BrievenDit schrijven onze lezers

Laat de Indiëherdenking met rust

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 14 augustus.

Redactie
Kinderen leggen tijdens de herdenkingsplechtigheid zonnebloemen bij het Indisch Monument voor hun overgrootvader die in de oorlog overleden is. Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azie.  Beeld Martijn Beekman / ANP
Kinderen leggen tijdens de herdenkingsplechtigheid zonnebloemen bij het Indisch Monument voor hun overgrootvader die in de oorlog overleden is. Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azie.Beeld Martijn Beekman / ANP

Brief van de dag: Indiëherdenking

Volgens ‘Indiëkenners’ moet de Indiëherdenking worden aangepast. Het voorstel is dat we niet alleen stilstaan bij het leed van de Nederlanders tijdens de Japanse bezetting, maar ook bij dat van de Indonesiërs. Ik beschouw dat als welwillend gebaar van medemenselijkheid, maar wel één met een gitzwarte rouwrand.

Op 15 augustus 1945 werden de interneringskampen in Nederlands-Indië nog altijd bewoond door vrouwen, kinderen, oudere mannen van (voornamelijk, maar niet uitsluitend) Nederlandse afkomst. Nadat zij eind augustus hadden gehoord dat hun bevrijding aanstonds was, was er weliswaar sprake van euforie, maar zeker niet van vrijheid. Voor hun veiligheid moesten zij in de kampen blijven, omdat groepen Indonesiërs het op, met name, de Nederlanders hadden voorzien: de Bersiap was begonnen.

Als er mensen zijn die oprecht iets met de Indonesiërs willen herdenken, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk zeer welkom op de feestelijkheden van 17 augustus, de dag waarop Soekarno zijn land onafhankelijk verklaarde. Maar laat de Indiëherdenking op 15 augustus 1945 met rust.

Anders gaan we meemaken dat die een stille dood sterft. Dan wordt 4 mei de dag waarop we alle doden herdenken en vieren we op 5 mei de Bevrijding in de wrange wetenschap dat in 1945 het grootste deel van het Koninkrijk der Nederlanden nog lang niet was bevrijd.

Sylvia Pessireron, Utrecht

Hittegolf

Inmiddels woon ik ruim vier jaar in de Filipijnen, waar 365 dagen per jaar een hittegolf heerst. Het kwik komt alleen ‘s nachts onder de 35 graden waarmee temperaturen van 28 graden ’s avonds heerlijk koel lijken. Wat de gemiddelde Filipijn nooit doet, is massaal op het strand liggen bakken. Al wordt een schaduwplekje bij een zwembad of langs de kust van een van de vele eilanden gewaardeerd. Maar niet op het heetst van de dag, men is daar gek. Het principe is toch, blijf uit de zon, zeker tussen 11:00 uur en 15:00 uur.

Wie vanwege zijn beroep buiten moet werken, zoals bouwvakkers, doet dit zeker niet met ontbloot bovenlichaam en in korte broek. Nee, men pakt zich goed in en wikkelt doeken rond het hoofd om zonnebrand en oververhitting te voorkomen. Ramen en deuren blijven uiteraard overdag dicht, zo blijft het koel in huis.

Nu Nederland langzaam opstoomt naar een permanent (sub)tropisch klimaat, zou het verstandig zijn om zich daar ook naar te gedragen, in plaats van de gekte te etaleren die zich nu manifesteert.

Jan Eikenboom, Cebu City (Filipijnen)

Drillrapscene

Drillrapscene, drillrapformatie, drillrapper, drillrap, drillscene, drillgerelateerd en drillcultuur: de ‘drillen-reportage’ bij de Pier van Scheveningen kapseist bijna onder het ‘drillgehalte’. Van de eerste tot de laatste regel.

Maar wat is dat voor een cultuur of scene? Waar komt deze vandaan? En waarin onderscheidt de ‘drillrap’ zich van andere rap? Het zijn basale journalistieke vragen die om een antwoord schreeuwen. Om Louis van Gaal maar eens te parafraseren: ben ik nu zo dom?

Ed van Tellingen, Meppel

GGD

Waarom de GGD als enige de tracing ‘mag’ uitvoeren, is mij een raadsel. Het in Rotterdam werkzame huisartsenlaboratorium voert testen die wij als huisarts aanvragen óók uit, en binnen 24 uur hebben we het resultaat. Zij hebben zelfs een ‘swabteam’, dat testen aan huis afneemt. Ook ziekenhuizen hebben deze testmogelijkheden. Als díe handen nu eens ineen geslagen werden, zou het testen minder problematisch zijn.

Ron Castelijns, huisarts, Rotterdam

GGD (2)

De minimale opleiding die nodig is om bij de GGD te mogen werken is hbo. Het werk is te specifiek om dit door mensen te laten doen met een mbo-opleiding. Maar als de medewerkers wat harder moeten gaan werken, dan mag je hun ingewikkelde werk zelf doen als je geïnfecteerd bent met covid-19. Ook het inschatten van het aantal uren dat er nodig is per geconstateerde besmetting is verkeerd gegaan: vijf uur in plaats van de benodigde twaalf uur.

Wat is nu de meerwaarde van het hbo-opgeleid zijn? Tijdens de coronacrisis waren het de vooral mbo-opgeleiden, die door hun schouders er onder te zetten en hun grenzen te verleggen, de situatie gekeerd hebben. Neem daar eens een voorbeeld aan, dames en heren van de GGD’s.

Gera Watzke, Rotterdam

GGD (3)

De GGD reageert te laat of helemaal niet. De GGD neemt de telefoon niet snel genoeg op. De GGD heeft te weinig slagkracht, etc. Kortom: het ligt vooral aan anderen en niet aan het eigen onverantwoordelijke gedrag.

Hans Posthuma, Amsterdam

Zee

Mits ik niet op zee hoef te werken, zwem ik dagelijks in zee tot op meer dan 150 meter uit de kust en soms nog verder. De laatste vier weken waren ideaal. Rustig zeetje, nauwelijks brekers van formaat. Bijkans een spiegel. De zee wordt neergezet alsof het een hel is. Bij windkracht zes of meer uit het zuidwesten of noordwesten wordt het pas lastig. Je moet ook niet ongetraind aan een marathon beginnen. Belangrijkste oorzaak van verdrinking is een gebrek aan conditie en paniek, waarna hyperventileren de rest doet.

Willem den Heijer, Scheveningen

Water

In één en dezelfde krant oproepen om minder water te gebruiken, vanwege droogte in de Achterhoek en flinke delen van Nederland. Als voorbeeld België, waar drinkwater veel hoger geprijsd is dan hier, dus drastischer maatregelen getroffen worden. Maar ook het advies om met de hittegolf vaker te douchen of een voetenbadje neer te zetten bij de werkplek. Hetzelfde soort tegenstrijdige adviezen waar nu de regering in een andere kwestie van beticht wordt.

Niek van Dijk, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden