Opinie

'Kritiek op Jan Leyers is juist eerbetoon'

Nederlanders kraken presentator Leyers van Zomergasten niet af omdat hij een Belg is, zoals Hugo Camps beweert, maar omdat zijn presentatie tekortschiet. Dat betoogt Peter Giesen, redacteur voor de Volkskrant.

Jan Leyers Beeld ANP Kippa
Jan LeyersBeeld ANP Kippa

In de Belgische krant De Morgen hangt Hugo Camps de Vlaamse Calimero uit. Ach, die arme hoffelijke Vlaming Jan Leyers, geofferd op het altaar van botte Hollandse twitteraars. Het is een verleidelijk beeld, Vlaamse wellevendheid versus Hollandse arrogantie. Culturele stereotypen, ze maken de wereld overzichtelijk.

Maar in dit geval kloppen ze niet. Jan Leyers werd met grote verwachtingen binnengehaald als presentator van Zomergasten. Niet als hofnar in de traditie van Urbanus, maar als het sympathieke, inhoudelijk sterke en ook nog eens knappe boegbeeld van een serie als De weg naar Mekka. Vreemd genoeg ontpopt hij zich echter als een stroeve interviewer. De man die zo moeiteloos amusant overeind bleef tussen bekrompen moslima's en fanatieke imams ging meteen al kopje onder in een gesprek met de vriendelijke, helaas niet overmatig boeiende Henny Vrienten. De week daarna liet hij zich overvleugelen door Micha Wertheim, een stekelige zomergast die elke vraag van Leyers als een onwelkome interruptie van zijn eigen gedachten leek op te vatten. Een uitstekende aflevering overigens, ondanks of dankzij de presentator.

Golflengte
Het is waar dat in Nederland overdreven veel waarde wordt gehecht aan brutaliteit en confrontatie, zoals Hugo Camps schrijft. Maar het probleem van Leyers is niet dat hij te beleefd of te aardig is, maar dat hij op een totaal andere golflengte zit dan zijn gasten, dat nauwelijks lijkt aan te voelen en ook niet in staat is zijn gesprekshouding tussentijds bij te sturen. Dat lijkt geen kwestie van cultuur: zo groot zijn de verschillen tussen Nederland en België ook weer niet. Misschien is hij toch meer verhalenverteller dan interviewer.

Wat echter veel belangrijker is: iedere presentator van Zomergasten wordt afgekraakt, of hij nu Nederlander, Vlaming of Chinees is. Zomergasten is een instituut, in feite een metaprogramma: het bespreken van de gasten en vooral het afkammen van de presentator overschaduwt de eigenlijke uitzending, die veel mensen te lang en te saai vinden. Dat was altijd al zo, maar in het Twittertijdperk heeft deze zomersport een nieuwe, ongekende vlucht genomen.

Zwaar
De meeste presentatoren hadden het zwaar te verduren. Peter van Ingen werd in de uitzending vernederd door zijn gast, de journalist Ischa Meijer, die de regie overnam en Van Ingen een slechte interviewer noemde, geheel in tegenstelling tot Meijer zelf uiteraard. Hanneke Groeteman was te beleefd, te saai en een intellectueel lichtgewicht, Freek de Jonge te onbeschoft, Jelle Brandt Corstius wist niets en Wim T. Schippers liet zijn gasten geen ruimte. Op haar beurt stak Hanneke Groenteman een van haar opvolgster, de alom voor ijskonijn uitgemaakte Margriet van der Linden, een mes in de rug. Op haar blog wendde ze zich tot zomergast en actrice Carice van Houten: 'De hele mooie avond sloeg dood als een slecht getapt glas bier. Dat kwam niet door jou, dat kwam voor 100 procent door de totaal humorloze, formele, oninteressante en onbekwame manier waarop Margriet van der Linden je door de avond loodste.' Kortom, de behandeling die Jan Leyers ten deel valt, is Hollandse usance.

Afkomst
Dat de kritiek op Leyers aan zijn Vlaamse afkomst wordt toegeschreven, zegt, vrees ik, toch wel iets over de Vlamingen. In de Vlaamse media werd vooraf vol eerbied over Leyers geschreven, hij ging naar Hilversum, naar de Premier League van de talkshows, als een kleine jongen uit het Midwesten die de Big Apple ging veroveren. Nu is Zomergasten een prachtig instituut, maar er is geen enkele reden voor ontzag voor de Nederlandse televisie.

In de 'beschaafde kringen' in Nederland, waar Hugo Camps over schreef, geldt Canvas juist als een verademing vergeleken bij de bagger die de Nederlandse televisie dagelijks over de kijkers uitstort. Canvas is nuchter, zakelijk en informatief, waar de Nederlandse publieke omroep slechts naar emoties hengelt, op zoek gaat naar vermiste kinderen en spoorloze ouders, familieruzies bijlegt en geen vijf minuten kan uitzenden zonder dat een Bekende Nederlander wordt opgevoerd, alsof Nederlanders slechts in staat zijn informatie te verwerken die door een BN'er wordt aangereikt.

Ik zou zeggen: Vlamingen, laat uw eerbied varen. Belgen doen het beter op televisiegebied. En dat Jan Leyers wordt afgekraakt als presentator van Zomergasten betekent alleen maar dat hij volledig wordt geaccepteerd.

Peter Giesen is redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden