Opinie

Laat CDA voorbeeld nemen aan Zaanstad

Wij moeten er rekening mee houden dat veel vluchtelingen in ons land zullen blijven. Als dat het voor de hand liggende perspectief is, moet je inzetten op integratie.

Asielzoekers in Nijmegen komen terug bij hun asielzoekerscentrum.Beeld anp

CDA-leden, die lokaal actief zijn hebben gelukkig de vrijheid zelf de lokale standpunten te bepalen. Het landelijke CDA doet hooguit suggesties om een onderwerp lokaal aan te kaarten. Maar soms moet je ook accepteren dat er landelijk een standpunt wordt ingenomen waar je jezelf als lokale afdeling niet helemaal in herkent.

CDA-Zaanstad hoefde niet lang na te denken over een Zaans standpunt met betrekking tot lokale opvang van vluchtelingen. Ja natuurlijk, Zaanstad heeft 151 duizend inwoners en moet haar verantwoordelijkheid nemen om onderdak en hulp te bieden aan mensen die vanwege oorlog en onderdrukking hun land verlaten. Een standpunt dat breed werd en wordt gedeeld in de Zaanse gemeenteraad, waardoor er nu op twee plekken in de stad asielzoekers verblijven, waaronder in een noodopvang in tenten.

Zaanstad is ook op zoek naar een geschikte locatie voor een permanent azc. En ja, er was een inwonersavond met emotie en ongerustheid, maar er zijn vooral ook meteen 230 vrijwilligers opgestaan om vanuit de Noorderkerk in Zaandam een steentje bij te dragen aan een menswaardige opvang.

Sociale voorzieningen

Landelijk zit het CDA, zo vinden wij, er wat zuiniger in. Het is ook geen gemakkelijk probleem. Wij beseffen dat het aspect dat wij nu aan de orde stellen slechts onderdeel vormt van een groot probleem dat om Europese oplossingen vraagt. CDA-leider Buma heeft in een interview in Elsevier laten optekenen dat vluchtelingen wat hem betreft geen aanspraak meer mogen maken op dezelfde sociale voorzieningen als de inwoners van het land.

Dat gaat ons echt een stap te ver. Wij denken dat het conflict in Syrië niet gemakkelijk opgelost zal worden. Een verplichte terugkeer van vluchtelingen, zoals Buma heeft gezegd, is dus geen voor de hand liggende keuze.

Wij moeten er rekening mee houden dat veel vluchtelingen in ons land zullen blijven. Als dat het voor de hand liggende perspectief is, moet je inzetten op integratie. Dat bereik je niet door sobere voorzieningen aan te bieden, die deze mensen daardoor op een achterstand zetten. Nog los van het principiële standpunt dat je iedereen gelijk behandelt vanuit de visie dat alle mensen gelijk zijn, welke nationaliteit er ook in hun paspoort staat.

Ironie

Het is dan ook een mooi voorbeeld van ironie dat vluchtelingen bij aankomst een exemplaar van de Nederlandse Grondwet krijgen. Die begint in artikel 1 met de volgende woorden: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld'. Wij hopen van harte dat dat het bepalende uitgangspunt voor het CDA is.

En dat staat op gespannen voet met de veranderingen in het vluchtelingenverdrag, die door onze CDA-leider Buma worden voorgesteld.

Addy Verschuren is wethouder, Christien Kalteren en Marc Wit zijn gemeenteraadsleden en Piet van Tellingen en Ton de Kleijn zitten in het bestuur, allen voor het CDA in Zaanstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden