Columnbert wagendorp

Koningsdag: fijn dat het toch weer lukte er virtueel iets potsierlijks van te maken

null Beeld
Bert Wagendorp

Albert Bos, koninklijk verslaggever van de NOS, zette dinsdag meteen de toon bij het begin van de virtuele Koningsdag en het koninklijk bezoek van de Oranjes aan de High Tech Campus in Eindhoven: hij somde de desastreuze cijfers op van het Ipsos-onderzoek naar de populariteit van het koningshuis. Een vrije val op alle fronten. Vertrouwen, functioneren, zichtbaarheid, meerwaarde: allemaal twintig punten naar beneden. Het enige wat omhoog was gegaan ten opzichte van 2020 was het percentage Nederlanders dat graag een republiek wil: van 15 naar 23 procent.

Dat krijg je van illegale reisjes naar Griekenland. Die maak je niet even goed met een verjaardagsfeestje zonder het gebruikelijke handenschudden met Oranje-groupies, demonstraties brokkeltoepen, rare dansjes en het blij in ontvangst nemen van geborduurde suikerbieten. Maar het koninklijk gezin deed zijn best en de koning verklaarde dat het bezoek had kunnen doorgaan omdat de coronaregels werden toegepast – hij had duidelijk geen zin in wéér een spijtvideo.

Ze hadden er in Eindhoven 1,7 miljoen euro tegenaan gegooid. De gebruikelijke kwellingen waaraan de koninklijke familie elke Koningsdag weer wordt onderworpen waren knap in virtuele vorm gegoten. Eerlijk gezegd keek ik alleen vanwege de aangekondigde talkshow, die helaas een ‘regioquiz’ bleek te zijn waarin de vorst antwoord moest geven op de vraag welke Brabantse gemeente het hoogste geboortecijfer had. Desondanks gingen de Oranjes er weer eens met de winst vandoor. Dat was geen afgesproken werk, bezwoer de koning een onderzoeksjournalist van Omroep Brabant na afloop.

Er was een kok die design-hamburgers had gemaakt die door Willem-Alexander van een afdekkend broodje moesten worden voorzien. Dat deed hij alsof hij jarenlang bij de McDonald’s had gewerkt. ‘De moderne versie van het koekhappen’, zei Máxima, in wie ik een talentvol tv-presentator herkende.

Er was een blinde techneut die een emotiebril had bedacht waarmee hij non-verbale communicatie kon opvangen. ‘Heel veel succes ermee’, zei de koning toen de uitleg hem begon te vervelen. Er was een korte cursus ‘zelf een hovercraft maken’, een van de prinsessen nam plaats op een soort grote curling-steen en gleed naar een roos – het is gruwelijk wat die mensen zich moeten laten welgevallen en erg knap dat ze er altijd bij blijven glimlachen. Hierna begon het ‘e-racen’. Het staatshoofd crashte diverse keren – gelukkig was het virtueel, anders hadden we ook nog zonder koning gezeten.

Tijdens het persgesprek waren er veel vragen aan de prinsessen. Iemand vroeg aan Amalia of ze het spannend vond om binnenkort 18 te worden (‘net zo spannend als toen ik 17 werd’) en een andere journalist wilde van Ariane weten hoe het voor haar was ‘om steeds iets van jezelf te laten zien’. Hierop moest zij het antwoord schuldig blijven.

De koning verrichtte nog even een hartoperatie ter promotie van een innovatief apparaat van Philips en daarna maakte de hele familie een hartje voor de helden van de zorg – die binnenkort dus werkloos worden dankzij dit soort uitvindingen.

Met een danseres en een paar dansende drones kwam er een einde aan een veelbewogen dag. De koning dankte Eindhoven voor de gastvrije ontvangst en verklaarde dat hij zoiets nooit meer hoopte mee te maken. Daarna verliet hij in de open DAF Kini uit zijn geboortejaar als een haas de Campus, gevolgd door Máxima in een gezinswagen op zonnepanelen.

Het was fijn om te zien dat het toch weer was gelukt er virtueel iets potsierlijks en knulligs van te maken. De waarderingscijfers zijn vast weer iets gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden