Commentaar

Koppige dagloners

Zzp'ers willen geen verplichte 'ziektepremie' betalen? Dan moeten ze ook de zelfstandigenaftrek inleveren.

Beeld anp

Het CDA sorteerde maandag voor op deelname aan een volgend kabinet door zich gedienstig op te werpen als bemiddelaar tussen PvdA en VVD. De opvattingen van de regeringspartijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het over zzp'ers gaat. Voor het geestesoog van een PvdA'er doemen dan zielige en hulpeloze dagloners op die voor het minimumloon of nog minder keihard moeten werken voor harteloze uitbuiters. Bij VVD'ers roept het woord zzp'er het beeld op van zelfbewuste, hoogopgeleide kenniswerkers die kwijlende werkgevers van zich afslaan terwijl ze de multinationals van de toekomst stichten.

De perceptie van de PvdA en die van de VVD liggen op dit vlak dus even ver uiteen als de oevers van de Rio de la Plata. De PvdA wil zzp'ers beschermen en de VVD wil hun opdrachtgevers, de werkgevers beschermen. Het CDA-voorstel doet allebei. Het verlost werkgevers van de verplichting werknemers twee jaar door te betalen bij ziekte. Vooral voor mkb'ers is dat dé rem op het verstrekken van vaste contracten. Het verdwijnen daarvan zou de VVD moeten verblijden, maar ook de PvdA. Die partij probeert al jaren de groei van het aantal onderbetaalde dagloners in te dammen, maar slaagt daar voor geen meter in.

Een prachtidee dus van het CDA. Iedereen, zzp'ers, werknemers en werkgevers, betaalt verplicht premie voor een verzekering tegen langdurige ziekte, zodat ook zzp'ers zich goedkoop tegen dit ongeluk kunnen indekken.

Maar de belangenclubs van zzp'ers zien er niets in. Want zzp'ers willen geen werknemersverplichtingen. Zzp'ers zien zichzelf als trotse vrije jongens en meisjes, als 'ondernemers', ook al hebben de meesten geen enkele intentie zichzelf op te werken tot een zelfstandige mét personeel.

Ze willen dus niet meebetalen aan het sociale stelsel, maar wel beuren van de overheid en daarmee indirect van werknemers die veel meer belasting betalen dan zij. Want als iemand het waagt de zelfstandigenaftrek ter discussie te stellen, zitten diezelfde zzp'ers in de hoogste boom. Dit terwijl deze fiscale subsidie zzp'ers in staat stelt van een lager loon te leven dan mensen in loondienst, waardoor zij hun tarieven zo ver kunnen verlagen dat het voor opdrachtgevers nog minder aantrekkelijk wordt om 'dure' werknemers in dienst te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden