VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Den Haag

Kom uit je bubbel in Studio SGP

null Beeld

Op straat is er weinig te beleven, kerkbezoek wordt dringend afgeraden. Dus zet ook de SGP fors in op digitale campagne. Sinds november staat elke vrijdagavond een nieuwe aflevering van Studio SGP op YouTube. Terwijl buiten de verwijten over en weer vliegen, heersen daar fatsoen, orde en rust. Mensen van het woord onder elkaar, men neemt er de tijd, wel een uur lang.

Wie een eigen journaal begint, voelt zich tekortgedaan. Vraag het aan Forum voor Democratie, aan Ongehoord Nederland, Robert Jensen of Omroep Zwart. Ze zullen zeggen, ieder op de eigen toonhoogte, dat de journaals van NOS en RTL geen goed beeld geven van wat er toe doet.

Intussen vinden ze die journaalvorm wel iets om te kapen. Dus komen er attributen: een strakke trapeziumvormige tafel, een blauwig lichtplan, energieke tune, en - als het iets met politiek betreft - achterdoek met Hofvijver, Binnenhof en zwanen. Dan graag nog ergens een minireportage, zodat gasten kunnen wisselen. Aan de slag.

Dat de SGP zich ook dusdanig misdeeld voelt, komt als een verrassing; Kees van der Staaij mag in in zijn rol van extern Kamergeweten aantreden in allerlei programma’s. Dinsdag was hij in Op1 om nuance aan te brengen in de rechtszaak van Viruswaarheid tegen de avondklok. Dan heeft hij een Rutte-achtige onkwetsbaarheid, die hem tot ver buiten de SGP gezag geeft.

Aan de andere kant: de SGP representeert, net als Denk, een van de twee klassieke minizuiltjes die herinneren aan het bestel van vóór de jaren zeventig. Er zijn eigen kerken, een eigen krant, eigen middenstanders en dienstverleners. Een eigen journaal is dan zo gek nog niet.

Je zou misschien een RTL7-achtig (‘meer voor mannen’) format verwachten. Daar voelt de SGP niets voor. Vrouwen genoeg in Studio SGP, al worden ze van buiten de eigen politieke gelederen betrokken. Gerdi Verbeet treedt aan om te zeggen dat een uitstel van de verkiezingen geen goed idee is. Een columnist, tevens ‘jongensmoeder’, van het Reformatorisch Dagblad komt langs. Een mevrouw van de reformatorische oudervereniging legt uit dat homoseksuele leerlingen op gereformeerde scholen even veilig zijn als in het openbaar onderwijs, ondanks het feit dat de SGP als enige tegen een motie stemde die het scholen verbiedt homoseksuele leerlingen te weigeren. De enigmatische voorlichter Menno de Bruyne, al acht kabinetscrises lang aan het Binnenhof verblijvend, zorgt desgewenst voor historische duiding.

Typisch SGP - de partij die God boven de wet stelt - is ook de reactie op de avondklok. Die roept zoveel aandrang tot burgerlijke ongehoorzaamheid op - kijken wat er gebeurt als je toch naar buiten gaat - dat de presentator een vermaning in z’n oortje hoort: hij mag niet opstoken.

Onlangs schoof een onverwachte gast aan: Lisa Westerveld van GroenLinks. In de Kamer heeft ze stevige botsingen met Roelof Bisschop, de steile onderwijsman van de SGP, zeker als die begint over de ‘verhouding tussen man en vrouw, zoals die in de natuurlijke orde ligt.’ Nu zitten ze samen aan tafel, om in alle rust van mening te verschillen over gendergelijkheid. Ze komen er niet uit, al helpt het dat Westerveld in de Achterhoek opgroeide met twee zondagse kerkgangen.

Elke Studio SGP eindigt met bijbellezing door het Kamerlid van dienst. Bisschop kiest voor Spreuken 22, vers 6 (‘Leer den jongen de eerste beginselen naar den eis zijns wegs’). Daar weet Westerveld een eigen draai aan te geven. ‘Laten we elkaar in onze waarden laten, op wie we ook vallen.’ We moeten nog maar eens koffie gaan drinken, concludeert Bisschop.

Vaste verslaggever is Florian Pronk, die in een ander leven zo bij PowNed aan de slag zou kunnen. In een oranje 2cv (de huiskleur van de SGP, er zitten ook veel oranje stropdassen aan tafel) cruist hij wekelijks over de Biblebelt-highway, langs Garderen, Otterlo, Katwijk, Alblasserdam en Woudenberg. Op refoschool de Driestar in Gouda treft hij scholieren die uit hun refo-bubbel willen komen. Anderen vertellen dat ze juist die dag geleerd hebben zich weerbaar te maken tegen jongeren die niet christelijk zijn.

Studio SGP, voor wie eens echt uit zijn bubbel wil kruipen. Maar niet op zondag.

Bisschop en Westerveld bij Studio SGP. Beeld
Bisschop en Westerveld bij Studio SGP.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden