ColumnPeter de Waard

Komt ook Rutte weer naar de Douwe Egberts-party?

null Beeld

Bij wijze van hoge uitzondering was de premier van Nederland op 12 juni 2012 op Beurspein 5. Douwe Egberts (DE), erfgoed van de puntensparende Nederlanders, kreeg die dag een notering op het Damrak. ‘Douwe Egberts is net zo Nederlands als oranje vlaggetjes tijdens het EK en de worsten van mijn oud-werkgever’, zei Rutte die zelf enige tijd had gewerkt bij Unox-producent Unilever.

Het was ook zijn persoonlijke triomf. Hij had de rode loper zelf uitgerold voor D.E. Master Blenders 1753, zoals het oer-Hollandse bedrijf was gaan heten onder de paraplu van het Amerikaanse Sara Lee.

President-commissaris Jan Bennink en ceo Michiel Herkemij vertelden toen dat ze liever naar Londen zouden zijn gegaan vanwege de wereldwijde uitstraling. Maar nadat ze het mobiele nummer van Rutte hadden gekregen, werden ze met zoveel egards door de ambtenaren van de ministers van Financiën en Economische Zaken ontvangen dat ze de lokroep niet konden weerstaan. ‘Alle ingewikkelde vragen over belasting die de onderneming in Nederland zou moeten betalen, werden snel en bevredigend door de ambtenaren beantwoord’, zeiden ze. Met het nationale sentiment had het weinig van doen, hoewel Douwe Egberts meer dan 250 jaar eerder door een Friese schrijnwerker was opgericht in het idyllische Joure.

De openingskoers van D.E. Master Blenders 1753 bedroeg 8 euro. Het aandeel steeg ruim 4 procent en sloot de dag af op 8,35 euro. Dat betekende dat de beurs er een bedrijf bij had met een kapitalisatie van 4,7 miljard euro. In een mum van tijd stootte D.E. Master Blenders 1753 door naar de AEX-index ten koste van TomTom.

Maar al snel bleek er een addertje onder het gras te zitten. D.E. Master Blenders 1753 was alleen aan het Damrak geparkeerd. Een jaar later kocht het Duitse Benckiser in één klap alle aandelen op. Bennink, die al een bizarre 87,5 miljoen euro had opgestreken met de verkoop van Numico aan het Franse Danone, had de transactie bedacht, nadat Herkemij het veld had moeten ruimen. Aan de deal hield hij zelf nog eens 5,7 miljoen euro over.

Nog een jaar later volgde een reuzefusie met het Amerikaanse Mondelez, waarna de naam werd veranderd in Jacobs Douwe Egberts (JDE).

En nu hebben de topmanagers in hun oneindige wijsheid of geldzucht besloten de hele koffie-portfolio van JDE samen te voegen met die van het Amerikaanse Peet’s. De bedoeling is dat het geheel weer een beursnotering krijgt, waarbij Amsterdam een van de kandidaten zal zijn. Euronext, dat de laatste tijd zo weinig aansprekende namen binnenhaalt, staat te watertanden.

Niemand weet of Rutte inmiddels zijn mobiele nummer ook heeft gegeven aan de toplieden van JDE die daarover een besluit moeten nemen. Niemand weet of de rode loper weer wordt uitgerold. Hopelijk laat Rutte zich niet opnieuw lenen voor de zelfverrijking van enkele topmanagers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden