Column

Kunnen wij ons als gezonde 80-plussers een zorgvilla veroorloven?

Zorgvilla Residence Haesekamp te Wassenaar. Ook alle particuliere zorgvilla's staan onder toezicht van een inspectie. 
 Beeld Hollandse Hoogte / Ad Nuis
Zorgvilla Residence Haesekamp te Wassenaar. Ook alle particuliere zorgvilla's staan onder toezicht van een inspectie.Beeld Hollandse Hoogte / Ad Nuis
Reinout Van Der Heijden

U bent een echtpaar van 80 en 84 jaar oud, heeft een behoorlijk pensioen van 2.000 euro per maand exclusief AOW, 50.000 euro spaargeld en een hypotheekvrije woning met een waarde van 275.000 euro. U wil verhuizen naar een zorgvilla, waar u comfortabel kunt wonen en verzorging beschikbaar is. U vraagt mij of dat financieel haalbaar is.

Even wat uitleg: sinds 2015 kunnen ouderen niet langer naar het verzorgingshuis. Zij moeten thuis blijven wonen. Als een van beiden dement wordt, kan hij naar het verpleeghuis. De ander kan dan meestal niet mee en blijft alleen achter. Dat is zwaar, ook voor de kinderen die hun ouders tijdens hun afbrokkeling als mantelzorgers te hulp schieten. Een zorgvilla biedt uitkomst.

Sinds 2015 zijn verzorgingshuizen particuliere instellingen. Ze zijn nu vaak luxer en heten zorgvilla. Het zijn niet allemaal landgoederen. Er zitten ook eenvoudigere villa’s tussen. Het voordeel is dat de bewoners er minder betalen voor zorg. In een zorgvilla betaal je maximaal 900 euro en in een verpleeghuis een bedrag oplopend tot 2.470 euro per maand. Dat compenseert enigszins de overige kosten. In een zorgvilla betaalt u aan huur, servicekosten en maaltijden 2.000 tot 5.500 euro per maand. De kosten voor een of twee personen zijn gelijk.

Er zijn honderden zorgvilla’s, te vinden via websites als zorgexpert.nl en wonenalsthuis.nl. Niet alleen de prijs telt. Let ook op de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld via recensies op zorgkaartnederland.nl. Alle particuliere verzorgingshuizen staan ook onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zoek op de naam van de instelling via toezichtdocumenten.igj.nl/. Daar vindt u alle inspectierapporten tot vijf jaar terug. Lees die rapporten. Leg het oordeel voor aan de zorgvilla van uw keuze. Is er voldoende gedaan met de kritiek van de inspectie?

Veel zorgvilla’s bieden ook verpleeghuiszorg, maar niet allemaal. De inspectie ziet er ook op toe dat een zorgvilla met beperkte zorg tijdig in actie komt om haar huurders onder te brengen in een verpleeghuis. Op medisch vlak is er dus toezicht.

Op financieel vlak houdt de inspectie geen toezicht. Wie op een gegeven moment niet meer in staat is de huur- en servicekosten te betalen, kan uit de zorgvilla gezet worden. Dat gaat via de rechter, omdat u huurbescherming geniet.

U moet naar een zorgvilla die bij uw budget past. Als u niet de duurste neemt, kunt u het met uw vermogen lang uitzingen. Maar wat als een van uw beiden overlijdt en het inkomen flink daalt? Of als u heel lang leeft en het geld op is voordat u in een verpleeghuis terecht kunt? Dan bestaat de kans dat u toch bij uw kinderen moet aankloppen. Zij moeten u dan helpen de woonlasten te betalen of u in huis nemen. Niet 100 procent risicovrij, maar een goede kans dat de kinderen uw verhuizing toch toejuichen. Zij hoeven dan niet altijd een oogje in het zeil te houden.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden