OpiniePesttax

Kopen om te verhuren is slecht en zou verboden moeten worden

De beleggers die nu de woningmarkt verzieken, hebben zelf wél het geluk gehad een huis te kopen.

Een nieuwbouwwoning in aanbouw. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een nieuwbouwwoning in aanbouw.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

In zijn column ‘Pandjesbaaspesttax’ stelt Frank Kalshoven de vraag of kopen om te verhuren slecht is. Mijn antwoord is: absoluut en het zou verboden moeten worden.

De verwoording ‘kopen-om-te-­verhuren’ is misleidend. Verhuren is immers het doel niet. Het doel is ­vermogen laten renderen. Het is een oplossing voor een luxeprobleem: wat moet ik met al dat geld? Maar deze oplossing creëert voor starters een reëel en fundamenteel probleem. Niet-starters die starters­woningen kopen om ze te verhuren aan starters (die eigenlijk die woning liever gekocht hadden) om zo hun vermogen te vergroten terwijl die starters te veel betalen (huren is duurder dan kopen) en zelf dus niet dat vermogen kunnen opbouwen.

Veel starters huren noodgedwongen in de vrije sector. Ze komen niet in aanmerking voor een woning van een corporatie (daarvoor verdienen ze te veel en ze hebben geen prioriteit), maar kunnen ook niet kopen (daarvoor verdienen ze te weinig en ze worden uit de markt gedrukt door beleggers). Tenzij je het geluk hebt dat je ouders je kunnen steunen met een zogenaamde jubelton, heb je geen keuze en ben je aangewezen op de vrije sector.

Dit is een belangrijke oorzaak van de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector. In de vrije sector is het aanbod inderdaad kleiner dan de vraag, maar beleggers die woningen kopen om te verhuren, helpen daar helemaal niets aan. Die vergroten met elke woning die ze kopen de vraag en het aanbod met een.

Er zit nog een ander ethisch bezwaar aan vast. De grootste bijdrage in de opbouw van particulier vermogen is woningbezit. De beleggers die momenteel de woningmarkt voor starters verzieken, hebben zelf ooit het geluk gehad dat ze een huis hebben kunnen kopen. Nu ontnemen ze starters die kans. Het huisjesmelken van starterswoningen werkt de concentratie van vermogen in de hand en vergroot de kloof tussen arm en rijk.

Een dak boven je hoofd is wat mij betreft een grondrecht. Het lijkt mij een van de meest fundamentele ­taken van een overheid om haar inwoners te huisvesten in betaalbare woningen. Een eerlijke kans is ook een grondrecht. Huizen kopen om ze te verhuren, vergroot de ongelijke verdeling van welvaart in Nederland zonder dat daar een meritocratische grondslag voor is.

Het plan van het kabinet om de overdrachtsbelasting te verlagen voor starters en te verhogen voor ­beleggers is een goed begin, maar gaat niet ver genoeg. Met de schaarste zoals we die nu hebben, zou het ­verboden moeten worden om een starterswoning te kopen als je er niet zelf in gaat wonen.

Sommige gemeenten in Nederland voeren deze regel al voor nieuwbouwprojecten, maar kunnen dit vanwege wettelijke beperkingen niet doen voor bestaande woningen. De hoogste tijd dus voor het kabinet om dit voorbeeld te volgen en deze regel wettelijk vast te leggen voor nieuwe en bestaande starterswoningen.

Beleggers vinden wel weer een nieuwe oplossing voor hun luxe­probleem.

Arjen Bosch is ­bedrijfsleider, ­woningzoekend en onvrijwillige huurder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden