OpinieLezersbrieven
Korting op de pensioenen riekt naar diefstal
De ingezonden lezersbrieven van woensdag 14 augustus.
Brief van de dag: pensioenkorting
De rekenrente voor de bepaling van de omvang van de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen is door de politiek gekoppeld aan de nu negatieve rentes op staatsobligaties. Door de recente scherpe daling van die rentes zijn de daarvan afgeleide, theoretische dekkingsgraden fors gedaald. Bij de beide metaalpensioenfondsen PME en PMT is een korting op de pensioenen al bijna zeker. Dat gebeurt nu ook bij de grootste pensioenfondsen, het ABP en Zorg en Welzijn. De feitelijke rendementen op de miljarden aan pensioenpremies zijn echter al vele jaren vijf tot zes maal hoger dan de veel te lage rekenrente.
Wat zijn de gevolgen van dit systeem? Over vijftien tot twintig jaar heeft de naoorlogse geboortegolf wel ongeveer het loodje gelegd en zal blijken dat de pensioenfondsen veel meer vermogen hebben dan noodzakelijk is voor de uitbetaling van de pensioenen aan de dan veel kleinere groep gepensioneerden, de huidige 50-plussers. De pensioenpremies voor de huidige 20- tot 40-jarigen kunnen daarom over vijftien tot twintig jaar fors omlaag. Maar de politiek zal tegen die tijd ongetwijfeld de hand leggen op de tientallen miljarden aan dan ‘ineens’ veel te grote in plaats van zogenaamd te kleine pensioenreserves.
Kortom, de huidige gepensioneerden betalen met de bevriezing van hun pensioenen over de afgelopen tien jaar en de aanstaande verlaging van hun pensioenen in feite voor de over vijftien tot twintig jaar voorspelbare verhoging van overheidsuitgaven en/of verlaging van belastingen en premies. Die nu 20- tot 40-jarigen krijgen dan voor de tweede keer een mooie erfenis van de huidige gepensioneerden.
Ik beslis daar als huidige gepensioneerde liever zelf over. Misschien wil ik de opbrengst van mijn pensioenpremies wel aan een goed doel nu geven, in plaats van aan een tweede erfenis later. Zei iemand diefstal? Een groot woord, maar hoe moet je het anders noemen?
Jan Oosterhaven, em. hoogleraar economie
E-step
In het artikel over e-steppen geeft de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars aan dat de e-step ‘uit het oogpunt van duurzaamheid een goed alternatief is wat zwaar weegt’ (Ten eerste, 13 augustus).
Zover is het dus al: het is elektrisch, dus duurzaam. Ga toch fietsen!
Ton Berlee, Zeist
Bewust eten
Wij (mijn echtgenoot en ik) eten de laatste jaren zeer bewust: een klein, maar een goed stuk vlees waarvan de herkomst bekend is. Groente en fruit (biologisch) van dicht bij huis en zuivel van biologische herkomst. Er wordt gekookt zonder pakjes en zakjes en volledig in elkaar gezet voedsel (waar de supermarkt barstensvol mee staat) komt er niet in.
Nu zouden wij moeten overstappen op vegaburgers, dat is een stap terug. Veel vleesvervangende producten bestaan uit aan elkaar geplakte componenten en bevatten van alles wat je juist wilt vermijden: (te veel) zout, suiker, conserveringsmiddelen, kleurstoffen. Een volledig industrieel in elkaar geknutseld product dus. Ik houd me maar bij mijn eigen opvatting van bewust eten.
Trouwens: wat weet u van de herkomst van al die sojabonen?
Boukje van Riesen, Almere
VAR
Kan de sportredactie ’s maandags twee competitiestanden van de Eredivisie plaatsen: ‘Stand met VAR’ en ‘Stand zonder VAR’? Interessant te zien hoe het werkelijk zou kunnen en moeten zijn.
Leen van der Lugt, IJmuiden
Volleybal
De Nederlandse volleyballers kwalificeren zich (nog) niet voor de Olympische Spelen. In het olympisch kwalificatietoernooi wordt verloren van de Verenigde Staten. Op een foto in de krant staan de spelverdeler en een aanvaller van het Nederlands team (Sport, 12 augustus). ‘Fabian Plak vliegt hoog boven het net en scoort tegen Amerika’, zo luidt het onderschrift.
Echter, de Amerikanen aan de overkant van het net zijn in geen velden of wegen te bekennen. Geen blokkeerder of andere speler te zien. Dat komt omdat de foto niet tijdens de wedstrijd, maar tijdens de warming-up is gemaakt. Zo gemakkelijk scoor je niet tegen de Amerikanen. Ook niet als fotograaf of krant trouwens, want tijdens de wedstrijd mag je niet zo dicht bij de spelers komen.
Kees van den Bos, Utrecht
Brexit en hamsteren
‘Angst voor no deal-Brexit doet Britten aan het hamsteren slaan’, lezen we (Ten eerste, 13 augustus).
Ik vroeg mij af hoe farmaceutische bedrijven in de EU zich voorbereiden op een eventuele no deal-Brexit. Mijn oogdruppels worden in Engeland gemaakt. Informatie bij de Nederlandse tak leerde mij dat alle medicijnregistraties van Engeland en het VK zijn overgezet naar Ierland. Hoe de medicijnen in Nederland beschikbaar blijven, krijg ik nog te horen. Maar ik hoefde mij geen zorgen te maken.
Maar hoe zit het met de liefhebbers van Schotse whiskey? En andere Britse producten? Wordt er in de EU ook gehamsterd?
John Jorna, Odijk
Epstein
Of de dood van Epstein onderdeel is van een complot of niet (Ten eerste, 12 augustus), er halen ongetwijfeld een aantal hooggeplaatsten opgelucht adem nu hij voor eeuwig zwijgt. Het is naïef te denken dat pedofilie uitsluitend voorkomt onder badmeesters, gymleraren en alleenstaande wat zonderlinge mannen.
Ik hoop dat het onderzoek na Epsteins dood ongehinderd voortgaat en dat iedereen die van zijn diensten gebruik heeft gemaakt zich voor de rechter zal moeten verantwoorden.
A. J. M. van de Ven, Wirdum (F)