Lezersbrieven 20 juni 2018
Kunnen we straks nog met gerust hart een brief versturen?
De ingezonden lezersbrieven van woensdag 20 juni.
Brief van de dag: Postbezorging
Het regent de laatste tijd mailtjes in het kader van de nieuwe wet op de privacy. En nu lees ik het voorstel van de staatssecretaris van Economische Zaken over de postbestelling (Ten eerste, 16 juni). Zij wil de wettelijke mogelijkheden voor postbezorging verruimen en het mogelijk maken dat het postbedrijf een brief of briefkaart inscant en via een app of de e-mail aflevert.
Hier klopt iets niet.
Vroeger kwam er één postbode. Je mocht ervan uitgaan dat hij/zij discreet te werk ging, want ongewild heeft hij/zij toch een klein beetje inzicht in je privéleven.
Nu zijn er meerdere postbestellingen per dag. Ik ga ervan uit, dat ook nu mensen worden aangesteld die daar geschikt voor zijn. Maar hoe is dat straks wanneer dit voorstel goedgekeurd wordt en het bezorgen van post ‘erbij’ wordt gedaan?
Nu is het zo dat degene die iets aan een ander wil meedelen, kan kiezen van welke mogelijkheid hij gebruik wil maken: brievenbuspost, mail, sms, enzovoort. Hij betaalt daarvoor het bijbehorende tarief.
In de toekomst zou het postbedrijf die keuze kunnen maken. Onbegrijpelijk! En waar blijft de originele brief of kaart dan?
Ik snap dat post bezorgen duur wordt, nu er zoveel alternatieven zijn. Maar wat hier voorgesteld wordt, is verre van wenselijk!
Toke Bergervoet, Nuenen
Meesterlijk
Proficiat met ‘Koptekst’ (DiDu, 19 juni). Arnon Grunberg is meesterlijk, dank dat hij er weer is...genieten! En dat op mijn verjaardag, echt feest!
Ap Woudstra, Herkenbosch
Helemaal klaar mee
Zouden er meer mensen zijn zoals ik, die al lang en breed klaar zijn met Arnon Grunberg? Die vent blijft maar terugkomen.
Michel Harmsen, Naarden
Achterkant
Was ik nét zo blij dat Grunberg niet op de voorpagina stond, staat-ie op de achterkant! Laat dat nu net mijn volgorde van lezen zijn.
J. Nicolai, Terwispel
Geweldig
Even een korte reactie op Koptekst van Grunberg: geweldig, had zin om gelijktijdig het slotkoor van de negende van Beethoven te zingen en te vloeken! Wat kan een mens zich nog meer wensen.
Jaap Schlingmann, Arnhem
Inconsequenties
Dat ons brein niet in staat is informatie adequaat te verwerken zal wel waar zijn (Zaterdag, 16 juni). Maar mijn brein kan niet omgaan met de inconsequenties die ik om mij heen zie.
De e-bike is razend populair maar die batterijen dienen toch opgeladen te worden; jetski’s zijn toegestaan; er mag 300 liter brandstof per uur verstookt worden met snelle rubberboten voor feestjes; containerschepen stoken op smerige olie; fastfoodketens wordt niets in de weg gelegd, et cetera.
Wanneer onze regering deze boodschappen blijft uitzenden snap ik, en snapt dus ook het grote publiek, er niets meer van. Daar zit het probleem.
Patty Schmidt, Den Helder
De moeder de vrouw
Hebben de ondertekenaars van de protesten tegen het motto van de Boekenweek 2019 het gedicht van Nijhoff wel gelezen? Moeder de vrouw staat namelijk niet aan het aanrecht, is niet aan het koken of de was aan het doen, nee ze staat aan het roer!
Hoeveel politieke partijen, bedrijven, ministeries, gemeentes enzovoort kunnen dat Nijhoff nazeggen?
Ariëtte Tol, Amsterdam, vrouw, (stief)oma, huisarts in ruste
Boekenweekgeschenk 1950
Eenvoudige oplossing voor alle commotie rondom het Boekenweekgeschenk 2019. In de jaren 50 werd dit geschenk bepaald middels anonieme inzendingen. Uit de 27 inzendingen, waaronder Het behouden huis van Willem Frederik Hermans, werd in 1950 Marianne Philips verkozen. De jury bestond uit Emmy van Lokhorst, Hella Haasse, Victor van Vriesland en Adriaan van der Veen. De novelle De zaak Beukenoot van Marianne werd in een oplage van 150 duizend exemplaren verspreid. Aanvankelijk zonder vermelding van de naam van de auteur.
Margreet de Broekert, Bussum
Autonoom en gelukkig
Kennelijk heeft iedereen het gedicht slecht gelezen. De vrouw staat alleen aan het roer van het schip, autonoom en gelukkig, ze zingt terwijl ze het schip langs Zaltbommel stuurt. Maar ze weet zich ook geliefd en gezien door de schrijver. Mooi!
Anna Stevens-Fransen, Wormerveer
Zeewater
Hylke ten Cate oppert op de U-pagina van 16 juni dat het overtollige water door de zeespiegelstijging in woestijnen gepompt zou kunnen worden. Maar zeewater is zout, daar kan de woestijn niets mee.
Marleen Kruitwagen, Didam