CommentaarVreugdevuren

Krikke keek toe hoe vreugdevuur een hellevuur werd

De brandstapel-bouwers op het Scheveningse strand zijn in de waan gelaten dat zij hun gang konden gaan.

Beeld Hollandse Hoogte / Eric Brinkhorst

Met de vreugdevuren die gewoontegetrouw tijdens nieuwjaarsnacht op het Scheveningse strand worden ontstoken, is het gegaan zoals het met veel folkloristische evenementen is gegaan: ze raakten in een wedloop met zichzelf verwikkeld. In het geval van de vreugdevuren betekende dit: elk jaar moesten de brandstapels groter worden. Totdat omwonenden tijdens de laatste jaarwisseling konden vaststellen dat het vreugdevuur van weleer zich tot een hellevuur had ontwikkeld.

Dat was de ontwikkeling waarop de Haagse burgemeester Pauline Krikke doelde toen ze, in reactie op het OVV-rapport over de brand, zei dat ambtenaren en bestuurders een ‘blinde vlek’ hadden voor de gevaren. Die diagnose klopt vermoedelijk. Er was een (bijna-) ramp voor nodig om tot het besef te komen dat het welbeschouwd tamelijk absurd is om aan de rand van een grote stad bij een straffe wind van zee een kolossale brand te stichten.

De nieuwjaarsbrand is Krikke – burgemeester sinds 2017 – dus niet aan te rekenen. Daarvoor zijn toch echt de bouwers van de brandstapel verantwoordelijk, die niet alleen veel meer pallets aansleepten dan was afgesproken, maar ook nog eens ‘vuurversnellers’ (vaten diesel) in de constructie zouden hebben aangebracht.

De gemeente heeft de bouwers echter – omwille van de lieve vrede – in de waan gelaten dat zij onbekommerd hun gang konden gaan. En Krikke bleek slecht toegerust voor het crisismanagement dat na de brand geboden was: zij veegde haar eigen straatje schoon door de brandstapelbouwers als enige schuldigen aan te wijzen. En toen zij tot het inzicht kwam dat nader onderzoek geboden was, wilde ze een instantie waarvan zij zelf (q.q) bestuurslid was met de uitvoering belasten – alvorens door de gemeenteraad te worden teruggefloten.

Volgende week zal diezelfde raad zich uitspreken over Krikke en het OVV-rapport. Ironisch genoeg kan de bestuurscrisis in Den Haag in het voordeel van de burgemeester zijn: onder de huidige omstandigheden zal de gemeenteraad misschien niet zo snel het vertrouwen in haar willen opzeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden