ColumnBert Wagendorp

Koninklijke jetset-proleten met schijt aan de wereld

null Beeld
Bert Wagendorp

Rond acht uur zaterdagavond werd de vlag bij Huis ten Bosch gehesen: het koninklijk gezin was weer thuis, na een korte vakantie in Griekenland. Vrijdagavond waren Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters (plus beveiliging) aangekomen in hun villa in Kranidi, aan de Golf van Argolis. Helaas voor hen had ‘regeringsvliegtuigspecialist’ Menno Swart de regerings-Boeing 737 vrijdag zien vertrekken van Schiphol en dat gemeld op zijn Twitteraccount. Het duurde vervolgens niet lang voor de rapen gaar waren.

Het hele land in de gedeeltelijke lockdown, met het dringende advies zo veel mogelijk thuis te blijven, en de koning intussen lekker op vakantie: dat leek natuurlijk nergens op. Had die gast nog iets van een politieke antenne, of hoe zat het?

Het antwoord is niet zo moeilijk te geven. Nee, de koning beschikt niet over een politieke antenne. Hij heeft geen flauw benul. Zijn echtgenote ook niet. Dat hoeft ook niet, want de leden van het Koninklijk Huis hebben een antenne met bliksemafleider, en die heet Mark Rutte. De koning is onschendbaar. Hij staat levenslang onder curatele, hij is nooit verantwoordelijk voor zijn eigen daden, hij is grondwettelijk ontoerekeningsvatbaar.

En dus stond Mark Rutte het hele weekend uit te leggen dat hij een verkeerde inschatting had gemaakt toen de koning hem zijn vakantieplannen had voorgelegd. Geen woord over het inschattingsvermogen van de koning – die wordt geacht geen inschattingsvermogen te hebben. Rutte had opnieuw te veel gerekend op de persoonlijke verantwoordelijkheid. Daar kun je mee wegkomen als het om het volk gaat, maar niet als de koning in het spel is. Die weet niet wat eigen verantwoordelijkheid is en kan dus doen waar hij zin in heeft. Dat doet hij ook, daar hebben we voldoende sterke staaltjes van meegemaakt.

Je kunt het hem niet eens kwalijk nemen dat hij meteen het regeringsvliegtuig bestelde toen de meisjes zeiden dat ze na al die coronastress wel zin hadden in een herfstvakantie in de zon, zonder zich te bekreunen om de vraag of dat wel verstandig was.

Wij leggen de koninklijke familie financieel zodanig in de watten dat ze zonder noemenswaardige prestaties een villa van 4,5 miljoen kan aanschaffen. We verhoogden het salaris van de monarch onlangs met vijf procent tot bijna een miljoen per jaar netto. Daarbovenop ontvangt hij nog eens miljoenen voor onkosten – zonder dat hij hoeft te verantwoorden waaraan dat geld wordt besteed.

Geen eigen verantwoordelijkheid, wel een jaarlijkse topuitkering: een karakterbedervende situatie. Is het raar dat zo’n familie zich op zeker moment gaat gedragen als verwende jetset-proleten met schijt aan de wereld?

De reacties op zijn vakantie in de media waren ‘heftig en ze raken ons’, liet de koning via de RVD weten. De media hadden het weer gedaan. Het was een slappe verklaring in de categorie ‘een beetje dom’. Om te laten zien dat ze heus niet volledig zijn losgeslagen, keerde de familie nederig per KLM-lijnvlucht terug naar Nederland.

Onze erfelijke monarchie is een staatkundig gedrocht. De Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Bovend’Eert stelde onlangs hervorming voor: louter representatief, bruto salaris en afschaffing van het begrip ‘Koninklijk Huis’.

We kunnen ook besluiten van ons land weer de trotse republiek te maken die we ooit waren. Kunnen de Oranjes op vakantie waarheen en wanneer ze willen en lekker jakkeren met de nieuwe speedboot: iedereen blij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden