ColumnSheila Sitalsing

Kool en geit zijn de hoofdrolspelers in het Nederlandse debat over 5G en Huawei

null Beeld

Een krant heeft vele functies en een van die functies is geheugensteuntje zijn voor vergeetachtige ministeries waar heel soms iets mis gaat. Zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat een tijdje Veiligheid en Justitie heeft geheten en toen het land daar niet veiliger van bleek te worden, de woorden maar omdraaide.

Ze raken daar wel eens iets kwijt, of vergeten dingen, en onlangs waren ze daar vergeten om een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over 5G naar de Tweede Kamer te sturen. Dat was jammer, want in dat advies staat uitgelegd dat het niet wenselijk zou zijn om Huawei (of andere Chinese leveranciers van besturingssoftware of hardware) toe te laten tot ‘de kern’ van een nog aan te leggen Nederlands 5G-netwerk, waarbij overigens de vraag is wat ‘de kern’ precies is. Want in China hanteren ze ‘een offensief cyberprogramma’, iets wat ze in alle grote landen doen, maar de AIVD en MIVD zien het niet zitten om Chinese spionnen eenvoudig toegang te geven tot cruciale infrastructuur van bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland.

Dinsdag herinnerde Huib Modderkolk het ministerie er via de Volkskrant aan dat er nog ergens in een la een rapport lag. Daarop werd het rap openbaar gemaakt en naar de Tweede Kamer gestuurd, die al met vakantie is.

Rijkelijk laat, want vorige week besloot het kabinet juist om Huawei niet op voorhand uit te sluiten van een 5G-netwerk in Nederland. Want geld en belangen. Want KPN en T-Mobile die al langer met spullen en diensten van Huawei werken, en die bij een gedwongen overstap op andere leveranciers (als die er al zijn en als die al technisch even goed zijn tegen even lage kosten) geld moeten bijleggen. Want kool en geit.

Kool en geit zijn de hoofdrolspelers in het Nederlandse debat over hoe we nu verder moeten in de vaart der volkeren. Nederland is namelijk ‘koploper’ op digitaal gebied, en de boven ons gestelden vinden het om onduidelijke redenen ontzettend belangrijk dat ‘wij’ koploper worden, zijn of blijven in dingen – deze wens gaat vaak gepaard met de ambitie om Nederland met het een of ander ‘op de kaart’ te zetten. Daarom moet er met gezwinde spoed een 5G-netwerk worden aangelegd. Monaco heeft er al eentje.

Daarnaast is ‘nationale veiligheid’ minstens zo belangrijk. En paraatheid. En weerbaarheid tegen spionage en sabotage. Vorige week schreef Arnout Brouwers, die voor de krant het politieke debat over de omgang met China volgt, dat het in het debat over 5G en de rol van Huawei daarin ‘eigenlijk al te laat is om de veiligheid voorrang te geven, al doet iedereen nog zo zijn best om de tegenovergestelde indruk te wekken’.

Dus zal er van hogerhand blijven worden volgehouden dat het én-én is: én we blijven ‘digitaal koploper’ met de beste en goedkoopste techniek van Huawei, én er wordt zorg voor gedragen dat we reuze goed beveiligd zijn tegen bedrijfsspionage, digitale sabotage of ander ongerief.

Zoals we én het ‘groenste kabinet ooit’ schijnen te hebben, én een groeiende luchtvaarthub zijn. Zoals we én een verzorgingsstaat hebben, én het snelstgroeiende aantal zelfstandigen zonder vangnet herbergen.

Wij kunnen alles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden