LezersbrievenGeachte redactie

Laat dan de staat de kinderen beschermen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 28 augustus.

Redactie
Paus praat met pers tijdens terugvlucht uit Ierland.  Beeld Reuters
Paus praat met pers tijdens terugvlucht uit Ierland.Beeld Reuters

De paus heeft gesproken (Ten eerste, 27 augustus). Hij wil het misbruik door religieuzen aanpakken door de tegenwerkende hoge functionarissen er langzaam uit te werken. Over directe preventie en kinderen die nog steeds groot gevaar lopen geen woord. De misbruikaffaires waar de wereld vanaf 2010 mee geconfronteerd werd speelden zich af in Europa, de VS en Australië. De katholieke kerk is nu echter booming in de ándere drie werelddelen: Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Preventie ligt dus voor de hand. Maar de paus, die in Argentinië zelf verdacht én aangeklaagd wordt voor doofpotgedrag, slaat dat hoofdstuk over.

Per land gaat het altijd om enkele duizenden slachtoffers en tot duizend daders. Zo ook in Pennsylvania. Maar deskundigen sluiten het honderdvoudige aantal slachtoffers niet uit. De wereld pikt het niet langer, zo was vorige week de reactie van slachtoffers en instanties. Met zijn benadering bevestigde de paus hun wantrouwen.

Niet uit te sluiten valt dat de oorzaak van alle misbruik binnen de katholieke kerk zelf ligt. Gaat het bij de honderdduizenden of meer slachtoffers om incidenten, of bestaat er een structureel probleem? Wat doet een vormingssysteem vol repressie, zwijgplicht, gehoorzaamheidsplicht, leven in een groep van gelijke sekse en een taboe op alles wat met seksualiteit te maken heeft, met een (jong) mens? Kun je daarbinnen überhaupt uitgroeien tot een volwassen persoonlijkheid? Anders gezegd, kweekt de katholieke kerk onvolwassen persoonlijkheden en kunnen ouders hun kinderen wel veilig aan deze, altijd oh zo aardige mensen toevertrouwen? Dit vergt objectief extern onderzoek.

Als Rome zwijgt over preventie, dan is er nog altijd de verantwoordelijkheid van de staat om kinderen te beschermen. De VN-commissie voor de Rechten van het Kind concludeerde in 2014 dat het Vaticaan de problematiek niet zal oplossen. Zonder ingrijpen van de staat is de kans levensgroot dat de geschiedenis zich herhaalt in katholieke bolwerken als Polen, Spanje, Italië, Azië, Afrika, Zuid-Amerika. Wir haben es gewusst.

Marcel Roomans, ervaringsdeskundige; onderzoeker socialisering van agressie

Wat zo’n virusje aanricht

Veertig jaar geleden was ik als kersvers huisarts en vader van twee zoontjes overtuigd van de noodzaak van de dktp-vaccinatie, maar die voor mazelen vond ik maar flauwekul. Een beetje koorts, rode oogjes en rode vlekjes was volgens mij geen reden om een kind te plagen met een prik met mogelijk ook een heeeeel kleine kans op complicaties.

Toen wij daarna naar Zambia gingen, waar ik als tropenarts ging werken, zag ik wat mazelen teweeg kan brengen: oogontstekingen, blindheid, echt letterlijk doodzieke kinderen (dit terwijl er een gratis vaccin beschikbaar was, maar er nog maar weinig kinderen mee waren ingeënt). Ik heb geen moment meer geaarzeld en mijn kinderen zo snel mogelijk gevaccineerd.

Alvorens te beslissen over wel of niet vaccineren van je eigen kinderen is het verstandig eerst eens te kijken wat zo’n ‘onschuldig’ virusje aan ellende kan veroorzaken in landen met een lage vaccinatiegraad. Probeer je voor te stellen hoe je je voelt als ouder die dat zijn of haar kind heeft laten overkomen en bedenk hoe goed je er zelf van af bent gekomen omdat jouw ouders jou, zeer waarschijnlijk, wel hebben laten vaccineren.

Dick Elhorst, gepensioneerd huisarts

Zomergast Wiebes

Minister Wiebes sprak in het televisieprogramma Zomergasten afkeurend over kunstsubsidies voor – in zijn ogen – hobbyende kunstenaars. Wel bijzonder dat hij dan zelf aanschuift bij (hobbyist) Janine Abbring. Zomergasten bestaat immers bij de gratie van overheidssubsidie.

Koos van Driel, Heemskerk

Linkse ouderlingen?

Terecht schrijft Elma Drayer(Ten eerste, 24 augustus) dat het manifest van Vrij Links, afkomstig van onder anderen Eddy Terstall, een interessante bijdrage is tot de discussie over waar ‘links’ voor moet staan. Vervolgens uit zij kritiek, evenzeer terecht, over de manier waarop het manifest en zijn opstellers door de ‘linkse ouderlingen’ (mooie verwijzing naar haar streng gereformeerde jeugd) is bejegend. Begrijp ik het goed, dan is Terstall in de sociale media, na twee interviews, door links met hoon en beledigingen overladen. Dit omdat het manifest ook onderdelen bevat (een seculiere staat, herwaardering van individuele vrijheid voor zover het anderen schaadt), die ook in sommige rechtse kringen opgeld doen. Gelukkig maar, zou ik zeggen.

Ik leef blijkbaar in een gans andere wereld. Toch behoor ik al meer dan een halve eeuw tot links, zat twintig jaar voor links (PPR en PvdA) in Tweede en daarna Eerste Kamer, lees niet-behoudende dagbladen en tijdschriften, en ben nog steeds betrokken. En mij is die vuilspuiterij tegen Terstall c.s., die Elma Drayer terecht hekelt, niet ter ore gekomen, ook niet in mijn eigen vriendenkring. Toege- geven, aan Twitter en Facebook doe ik niet.

Natuurlijk moet Elma Drayer, als journalist, van dit soort media wel kennisnemen. Maar het is een andere, een beetje obscure wereld. Het lijkt mede beheerst door onderbuikgevoelens. En door argumenten die op de persoon zijn gericht, en niet op de boodschap. Dat ligt mij niet.

Ik houd het erop dat de echte ‘ouderlingen’ van links zitten in de leiding van PvdA, GroenLinks en soms SP en D66. En dat zij aan die vuilspuiterij niet meedoen. Vandaar dat ik er niks van gemerkt heb.

Eng, die twee gescheiden werelden. Ondermijnend voor het openbare debat waarin onze democratie wortelt. En waaraan dit stukje een bijdrage wil zijn.

Erik Jurgens, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden