Opinie

Laat asielzoekers meteen beginnen met inburgeren

Het kabinet moet asielzoekers de waarden van de vrije democratische samenleving bijbrengen.

Vluchtelingen arriveren bij het oude ministerie van Sociale Zaken, 11 november. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dagelijks zien we in de kranten en in talkshows Nederlanders met hun opvattingen over de wandaden in Keulen van asielzoekers, migranten, vluchtelingen, allochtonen enzovoort. Het regent generalisaties, vaak gebaseerd op ongefundeerde, maar diep gewortelde vooroordelen.

Mij wordt soms gevraagd wat ik vind van de gebeurtenissen in Keulen, aangezien ik een asielzoeker ben geweest.

Nu dus een vluchteling aan het woord. Ik groeide op in het streng islamitische land Iran. Ik heb zes zussen en een broer. De diepe wens van mijn vader, zelf een streng moslimman, was dat ik de koranschool zou volgen om een islamgeleerde te worden.

Mannenmaatschappijen

De Arabische cultuur kent een zekere dominantie van mannen tegenover de vrouwen. Ook Iran heb ik ervaren als een mannenmaatschappij. In hun opvoeding krijgen jongens die dominantie mee. Bij ons thuis in Teheran was het niet veel anders, hoewel mijn moeder als een dappere vrouw daar regelmatig een stokje voor stak om mijn zussen in bescherming te nemen.

Sommige zaken zijn te belangrijk in deze discussie om ze te bagatelliseren of te ontkennen. De culturele en etnische factoren speelden een rol bij wandaden in Keulen. Het walgelijke gedrag van de mannen in Keulen heeft een zekere relatie met het gevoel van dominantie tegenover de vrouwen en met minachting voor vrouwen.

Als vluchteling vond ik mijn vrijheid terug in mijn geliefde thuisland Nederland. Nederland gaf mij de kans om in vrijheid een nieuw leven op te bouwen. Dankbaarheid is hier zeker op zijn plaats.

De gebeurtenissen in Keulen raken mij persoonlijk als vluchteling. Dit is zeer schadelijk voor het imago van mensen die op de vlucht zijn voor veiligheid en vrijheid. Ik vind dat vluchtelingen dankbaarheid moeten tonen en de handen uit de mouwen moeten steken.

Sander Terphuis is een Iraanse vluchteling en prominent PvdA-lid. Beeld .

De Keulse lessen

De vraag is: wat zijn de Keulse lessen. Het antwoord is tweeledig. Wat betreft de verachtelijke aanrandingen in Keulen, die vereisen een hard antwoord van de rechtsstaat. In een rechtsstaat is iedereen gelijk voor de wet. Zo is het Wetboek van Strafrecht op iedereen van toepassing op gelijke voet.

De rechtsstaat waarborgt dat deze wet niet anders wordt toegepast op iemand vanwege zijn afkomst, geloof of huidskleur.

De rechtsstaat waarborgt tevens dat iedereen voor onschuldig dient te worden gehouden totdat zijn schuld door de rechter is vastgesteld.

Deze rechtsstatelijke spelregels moeten ook voor verdachten in Keulen in acht worden genomen, ongeacht hun afkomst of religie. De daders zullen een passende straf moeten krijgen voor hun walgelijke daden.

Er zijn ook wetten die sancties bevatten specifiek jegens vreemdelingen. Zo kan een vreemdeling ongewenst worden verklaard als hij een gevaar vormt voor de openbare orde. De ongewenstverklaring leidt ertoe dat een asielzoeker wordt uitgezet. Dit geldt ook voor de daders in Keulen. Het helpt dus enorm als we onze eigen wetten respecteren.

Als sommige politici vinden dat er strenger moet worden opgetreden tegen de asielzoekers, dan zullen zij de parlementaire spelregels moeten volgen om de wetten te veranderen. Echter, door boosheid te etaleren, zijn we er niet. Ook niet door steeds maar boze tweets te sturen en 'verzetsspray' te gaan uitdelen. De taak van een parlementariër is zaken te veranderen via de wetgeving, zoals het hoort in een democratische rechtsstaat.

Waarden overbrengen

Daarnaast is het nodig dat het kabinet nu maatregelen neemt om de wezenlijke waarden van onze vrije democratische samenleving bij asielzoekers des te meer over te brengen. Daartoe heeft het kabinet al stappen gezet, zoals het uitdelen van de vertaling van de Grondwet bij azc's en het laten tekenen van een participatiecontract.

Maar er moet veel meer gebeuren. Zo moeten de asielzoekers meteen bij aankomst op een azc beginnen met de inburgering om zodoende snel kennis te maken met de Nederlandse samenleving. Dit is nu niet mogelijk.

De wilde plannen van sommige politici als het sluiten van grenzen, het stellen van quota en het opzeggen van het vluchtelingenverdrag zijn onrealistisch en ook ongepast in deze tijden dat Europa te maken heeft met de grootste vluchtelingencrisis na de Tweede Wereldoorlog.

De gebeurtenissen in Keulen nopen ertoe om te komen met echte oplossingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.