Krachtige woorden zijn nodig na de gruweldaden van IS

Barack Obama tijdens zijn speech waarin hij bombardementen aangekondigde in Syrië op de Islamitische Staat. Beeld epa

Sheila Sitalsing kan goed schrijven. Met de inhoud van haar columns ben ik het bijna altijd eens. Maar deze week werd ik verrast door haar stellingname in twee achtereenvolgende columns. Verrast doordat zij, weliswaar op een indirecte manier, stelling kiest tegen de coalitie die gevormd is om IS te bestrijden. Met name ook stelling kiest tegen de Verenigde Staten.

De coalitiegenoten vermelden vooral de technische prestaties, zo schrijft Sheila Sitalsing, maar zij vergeten de burgerslachtoffers te noemen, die ongetwijfeld zullen vallen bij de bombardementen op IS. Vrijdag schrijft Sitalsing over het gebruik van de kracht van woorden, die de acties tegen IS legitiem moeten maken.

Volgens mij draait Sheila Sitalsing de situatie echter om. Er is hier geen sprake van een vooropgezet plan om IS te bombarderen, dat met manipulatief woordgebruik en wegschoffelen van burgerslachtoffers moet worden verkocht aan de bevolking in het Westen. Amerika wilde in principe geen oorlog meer, de Amerikaanse bevolking had hier genoeg van.

Echter: de daden van IS waren dermate gruwelijk, dermate massaal, de opmars ging dermate snel en de ambities richting de rest van de wereld waren dermate dreigend, dat er wel iets móést gebeuren. Tegen heug en meug is een aantal landen bereid deze acute dreiging te stoppen. Is mevrouw Sitalsing de beelden van de yezidi's en de beelden van de Syrische Koerden aan de Turkse grens alweer vergeten?

Niets doen was geen optie. En ja, dan moet zo'n ingrijpen gerechtvaardigd worden voor delen van de bevolking die sceptisch of non-interventionistisch zijn. Krachtige woorden zijn dan wellicht nodig.

R. Hoek, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.