OpinieCommentaar

Koning Macron zal meer dan ooit een band met zijn volk moeten smeden

Macron moet zijn politieke successen niet in gevaar brengen door vertoon van koninklijke arrogantie.

De Franse president Macron schudt handen, terwijl zijn veiligheidschef Benalla (rechts) een oogje in het zeil houdt.
 Beeld EPA
De Franse president Macron schudt handen, terwijl zijn veiligheidschef Benalla (rechts) een oogje in het zeil houdt.Beeld EPA

Amper een week geleden danste de Franse president Macron nog op tafel in Moskou, toen Frankrijk wereldkampioen voetbal werd. Nu verkeert hij in politieke moeilijkheden, voor het eerst tijdens zijn presidentschap.

Zijn veiligheidschef Alexandre Benalla mishandelde tijdens een 1-mei-demonstratie twee demonstranten. Daarvoor kreeg hij slechts een lichte straf, vijftien dagen schorsing, terwijl zijn superieuren wettelijk verplicht waren justitie in te lichten.

Door de affaire is het imago van president Macron zwaar beschadigd. Na zijn verkiezing zei Macron dat het Franse volk behoefte had aan het symbolisch leiderschap van een democratisch gekozen koning. Nu houden de Fransen inderdaad van een monarchale stijl en van een president die hun land een zekere grandeur geeft. Maar wie de koning speelt, loopt het risico dat hij zich te ver van het volk verwijderd.

Macron heeft alle macht naar zich toegetrokken, ondersteund door een klein groepje technocraten die slechts verantwoording aflegt aan de president zelf. Door veel Fransen wordt deze hofhouding gezien als een arrogante kliek die zich superieur waant aan de gemiddelde burger. De affaire-Benalla wekt nu de indruk dat Macrons dienaren zich zelfs niet aan de wet hoeven te houden, als zij maar loyaal zijn aan de president.

Dat klemt des te meer omdat Macron gekozen werd met de belofte dat hij zou afrekenen met de praktijken van de gevestigde partijen. De Franse kiezers hadden schoon genoeg van carrièrepolitici als Nicolas Sarkozy, die een lange reeks affaires achter zich aansleepten. Macron beloofde een ‘voorbeeldige Republiek’, maar de affaire-Benalla ruikt naar oude Franse politiek, met geheimzinnige circuits in het hart van de macht. Ironisch genoeg kreeg Benalla een appartement in hetzelfde complex waar Anne Pingeot, de maîtresse van president Mitterrand, jarenlang in het geheim op staatskosten werd gehuisvest en bewaakt.

In zijn eerste jaar is Emmanuel Macron een effectieve president geweest, die onder meer de strijd met de spoorwegbonden won en de statuur van Frankrijk in Europa en de wereld versterkte. Maar de affaire-Benalla heeft zijn positie danig verzwakt. Om deze klap te boven te komen, zal hij economische en politieke resultaten moeten boeken. Maar hij zal ook de arrogantie van de macht moeten intomen. Meer dan hij tot nu toe gedaan heeft, zal de Republikeinse koning een band met zijn volk moeten smeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden