LezersbrievenDonderdag 21 januari

Kunnen we naar een kiessysteem waarin burgers meerdere stemmen te verdelen hebben?

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 21 januari.

Een medewerker van het stembureau in de openbare bibliotheek in Drunen duwt de stembiljetten aan met een speciaal daarvoor gemaakte stok. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Een medewerker van het stembureau in de openbare bibliotheek in Drunen duwt de stembiljetten aan met een speciaal daarvoor gemaakte stok.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Brief van de dag: Laat burgers meer stemmen verdelen

Eindelijk: Joe Biden is president van de VS. De keuze van het Amerikaanse volk werd geuit in een chaotische verkiezing. Het stelsel met de kiesmannen komt bij ons nogal ouderwets en ietwat achterlijk over: het lijkt polarisatie in de hand te werken.

Toch heb ik ook bij ons stelsel mijn twijfels. Ik verwacht van alle partijen dat ze in hun programma’s stelling nemen op een aantal thema’s. Denk aan milieu, onderwijs, zorg, defensie, et cetera. De kans dat ik met mijn ideeën op alle thema’s bij één partij terecht kan, is klein. Toch mag ik maar één stem uitbrengen.

Vervolgens wordt met die ene stem een potje polder-kwartet gespeeld (ook bekend als de formatie). Het gewicht van de thema’s en de uitruil die daar plaatsvindt is ongevoelig voor mijn afwegingen. Daarmee kan het, net als de achterlijke kiesmannen-methodiek, zomaar polarisatie in de hand werken. Want wie voor milieu op de ene partij stemt staat wellicht qua onderwijs opeens on­bedoeld tegenover een andere partij.

Kan dat niet anders en beter? Kunnen we naar een systeem waarin burgers meerdere stemmen te verdelen hebben? Over verschillende partijen en thema’s? Ik zou dit een verrijking van onze democratie vinden.

Egge van der Poel, Rotterdam

Macht

Pieter Omtzigt zegt dat de macht een ‘kliek’ vormt die meer met zichzelf bezig is dan met de kiezer. Baudet zegt ook zoiets maar noemt het een ‘kartel’. Wat verwachten beide heren eigenlijk van de macht? Dat deze niet stinkt? Je kan het beschaafd doen, maar het blijft stinken. Wees blij dat het niet bloedrood is.

Omtzigt wijst ook op de pers die innig danst met de macht. De politieke stokpaardjes van de kranten zijn inderdaad niet subtiel meer. Een samenleving die zich vooral voedt met nieuws en politiek, verdient zulke kranten. Het probleem is niet dat Den Haag door politiek gedreven wordt, maar de rest van Nederland.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Het land van

Voor sommige mensen is het leven één grote leugen. Voor onze favoriete rapper en complotdenker Lange Frans is dit dan ook zeker van toepassing. Zijn YouTube-account is recent voor de tweede keer verwijderd, na slechts 30 uur weer up and running geweest te zijn. De hamvraag is dan ook: hoever gaat de vrijheid van meningsuiting?

Voor de een blijkbaar verder dan voor een ander. Is het normaal om iemand zijn account te verwijderen omdat deze een eigen mening heeft? De meesten zullen dan ‘nee’ zeggen.

Maar wat nou als ik een andere vraag stel: is het normaal om iemand zijn account te verwijderen als deze over complotten nadenkt? Dan zal je al snel zien dat mensen eerder ‘ja’ zullen zeggen. Het leuke aan complotten is dat deze meestal compleet ongegrond zijn en dus geen feit. Het is dus eerder een mening over iets.

Is het dan nu aan de sociale media om mensen te beoordelen om hun ideologie? Nee. Zouden we dit moeten toelaten? Nee. Blijkbaar zijn we niet meer het land van Pim Fortuyn en frikandellen, maar het land van censuur en polarisatie.

Thijmen Rinkel, Breda

Zwart-wit

Het betoog van Marcia Luyten stoelt op de gedachte dat de wereld is op te delen in twee kleuren. De kleuren die bijna alle aandacht krijgen in de media, zwart en wit. Maar daartussen zit een wereld die vele malen groter is dan zwart en wit bij elkaar.

Het is alleen in- en intriest dat díé wereld geen podium, geen oprechte interesse krijgt. Geen ruimte voor discussie, ook al smeekt die wereld daar om. Mensen die uit hoofde van hun opleiding, functie en jarenlange wetenschappelijke ervaring hun bezorgdheid uiten over de ontwikkelingen in de samenleving. Mensen die niet klakkeloos meehobbelen en die hun nek durven uit te steken. Mensen die door mainstreammedia worden weggezet als complotdenkers. Medemensen. Ik vrees dat het gif van de angst voor complotdenkers zich heeft genesteld in de gedachtewereld van velen.

Niek Grandiek, Zaandam

Dierentuinen

Een interessant ethisch verschil in ons denken over mensen en dieren: dierentuinen worden nu afgewezen, omdat dieren daar worden opgesloten en niet hun volledige natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Het argument dat dieren daar gemiddeld beduidend langer leven, wordt als niet-relevant terzijde geschoven. Mensen worden nu in hun bewegingsvrijheid en hun natuurlijk gedrag ernstig belemmerd, allemaal voor het hogere goed van het verlengen van de gemiddelde levensduur.

Nelly van der Hoeven, Leiden

Ochtendklok

Ik zou willen voorstellen om een ochtendklok in te voeren op zondagen tot 12 uur in gemeenten als Staphorst, Urk, Neder-Betuwe en Tholen om ongewenste samenscholingen tegen te gaan.

Joris Verwijmeren, Elst

Feminist

In de Volkskrant van 17 januari wordt PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen tot drie keer toe een ‘zelfverklaard’ feminist genoemd. Door wie moet je eigenlijk benoemd worden als ‘feminist’ voordat je er een bent?

Maaike Vroon, Tolbert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden