Brieven11 mei 2018

Laat ambtenaren zorgplan goed controleren

De ingezonden brieven van 11 mei 2018

Redactie
Pgb-houders worden soms ingezet in de criminele industrie, zoals in een hennepplantage. Beeld Gabriel Eisenmeier
Pgb-houders worden soms ingezet in de criminele industrie, zoals in een hennepplantage.Beeld Gabriel Eisenmeier

Brief van de dag

In het artikel ‘Als de wiethandel zich voordoet als zorgaanbieder’ (Ten eerste, 7 mei) geeft ­Pauline de la Court, coördinator van het fraudeteam van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), aan dat ambtenaren moeten leren om met ‘een andere bril’ naar hulpvragen te kijken. Volgens Patrick Roodenburg, projectleider zorgfraude, zouden zorgplannen een zooitje zijn. Reparatie aan de achterkant is nodig, waarvoor de VNG en steeds meer gemeenten fraudeteams oprichten.

Mijns inziens ligt het probleem aan de voorkant van de keten. Ambtenaren worden onvoldoende in staat gesteld om goed onderzoek te doen. De nadruk ligt te veel op de zelfredzaamheid en de eigen kracht van de burger. De werkelijke problematiek blijft hierdoor onderbelicht, waardoor de te behalen resultaten uit de zorgplannen weinig specifiek en realistisch zijn.

Recente uitspraken van de Centrale Raad van beroep laten zien dat de gemeente moet beoordelen of het pgb veilig, doeltreffend en cliëntgericht is. Een dergelijk onderzoek vindt plaats vóórdat een pgb wordt toegekend. De beoordeling van het zorgplan is hierbij een belangrijk onderdeel. Als ambtenaren in de gelegenheid worden gesteld om zorgvuldig onderzoek te doen, kan maatwerk geleverd worden.

Daarnaast is periodieke evaluatie van het zorgplan noodzakelijk zodat de gemeente haar rol als regiehouder kan behouden. Als dit aan de voorkant goed wordt geregeld, zouden fraudeteams niet nodig zijn.

Rob de Rek, inhoudelijk adviseur bij advies­bureau voor de publieke sector, Bussum

Kledingbus

Uit eigen ervaring weet ik dat het bezorgen van politie-uniformen niet vlekkeloos verloopt. Over de huidige wijze van bezorging loopt nu een proef tot juli, en misschien is het een idee om na de evaluatie de aloude ­kledingbus weer tevoorschijn te halen?

Ik loop al een lange tijd als politieman mee in deze organisatie en in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw kwam de kledingbus op gezette tijden naar het bureau. Daar kon je in alle rust je kleding aanpassen en omruilen.

Geen gezeur dat de verkeerde personen de kleding aan je deur bezorgen of bij je buren, geen voort­durende zorgen om je privacy en geen zorgen dat de kleding in verkeerde handen komt.

Ik vind dat je een taak als deze, om welke reden dan ook, niet moet uitbesteden maar in eigen beheer moet houden. Iets wat in het verleden goed werkte kan nu, met misschien wat aanpassingen, toch weer gebruikt worden.

Jacques Lambermon, Bennebroek

Gevaarlijke workaholic

‘Ik kan het accepteren als ik de veertig niet haal’, zegt architect Nick ­Matulessy (Economie, 8 mei).

De kans dat ook de verkeers­deelnemer die door deze onderweg op de laptop zijn mailtjes wegwerkende Tesla-bestuurder wordt aangereden de veertig niet haalt, acht ik minstens zo groot.

Bob Berkemeier, gepensioneerd letselschadejurist, Uithoorn

Bestrijding woningnood

Voor de bestrijding van de woningnood is herstel van de woningbouwcorporaties, zoals Professor Priemus bepleit (O&D, 8 mei), hard nodig. Maar het kan nog beter.

Deconcentratie of gespreide concentratie van werkgelegenheid, zoals het ruimtelijke-ordeningsbeleid van het Rijk in de vorige eeuw heette, draagt ook bij aan een verplaatsing van de druk op de woningmarkt.

Heel direct kan de regering overheidsbedrijven verplaatsen naar de zogenaamde krimpregio’s, waar de werkgelegenheid afneemt. Dat zijn vaak mooie, ruime gebieden met goedkope woningen in voorraad.

Een vernieuwde Rijksplanologische Dienst gevestigd in een van die krimpgebieden zou een aansprekend begin van een nieuw beleid zijn.

Gerard van der Linden, Lage Zwaluwe

Misleidende cijfers

Een nijpend gebrek aan mens- en daadkracht bij de politie heeft de animo om aangifte te doen van (met name) kleinere criminele activiteiten sterk doen dalen. Dat wil dus niet zeggen dat de criminaliteit zelf afgenomen is, enkel de registratie ervan.

Daarmee is het mysterie van daling in geregistreerde criminaliteit (Ten Eerste, 7 mei) eenvoudig verklaard. Dat nu juist deze cijfers weer gebruikt worden om verdere bezuinigingen bij de politie te rechtvaardigen, is ironisch te noemen.

Albert Peeters, Heemskerk

Uitvaartverzekering

Ik ben in 1935 geboren, heel gebruikelijk toen om een uitvaartverzekering te nemen. Iedere vrijdag kwam de verzekeringsagent van Vesta de premie innen.

Na vele overnames van andere verzekeringsmaatschappijen kreeg ik bij mijn 80ste verjaardag bericht dat ik premievrij was. En God lof... ik had 1800 euro gespaard. Vergaard kapitaal: nihil. Vergaarde wijsheid: neem nooit een uitvaartverzekering.

Edith Kreelekamp, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden