker thuisblijven, we hebben hier halvegaren genoeg van onszelf

Bert Wagendorp Beeld
Bert Wagendorp
Bert Wagendorp

De Amerikaanse president Donald Trump landde maandagochtend met de Airforce One in Londen voor een driedaags staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Vlak voor de landing twitterde hij nog even dat hij de Londense burgemeester Khan een ‘stone cold loser’ vond, nadat Khan afgelopen weekend had laten weten niet gediend te zijn van het bezoek van ‘een president die verdeeldheid zaait’ en zich bedient van de taal van ‘de grote fascisten van de twintigste eeuw’. Vandaag demonstreren op Trafalgar Square naar verwachting honderdduizenden Britten tegen het bezoek van Trump.

Vorige week werd bekend dat koning Willem-Alexander de president heeft uitgenodigd voor een staatsbezoek aan Nederland, eind augustus. Dit in verband met de herdenking van de Slag om de Schelde, die plaatsvond in het najaar van 1944. De koning doet zoiets niet uit eigen beweging, maar in overleg met het kabinet. Minister Blok van Buitenlandse Zaken verklaarde van harte te hopen dat Trump de uitnodiging zou accepteren.

Helaas moest ambassadeur Pete Hoekstra Blok maandagmiddag op BNR Nieuwsradio teleurstellen: hij verwacht dat Trump niet op de uitnodiging zal ingaan. De Amerikanen waren namelijk niet betrokken bij de Slag om de Schelde, die van geallieerde kant voornamelijk werd uitgevochten door Canadese troepen, met hulp van Polen, Fransen en Britten. Het is altijd goed om even de geschiedenisboeken erbij te pakken, zo bleek maar weer. Misschien wil premier Trudeau van Canada wel aanwezig zijn, al voelt die zich nu natuurlijk tweede keus.

Ik ben blij dat Trump niet komt, want met hem vliegen ook een grote bek, leugens en ongevraagde dombo-adviezen je land binnen. Plus een flinke portie Amerikaanse onbeschoftheid. Bij zijn vorige bezoek aan Groot-Brittannië beledigde hij premier May en kwam hij te laat op de thee bij de Queen – daar werd je vroeger voor onthoofd.

Het is met Trump alsof je een lid van de motorbende uitnodigt op het verjaardagsfeestje van je dochtertje: er komt iets zeer onaangenaams en dreigends de kamer binnen. Hij is een politieke hooligan, een ruziezoeker die geniet van provocatie, belediging en controverse. Trump adviseerde de Britten Nigel Farage als Brexit-onderhandelaar naar Brussel te sturen en Boris Johnson tot opvolger van premier May te benoemen. Ook vond hij dat de Britten gewoon moeten weigeren de Brexit-afkoopsom van 44 miljard te betalen. Zo deed hij dat vroeger als vastgoedmagnaat zelf ook als hij weer eens failliet dreigde te gaan.

Minister Blok, gevraagd naar Trumps merkwaardige opvattingen: ‘Ieder staatshoofd heeft standpunten.’ Dat is ook weer waar. Maar als we dat als maatstaf gaan nemen voor uitnodigingen voor een staatsbezoek, moet de koning de komende tijd nog heel wat gekkies de hand schudden, Poetin, Orbán en Kim Jong-un voorop.

Naast luchthaven Stansted hadden de Britten de grootste dick pic ter wereld in het gras gemaaid: welkom, eikel. Misschien kunnen we hier vast gaan oefenen op een opgestoken middelvinger in de weilanden rond Schiphol, mocht Trump onverhoopt van gedachten veranderen.

Maar waaróm zouden we hier eigenlijk een pathologische leugenaar uitnodigen? Een extreemrechts warhoofd die een gevaar vormt voor de wereldvrede, uit zijn nek kletst over klimaatverandering, en die er alles aan doet de samenwerking tussen Europese landen te saboteren?

Laat die kwaadaardige clown lekker thuisblijven, we hebben hier halvegaren genoeg van onszelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden