Kruistocht

Op vrijdag 31 oktober van het jaar 2008 verzetten de christenen zich voor de laatste keer tegen het schrappen van artikel 147 over godslastering uit het Wetboek van Strafrecht.

De ChristenUnie pleegde ‘symbolisch’ verzet en zal de coalitie er niet om laten springen. Partijleider André Rouvoet was niet eens ‘teleurgesteld’. Rouvoet in het Nederlands Dagblad: ‘Wij schrappen nu een dode letter en leggen de bescherming tegen het kwetsen van gelovigen en hun godsdienst neer in een artikel dat wel werkt.’
Het werkende artikel is nummer137, dat zal worden ‘aangescherpt’.

De SGP vindt, in tegenstelling tot de CU, de afschaffing van artikel 147 een ‘bittere pil’ en gelooft niet dat het aanscherpen van artikel 137 in de praktijk enig effect zal hebben.

SGP-Kamerlid Van der Staaij beschouwt het schrappen van artikel 147 als een uiting van ‘geestelijke strijd’: ‘Ik was erbij toen Lousewies van der Laan voor D66 de actie tegen dit artikel begon. Het was een felle kruistocht van D66 om alles wat nog riekt naar christendom uit de wetgeving te schrappen.’

Prachtig galmt Van der Staaij. En fijn dat hij haar naam weer eens noemde: Lousewies van der Laan. Het was een vrouw met het politieke hart op de juiste plaats, die de aanval inzette op de in het politieke bedrijf zo misplaatste God.

Staaij concludeert dat er ‘een morele ankerplaats uit het wetboek verdwijnt’.

Daar wordt de tot dan toe tevreden stemmende jammerklacht van de SGP vals. Het verbod op ‘godslastering’ blijft namelijk bestaan, en wel in artikel 137: ‘Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving: 1. een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid beledigend is, of aanzet tot haat of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid. 2. een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft.’

Levensovertuiging, godsdienst en het verbod op het openbaar maken van uitingen die ‘beledigend’ zijn: het oude verhaaltje. Lousewies van der Laan heeft de verdediging tegen de hocus pocus ooit goed georganiseerd en ingezet, wij zijn haar dankbaar, maar de niet-gelovigen zullen nog vele kruistochten te verduren krijgen.

Je mag geen harde grappen over het geloof maken, hele volksdelen niet beledigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden