Commentaar

Kruimeldiefstal hoort niet thuis in opsporingsprogramma

Een klein vergrijp van een gelegenheidsdief hoort niet thuis in een opsporingsprogramma.

Het progamma Onder de loep van RTV Oost. Beeld
Het progamma Onder de loep van RTV Oost.Beeld

Justitie kan goede redenen hebben om opnamen van verdachten openbaar te maken. Bijvoorbeeld als de oplossing van een delict een groter maatschappelijk belang vertegenwoordigt dan de privacy van de dader.

Of als justitie geen andere middelen meer ter beschikking staan om een verdachte op te sporen. Aan deze criteria lijkt de zaak die RTV Oost op 12 januari onder de aandacht van de kijkers bracht niet te voldoen.

Het ging om een 68-jarige vrouw die zich in een winkel in Oldenzaal een portemonnee toe-eigende die een andere klant op de toonbank had laten liggen. De beelden van dit voorval werden op televisie getoond, en kwamen vervolgens op Dumpert.nl terecht, waar ze sindsdien 460 duizend keer zijn bekeken en besproken door bezoekers van de site. De dader, die zich eerder bij de politie had gemeld, was hierover zo ontdaan dat zij zichzelf van het leven beroofde.

Justitie draagt formeel weliswaar niet de verantwoordelijkheid voor wat derden - in dit geval Dumpert.nl - met de beelden doen die in opsporingsprogramma's zijn uitgezonden. Evenmin is ze verantwoordelijk voor de consequenties die de 68-jarige vrouw heeft verbonden aan haar zichtbaarheid als dief op de sociale media.

Maar justitie wekt niet de indruk zich er voldoende van bewust te zijn geweest dat de opnamen van de diefstal publiek bezit worden en een eigen dynamiek kunnen krijgen - in dit geval met dodelijke afloop. Sterker: justitie wast haar handen in onschuld met het enigszins laffe verweer dat zij het ook niet kan helpen dat de beelden van de diefstal op Dumpert.nl zijn terechtgekomen.

Lees ook

Zelfmoord na beelden diefstal: te zwaar middel ingezet?

Los van het feit dat kleine delicten door sociale media sterk kunnen worden uitvergroot, is het nog maar de vraag of deze kruimeldiefstal in een opsporingsprogramma thuishoorde. Het vertrouwen dat de politie aandacht besteedt aan dit soort 'kleine delicten' is dermate afgenomen dat er in veel gevallen niet eens meer aangifte van wordt gedaan - waaraan vervolgens de twijfelachtige conclusie wordt verbonden dat de criminaliteit is afgenomen.

Tegen deze achtergrond ligt het niet in de rede om het zwaarste geschut in stelling te brengen tegen een 68-jarige vrouw die voor een boze verleiding is gezwicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden