Opinie

'Kwam de val van het kabinet voort uit een een-tweetje van president Gül en Beatrix?'

Misschien was de scheuring in de PVV Limburg, die indirect voorafging aan de val van Rutte-I, wel een vooropgezet een-tweetje van de Turkse president Gül en Beatrix, schrijft Paul Hekkens.

20 april: koningin Beatrix en de Turkse president Abdullah Gül tijdens de afscheidsceremonie in Maastricht.Beeld ANP

Heeft het staatsbezoek van president Gül van Turkije geleid tot de val van het kabinet Rutte? Als we CDA-lid en -kenner Pieter Gerrit Kroeger bij Pauw & Witteman (20 april 2012) mogen geloven, was zo'n val al onvermijdelijk nadat in Limburg het CDA met de PVV brak, na een lunch met Gül en de koningin.

Speculaties hoe dit heeft kunnen gebeuren, richten zich allereerst op de strijdende politieke partijen. Wat het CDA betreft, doet zich het opmerkelijke feit voor dat dezelfde dag dat de coalitie in Limburg brak, ook het CDA in Zeeland voor een landelijke patstelling zorgt, door onverwacht tegen een referendum over de Hedwigepolder te stemmen. Is dit toeval, is dit gecoördineerd door het landelijk CDA of is dit een revolte vanuit de provincie?

Interviews Gül
Wat betreft de PVV wil ik niet ingaan op het onhandige gekonkel binnen PVV Limburg, maar neem ik de tweet waarin Wilders Gül uitmaakt voor Koerden-mepper en christen-pester als vertrekpunt. Erg diplomatiek is die tweet natuurlijk niet; belangrijker is dat Wilders daarmee de handschoen oppakt die Gül hem toewerpt. Dit heeft Gül gedaan door Wilders in een interview met De Telegraaf islamofoob te noemen.

In een iets eerder interview met de Volkskrant zegt Gül trouwens nog niet over individuele politici te willen spreken. Wel trekt hij in dat interview al een zware wissel door xenofobie en islamofobie in relatie met de Tweede Wereldoorlog te brengen. Misschien was het wel de bedoeling van Gül dat Wilders de handschoen zou oppakken. Toen dat niet gebeurde na het interview met de Volkskrant, zag Gül zich in De Telegraaf genoodzaakt alsnog persoonlijk te worden.

Met beide interviews kiest Gül er uitdrukkelijk voor het diplomatieke speelveld te verlaten en zich direct te mengen in de binnenlandse politieke discussie over islam, immigratie en integratie. Of ... er moet al een afspraak zijn dat hij zich mag mengen in de binnenlandse politieke discussie over genoemde thema's. Maar met wie zijn die afspraken dan gemaakt?

Gerommel
Om die vraag te beantwoorden keer ik terug naar Kroeger die op een gegeven moment zegt dat het conflict tussen CDA en PVV in Limburg een lange voorgeschiedenis heeft, en dat het conflict niet is ontstaan omdat de koningin toevallig een lunch organiseert in Limburg. Wat mij hieraan allereerst frappeert, is dat het blijkbaar de koningin is geweest die de lunch heeft georganiseerd.

Aanleiding voor die lunch was een expositie van de kunstcollectie van de Centrale Bank van Turkije in het Bonnefantenmuseum die op die dag geopend zou worden. Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom die expositie juist in het Bonnefantenmuseum moest plaatsvinden. Je kunt je ook afvragen waarom die lunch nu net in het provinciehuis van Limburg moest plaatsvinden. Wordt met dat laatste niet doelbewust de confrontatie met de PVV opgezocht? Is het niet vragen om problemen? Als iedereen weet dat het al maanden rommelt tussen CDA en PVV in Limburg, dan was dat toch ook bij de organisatoren van die lunch bekend.

Wat ik nu vermoed, is dat de uitspraken van Gül, eerst in de Volkskrant en vervolgens in De Telegraaf, ertoe dienen om Wilders en de PVV uit te dagen, en dat, eenmaal uitgedaagd, de zwakste plek van de PVV wordt opgezocht door juist te gaan lunchen in de Provinciale Staten van Limburg. Waar landelijk de PVV zich nog afzijdig kan houden, omdat ze immers niet in het kabinet zit, daar kan dat in Limburg niet, omdat daar de partij gedeputeerden levert. En als in een laat stadium dan blijkt dat de koningin ook komt, dan zien die gedeputeerden dat ze in een onmogelijke spagaat verkeren. Dan Moet je kiezen: of je bent loyaal aan de koningin, of aan de partij.

Paul Hekkens is Limburger en (proef)lid van het CDA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden