ColumnPeter de Waard

Komt het voetballek van de Rabo de banken goed uit?

null Beeld

Bankgeheimen zijn nog heiliger dan die van MI6 of het Torentje. Als de stukken van een bank op straat slingeren, kan dat het einde zijn van een bank. Niemand wil dat de buitenwereld – buiten de belastingdienst – inzage krijgt in zijn of haar bankrekeningen. Lekken is een doodzonde. Zelfs binnen de bank zijn er zogenoemde Chinese walls, zodat collega’s niet bij elkaars informatie kunnen komen.

Wiebe Draijer, de hoogste baas van de Rabobank, zou razend moeten zijn over het feit dat dinsdag uitlekte dat de bank geen zaken meer wil doen met voetbalclubs. Hij zou gisternacht in zijn bed hebben moeten liggen woelen en de volgende dag in een woedeaanval geëist hebben dat de pleger van deze wandaad onmiddellijk wordt gezocht, op staande voet ontslagen en – als het nog mocht – aan de hoogste boom wordt opgehangen.

Maar waarschijnlijk heeft hij het helemaal niet erg gevonden. Hij heeft juist heerlijk geslapen. Met dit lek maken de banken duidelijk dat ze de toenemende regelgeving over de fraudebestrijding spuugzat zijn.

Zij moeten het werk doen voor de toezichthouders die ook al hele kantoren met ‘compliance’ hebben opgetuigd. En als ze het niet goed doen worden ze gestraft met megaboetes die niet alleen winsten wegvagen maar ook het al sinds de crisis zo getekende blazoen van de banken nieuwe krassen bezorgen.

Onlangs verplichtte De Nederlandsche Bank de ABN Amro de rekeningen van vijf miljoen klanten te gaan doorlichten op mogelijke verdachte transacties. Al duizend medewerkers van de bank houden zich er fulltime mee bezig. En daar moeten nu nog eens honderden bijkomen.

Het uitgelekte document lijkt bijna op een provocatie, zo niet fel protest. De bank treft de belangrijkste bijzaak van Nederland: het voetbal. Het volk zal zich bij wijze van uitzondering niet tegen de bank keren maar tegen de toezichthouder.

Er zou bijna een opzetje kunnen worden vermoed van Draijer met zijn collega’s Kees van Dijkhuizen (ABN Amro) en Ralph Hamers (ING).

Als de autoriteiten doorgaan met het pesten van de banken, hebben niet alleen de voetbalclubs – er wordt daar nogal eens gerommeld met transfers en spelerssalarissen – geen banken meer, maar ook de bouw (ook daar gaat veel mis), de chemie (die neemt het soms niet zo nauw met het milieu), de ict (die knoeit met data), de multinationals (die zijn de hele tijd aan het belasting ontwijken) en de zorg (die betalen te veel voor medicijnen). Zelfs bij de politie en justitie gaan heel veel zaken mis.

Als dit zo doorgaat, zo lijken de banken duidelijk te willen maken met het lek, moeten de werkgevers hun personeel maar weer uitbetalen met een stapeltje bankbiljetten in een loonzakje. En moeten de winkels weer op grote schaal wisselgeld opnemen. De banken hebben daar met de negatieve rentes ook meer profijt van.

Misschien is dat het enige plan dat niet mag uitlekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden